Entrevista a Antònia Brunet Riera, bibliotecària de sa Coma

Antònia Brunet Riera, va néixer el 16 de març de 1977, a Sant Llorenç des Cardassar. Llicenciada en Història per la UIB, el mes de desembre de l’any 2002 va començar a fer feina registrant i preparant els documents per poder obrir la primera biblioteca de sa Coma, que es va inaugurar el mes d’abril de 2003. De llavors ençà ha estat al front de la biblioteca, desenvolupant nombrosos projectes, i amb el darrer d’ells ha estat premiada a la XVII Campanya d’Animació a la Lectura “Maria Moliner”, que convoquen el Ministeri de Cultura, la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) i la Fundació Coca-Cola. Els premis s’entreguen a les millors iniciatives de foment a la lectura de biblioteques municipals de localitats de menys de 50.000 habitants, que són premiades amb lots de llibres. El projecte premiat de la biblioteca de sa Coma és: “La aventura del Club de lectura”.
DSCF5141
– Primer de tot, enhorabona Antònia pel merescut premi “La aventura del Club de lectura”.
Moltes gràcies, però l’Aventura del Club de lectura no hagués estat possible sense la implicació del CEIP Punta de n’Amer, els quals han apostat fort per la importància i els beneficis de la lectura. Per tant, voldria agrair a tot el seu equip directiu i concretament a n’Antònia Sureda, la seva cap d’estudis, pel suport a l’activitat. També m’agradaria agrair l’ajuda de la biblioteca de Binissalem, amb na Marga Llabrés al front, ja que ens deixen molts dels lots de llibres que necessitam per poder dur a terme l’activitat. I ja per acabar, vull destacar la feina feta per na Magdalena Brunet en tota la part artística, donant forma i cos a tot un seguit d’idees.

-A quins alumnes implica?
La nostra aventura del Club de lectura implica a tots els alumnes de primària del CEIP Punta de n’Amer, on al llarg del curs llegeixen cinc llibres, més o manco un cada mes i mig, i després vénen a la biblioteca per dur a terme les tertúlies del llibre que han llegit. Les tertúlies corren a càrrec de n’Eulari Arlés, una altra peça clau del projecte, i intentam que cada lectura sigui d’una temàtica diferent, així com també organitzar alguna activitat complementària al voltant del llibre que llegeixen. Per exemple, el passat curs llegiren una obra de teatre que després varen poder veure representada a l’Auditorium Sa Màniga. Les tertúlies també són estonetes per fer recomanacions de llibres i parlar d’altres lectures que els nins han fet pel seu compte, i una parat que agrada molt als nins és valorar el llibre que han llegit; ells posen nota i segons la seva valoració col·locam el llibre al lectòmetre (mesurador creat exclusivament per aquesta activitat).

– No sembla senzill preparar aquesta activitat.

És una activitat que duu molta feina…però també moltes satisfaccions!
IMG-20161104-WA0003
– Les biblioteques depenen del Consell de Mallorca?
Les biblioteques de la Xarxa tenen firmat un conveni entre Ajuntament i Consell, i la seva gestió bàsicament recau a l’Ajuntament, ja que és qui es fa càrrec del personal i del seu manteniment. Precisament aquest estiu es va dur a terme una ampliació de la biblioteca de sa Coma. El Consell s’encarregà per la seva part de la formació continuada del personal i del recolzament tècnic, així com també inverteix en adquisicions i activitats.

– Funciona bé el préstec i intercanvi de llibres amb altres biblioteques?
El préstec interbibliotecari funciona molt bé, és un servei molt emprat pels usuaris, ja que si necessitem algun llibre i nosaltres no el tenim li podem sol·licitar a qualsevol biblioteca de la xarxa de biblioteques.

– El Club de lectura per adults de cada any va a més. Quin temps fa que funciona?
El Club de lectura va començar a caminar fa vuit anys, a partir de diverses demandes d’usuaris adults. Les tertúlies també corren a càrrec de n’Eularia Arlés. Vàrem començar amb unes 10 persones i ara ja en som més de 40.
DSCF4863
– Com ho fas per aconseguir tants de llibres?

Els lots de llibres que empram al Club de lectura d’adults són del Centre Coordinador de Biblioteques. Aquests lots van rodant per les diferents biblioteques que duen a terme el Club de lectura.


-Quants usuaris té la biblioteca de sa Coma?

Al llarg de 2015 va tenir més d’11.000 usuaris i va dur a terme gairebé 9.000 préstecs. Són xifres que donen una idea de la quantitat de gent que empra aquest servei.

-Col·laborau les tres biblioteques del municipi?

Sí, les tres biblioteques feim una programació conjunta, encara que diferent, ja que els tres nuclis de població són diferents i presenten unes necessitats específiques.

– Quines activitats especials duis a terme al llarg de l’any?

Tenim una programació de contacontes i tallers destinats als més petits; Club de lectura, per adults; un mes de l’any feim activitats relacionades amb la poesia; i també celebram la festivitat de Sant Jordi i el dia de la biblioteca amb un caramull d’activitats. Al llarg del curs escolar duim a terme l’Aventura del club de lectura, projecte que enguany ha estat juntament amb el presentat per la biblioteca de Sineu, mereixedor del reconeixement per part del Ministeri de Cultura a través de la campanya Maria Moliner com una bona iniciativa de dinamització Lectora, i per tant guanyadora d’un lot de llibres.

DSCF5144DSCF48641 Sa ComaDSCF5141

2 comentaris a “Entrevista a Antònia Brunet Riera, bibliotecària de sa Coma

  1. Enhorabona pel premi i la tasca de fomentar el gust per la lectura, sobretot amb els infants, que seran els futurs lectors de demà.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: +2 (de 2 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada