Entrevista a Sebastià Grimalt, de la colla castellera Al·lots de Llevant de Manacor

La Colla Castellera Al·lots de Llevant neix l’any 1996 fruit de la curiositat d’un grup de joves amics a la recerca d’una activitat de lleure que els satisfés. Coincidint amb el boom de creació de colles castellers què es dobla el nombre de formacions existents, Manacor no és una excepció dins l’expansió del món casteller. A mitjans de la dècada dels noranta del segle XX les localitats amb colla castellera s’escampen molt més enllà de la zona tradicional i l’àrea metropolitana de Barcelona, Els castells arriben a Lleida, a Vic, a Girona, a la Catalunya del Nord i també a Mallorca. Des de fa anys formen La Colla Castellera Al·lots de Llevant gent de tota la comarca.

Parlam amb Sebastià Grimalt, de la colla castellera Al·lots de Llevant, i això és el que ens contà.
Sebastià, primer de tot, enhorabona, a l’actuació de la passada Fira de Son Carrió ens comentàreu que el vostre objectiu era aconseguir a Manacor igualar la vostra millor actuació castellera històrica. Aconseguit!

Moltes gràcies, era el nostre repte, ja que dia 1 d’octubre de l’any passat els Al·lots de Llevant vàrem descarregar el nostre primer castell de vuit. Va ser a Tarragona i vàrem estar molt contents de fer-ho. Però d’alguna manera l’alegria no era completa: els nostres dos quatres de vuit (el primer carregat i el segon completat) s’havien alçat lluny de casa, i per fer més fonda la sensació de deute teníem un regust amarg d’haver-ne fet un intent a la nostra plaça. La diada de Fires i Festes, dia 27 de maig, ens donava l’oportunitat de rescabalar-nos i de fer les paus amb sa Bassa.
Teniu confiança per aconseguir-ho?
El dissabte de la fira, entràrem a sa Bassa després d’haver passat per l’ajuntament i d’haver-hi fet tres pilars de quatre, un d’ells portat al balcó. Ho férem amb la confiança que dóna la feina ben feta a l’assaig, però també amb la incertesa que acompanya sempre els castells. El castell per obrir plaça va ser el cinc de set. Era el castell que ens havia d’asserenar els ànims i havia d’establir la base de confiança necessària per encarar reptes superiors. I així va ser. Descarregàrem el primer cinc de set de l’any i el quarantè del nostre historial sense passar pena i fins i tot amb certa comoditat, almenys per la part de baix del castell.
Va ser més difícil a casa que a Tarragona?
La segona ronda era la de passar comptes, passar comptes amb un castell, el quatre de vuit, que fa molts d’anys que assajam. Desmuntàrem dues pinyes i a la tercera el carro gros va tirar amunt. De bon principi ja vàrem veure que el castell no es comportava com a Tarragona: hi havia un bellugueig i un tremolí que obligava a fer feina i que feia que les sensacions no fossin com a la TAP. Però també és veritat que el castell es deixava treballar i que vèiem que era defensable. Amb l’ajuda d’un públic compromès, s’ha de dir, carregàrem el quatre de vuit. Aleshores es tractava de lluitar i d’acabar de donar-ho tot per descarregar el nostre segon castell de vuit i el primer que fèiem a casa. I així ho férem.
Semblava que a la tercera ronda entràreu amb confiança.
La tercera ronda no era poca cosa: estava reservada a un dos de set amb debut a quarts i amb els lògics canvis que hi ha sempre al pom de dalt. El tiràrem amunt essent conscients que estava una mica girat, però amb confiança. La veritat és que va pujar ràpid i còmode de terços en amunt; no així a segons, que en algun moment obligaren les mans de la pinya a treballar de valent (com mai havien hagut de fer, segons un dels vents). Al final, vint-i-cinquè dos de set descarregat (setzè consecutiu) i igualada de la millor actuació de la nostra història.
Satisfet del públic assistent?
Si molt, tancàrem l’actuació i ens acomiadàrem d’un públic entregat amb quatre pilars de quatre simultanis. Les colles convidades, Tirallongues de Manresa i Castellers de Mallorca, també completaren bones actuacions. Els manresans descarregaren el tres i el quatre de set, i els palmesans afegiren el tres de set amb agulla als dos bàsics de set. Les millors Fires de Primavera del nostres vint anys de història castellera sens dubte.
El cap de setmana de començaments de mes va ser ben mogut.
Sí, varem tenir actuació doble. Dissabte horabaixa dia 3 de juny, varem actuar a Manacor, a la cercavila que organitza cada any la Colla Geganter de Sant Domingo. Sense la tensió de la setmana anterior, aprofitarem per fer diversos pilars de quatre i alguns castells de sis pisos, que donarem l’oportunitat de pujar a castellers que no havien pujat en els castells de major envergadura que havíem fet a sa Bassa el 27 de maig. El més celebrat i aplaudit va ser un pilar de quatre caminant que vam fer a sa Bassa. El diumenge dia 4 de juny, actuarem a S’Horta
Què tal l’actuació a S’Horta?
A l’actuació de la Fira de S’Horta presentarem el format clàssic d’actuacíó, a més de diversos pilars de quatre descarregarem per aquest ordre el tres de sis, el quatre de sis, i el primer de tres de sis amb agulla de l’any. Tots els castells es completaren amb facilitat i amb l’únic inconvenient del vent, que dificultava la feina dels castellers.
L’actuació de Son Servera va ser molt bona. Teniu més sortides previstes per aquest més de juny?
Sí gràcies, a Son Servera actuarem dia 16 de juny amb motiu del Pregó d’inici de festes. A més de Son Servera també actuarem dia 17 de juny, a Palma amb motiu de la Diada de l’Obra Cultural Balear. Les dues actuacions varen tenir els castells de sis pisos com a protagonistes. El castell de més entitat va ser un tres de sis amb agulla fet a la plaça serverina de Sant Joan. La propera actuació és per dia 25 a les Coves dels Hams de Porto Cristo.
Motles gràcies Sebastià, m’han comentat els teus companys que ets una enciclopèdia vivent en temes castellers. En un altre ocasió m’hauràs d’explicar per el lectors de Manacor Comarcal, com són els teus companys i els secrets dels 20 anys d’èxits de la Colla Castellera Al·lots de Llevant.
Gràcies a tu Magdalena, quan vulguis.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada