Guillem Llinàs i Bartomeu Duran: dos maçons llorencins (IV)

Bartomeu Duran Caldentey

Bartomeu Duran Caldentey va néixer a Sant Llorenç el 27 d’agost de 1889 i treballava d’agent comercial. Estava afiliat al Partit Socialista Obrer Espanyol. L’any 1933 ingressà a la Maçoneria, concretament a la lògia Pitàgores, i va arribar al grau 3 de Mestre Maçó, ocupant el càrrec de llimosner. Segons Francisco Sanllorente, tenia el pseudònim “Salmerón”, probablement en honor de Nicolás Salmerón, que el 1873 havia presidit la República i era considerat francmaçó.

La lògia Pitàgoras va esser fundada a Palma el 9 de febrer de 1932 (altres fonts assenyalen el 9 de desembre del mateix any) per Jaume Valls Segura, Jacint Torrandell Escalas, Antoni Roca Alemany, Fernando Redondo Huarte, Dionisio Pastor Balsero, Antonio Guerrero Cordero, Juan Barberán Castronuño, Josep Agapito Segura Bonnín i Joan Matas Soler. Jaume Valls Segura, amb el grau 30, obtingut a Mèxic, fou elegit el seu primer Venerable Mestre. El 13 de desembre de 1935 Pedro Grau Daucet el substituí com a Venerable Mestre d’aquesta lògia i entre els altres dirigents –José Mª Olmos Escobar, Ángel Fernández Lafont, Dionisiso Pastor Balsero, Josep Vidal Rosselló, Armando Conca Torregrosa, Jaume Puig Mayor, Joan Matas Soler, Antoni Roca Alemany, Antoni Coll Sastre, Gabriel Roca Alemany, Joan Barberán Castronuño i Bartomeu Terrades Estarellas– hi havia el llorencí Bartomeu Duran Caldentey.

En el llibre “La Masonería en las Islas Baleares” s’assenyala que el 25 d’octubre de 1934, Bartomeu Duran va escriure a un maçó de Valladolid per sol·licitar-li que el posàs en contacte amb algun encarregat de magatzem de cereals d’aquella localitat, per aconseguir-ne la representació a l’illa; per la carta d’agraïment que posteriorment li va enviar, sembla que ho aconseguí.

Després del cop d’Estat del general Franco va esser detingut per esser maçó, i fou inclòs en la causa 1305/1936 contra la Maçoneria mallorquina, una causa que va durar gairebé quatre anys, fins que el primer de març de 1940 el Govern va aprovar la Ley de Represión de la Masonería y el Comunismo i va crear un Tribunal Especial, a Madrid, per unificar les causes de tot Espanya.

A principis de 1938, mentres estava ingressat a l’Hospital Provincial, a instàncies del jutge va fer la següent declaració: “… a raíz de socorrer a una persona accidentada, cree que hacia 1931, se le acercó D. Jaime Valls y le preguntó si pertenecía a la Masonería, contestándole que no; el señor Valls le dijo que en vista del acto humanitario que acababa de realizar, era digno de ingresar en la Masonería y entonces, después de haberle explicado que se trataba de hacer un bien a la humanidad firmó la solicitud de ingreso (…). Que la hoja titulada “Excomunión” cree se la dio en el café Alhambra Don Antonio Ques. Que en el café Alhambra conoció al conde Golfarelli a quién trató de proteger contra ciertos atropellos que dice era víctima; hizo gestiones con el Alcalde y algunos vecinos de Capdepera. Que era amigo del Magistrado Sr. Enjuto al que conoció en el café Alhambra y en la Logia; que estuvo varias veces en su casa y que le hacía algunas recomendaciones. Que era el agente de enlace entre sus amigos y la Audiencia, por mediación del Sr. Enjuto…”.

Abans d’acabar el judici, concretament el 14 d’agost de 1938, va esser intercanviat, juntament amb altres cinquanta presos, per altres tants que els republicans tenien empresonats a Barcelona; després d’esser alliberat va emigrar a Amèrica i no va tornar més a Sant Llorenç: “Como consecuencia da las gestiones de canje que dirige el ministro de la República señor Giral, han llegado a Barcelona cincuenta personas procedentes de las Baleares, en su mayoría obreros, que se hallaban detenidos en las cárceles y en los campos de concentración de la zona de Franco. Se encuentran muy satisfechos de haber llegado, por fin, a la España republicana, pues desde el 14 de agost en que iniciaron el viaje hacia Francia han sufrido muchas penalidades. Ayer fueron visitados por el compañero Ferretjans, en representación de la Comisión Ejecutiva del Partido Socialista, en el local donde actualmente se encuentran. He aquí la relación de los liberados: [Hi ha cinquanta noms de persones de diversos indrets de Mallorca, entre els quals hi consta Bartolomé Durán Caldentey].

Imatges: L’emblema de la lògia Pitàgores i una reunió dels seus membres, entre els quals probablement hi ha Bartomeu Duran, encara que no el podem identificar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.