Avui ha acabat l’exhumació dels cadàvers de la fossa comuna de Porreres

Després de desset dies, quinze de treball efectiu, l’equip de la Societat Aranzadi, dirigit pel doctor Francisco Etxeberria Gabilondo, ha donat per finalitzada la primera fase de l’exhumació dels cossos enterrats a la fossa comuna del cementiri de Porreres.

S’han trobat 55 cadàvers de persones executades, dels quals se n’han pogut exhumar 52. La resta estan davall una illeta ocupada per dues capelles i un edifici de nínxols. El doctor Etxeberria suposa que baix d’aquestes edificacions s’hi podrien trobar 5 fosses més.

20161119_113838

Juntament amb els cadàvers s’han trobat estris d’ús personal (culleres, capses de pastilles Juanola, un tinter, unes ulleres, un encenedor …) la qual cosa fa suposar que les víctimes eren tretes de la presó sense cap tràmit previ al seu afusellament o execució.

20161103_12431620161103_124435A alguns indrets s’han trobat casquets corresponents a bales de 9 mm, fet que fa suposar que algunes persones foren executades o rematades a la mateixa fossa.

20

Un dels darrers descobriments ha estat el d’uns grillons que posen en evidència que les víctimes eren conduïdes emmanillades.

201

Les restes dels cossos exhumats restaran al cementiri de Porreres mentre es confronta l’ADN dels cossos amb dels possibles familiars. Una vegada identificada la víctima serà entregada als seus familiars. Els cossos no identificats rebran sepultura digna al mateix cementiri de Porreres.

20161

El Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Porreres volen iniciar una segona fase que consistiria en l’exhumació dels cossos que es troben enterrats davall l’illeta que hem comentat. Es demanarà als familiars de les persones que hi estan enterrades el permís oportú per poder demolir les edificacions i traslladar de forma provisional els cadàvers.

20161119

La Comissió Tècnica de Desapareguts i Fossa enllestirà abans d’acabar l’any un Pla d’exhumacions de fosses de desapareguts per a l’any 2017 que comptarà amb pressupost per part de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports.

 

 

Un comentari a “Avui ha acabat l’exhumació dels cadàvers de la fossa comuna de Porreres

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada