Edicions d’obres de Salvador Galmés

L’altre dia rastrejant pel sòtil  les meves capses de llibres antics (això sí, ben hermèticament tancats a cobri de pols i brutor, com a joies que bé s’ho mereixen) vaig trobar totes les edicions que guardaven els meus pares de Salvador Galmés (des d’algunes més antigues, ni més ni manco que del 1949, fins d’altres molt més recents). I com que aquest 2017 ha de ser l’any Salvador Galmés, he pensat que era oportú fer-ne una foto i mostrar-les com a petites joies:

Primer començam amb una edició del 1949 de Flor de Card que té una portada “misteriosa”. Pareix feta manualment a bolígraf i tot fa indicar que l’original  se degué espenyar i algú (potser mon pare) en féu una còpia manual. Segons diu el propi llibre, és una reedició feta a la impremta Mossèn Alcover al 1949 a través de l’editorial Moll i es classifica  l’obra amb el curiós nom de “contarella”.

 

Seguint l’ordre cronològic, passam ja al 1953 (quan l’autor feia dos anys que era mort) amb les Novel·letes rurals. Torna a ser un treball de l’editorial Moll sota la col·lecció Biblioteca “Les Illes d’Or” i a diferència de l’anterior aquí ja es recullen algunes de les seves històries més breus (Garriguer d’Infern, Entre dos móns…)

7

Després tenim un altre compendi d’obres breus de Salvador Galmés a Narracions, edició del 1976 amb pròleg de Gabriel Janer Manila. És una edició especial pel centenari del naixement de l’autor i hi col·laboren La Caixa i l’Obra Cultural Balear.

A continuació tenim una altra edició de Flor de Card de  l’editorial Moll, però aquest pic estaria dins la col·lecció Raixa i l’edició ja és molt més moderna, 1983. Igualment se continua classificant  l’obra amb el curiós nom de “contarella” (com a la primera edició), però aquest pic ja du un pròleg d’un dels filòlegs que  més ha estudiat la figura de l’insigne llorencí, Pere Rosselló.

Després ja arribam al 1987 amb La Dida i altres narracions, de l’editorial Moll, amb el suport del Consell de Mallorca i pròleg de l’il·lustre Francesc de Borja Moll.

I ja arribam a una de les antologies més completes de l’autor, amb pròleg minuciós del ja mencionat Pere Rosselló. Es titula L’obra de Salvador Galmés i Sanxo i l’editorial ja és la catalana l’Abadia de Montserrat. Aquest pic ja inclou fins i tot alguns dels seus textos lul·lians.

Finalment la mateixa editorial amplia aquesta antologia al 1994 amb dos volums:

  • Un referit a la narrativa més extensa de l’autor.

  • Un altre de relats breus  i proses literàries.

PD: Gràcies als meus pares per sempre posar-me tan a la vora el món de la cultura ja sigui en forma de llibres infantils (rondalles, Mortadelos, Tintins, Astèrix…), com després amb llibres  més adults, música… Eternament agraït.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada