L’Ajuntament de Sant Llorenç aprova un ambiciós programa dedicat a la figura i a l’obra de Salvador Galmés

L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar ha elaborat i aprovat un ampli programa dedicat a difondre la figura i l’obra del narrador, lul·lista i erudit Salvador Galmés i Sanxo (9 de març de 1876, Sant Llorenç des Cardassar – 25 d’abril de 1951, Sant Llorenç des Cardassar).

galmess.portic.g

El programa municipal “Salvador Galmés i Sanxo” és un programa de caràcter anual, que s’inicia enguany i que finalitza el setembre de 2017, amb la intenció que tengui continuïtat. En una primera etapa, el programa es desenvoluparà als cinc nuclis de població que té Sant Llorenç (Sant Llorenç, Son Carrió, sa Coma, s’Illot i Cala Millor); posteriorment, hi haurà accions arreu de Mallorca.

Alguns dels objectius del programa són divulgar la vida i les obres de l’autor, donar a conèixer el patrimoni literari i històric de Mallorca al gran públic, i dinamitzar la llengua i la literatura catalana. El programa presentarà activitats específiques per als escolars, la població adulta en general, la població nouvinguda i també els visitants.

El programa consta de 15 accions: reeditar les Obres Completes de Salvador Galmés; facilitar les traduccions de les seves obres; instituir la Diada de Salvador Galmés; Salvador Galmés i Sanxo a l’escola de primària; teatre escolar i extraescolar a partir de les narracions de Salvador Galmés; concurs escolar d’adaptacions audiovisuals online “Salvador Galmés i Sanxo”; club de lectura; exposició divulgativa sobre Salvador Galmés; exposició fotogràfica “Mallorca abans del turisme (1876-1951)”; publicació de la versió teatral de la novel·la Flor de Card; itinerari literari permanent; inclusió d’un apartat específic de Salvador Galmés dins la web municipal; cursos breus de llengua catalana i de cultura de Mallorca; festa de la música “Salvador Galmés i Sanxo”; i creació de les beques universitàries “Salvador Galmés i Sanxo”.

Les quinze accions es duran a terme conjuntament amb la resta d’activitats dels centres educatius i culturals del municipi (Auditori sa Màniga a Cala Millor, Espai 36 de Sant Llorenç, Ca N’Apol·lònia de Son Carrió, biblioteques municipals).

Biografia

Mossèn Salvador Galmés va escriure durant la seva vida nombroses narracions breus -que anomena contarelles- que apareixen a la premsa escrita mallorquina i catalana, amb les quals guanya el Premi Extraordinari dels Jocs Forals de Barcelona en dues ocasions, per Negrures (1908) i La Dida (1923). Publica una sola novel·la, Flor de card(1911), emmarcada dins la tradició del naturalisme rural. Després de la seva mort s’inicia la recuperació d’algunes de les contarelles en títols com Novel·letes rurals, Quadrets i pinzellades i La dida i altres narracions, un procés de recuperació que es tanca definitivament amb la publicació dels quatre volums de les seves Obres completes.

Manté una llarga disputa amb Antoni Maria Alcover, que el distreu de la tasca intel·lectual durant alguns anys. Com a estudiós de la figura de Ramon Llull transcriu i prologa, pràcticament tot sol, els volums V-XX de les Obres de Ramon Llull, editades per la Comissió Editora Lul·liana. També escriu nombrosos articles, ressenyes i conferències sobre temes lul·lístics, i els excel·lents estudis Vida Compendiosa del Beat Ramon Llull (1915) i Dinamisme de Ramon Llull(1935).

Des de 1945 fou membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Un pensament a “L’Ajuntament de Sant Llorenç aprova un ambiciós programa dedicat a la figura i a l’obra de Salvador Galmés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.