És possible estudiar la secundària al municipi de Sant Llorenç?

Fa uns anys quan formava part de la directiva de l’AMIPA de Sant Llorenç, davant de les peticions dels pares i mares que érem a una de les reunions, férem una visita a la Conselleria d’Educació per sol·licitar al Director General de planificació i centres, que aleshores era en Miquel Martorell, la construcció d’un Institut a Sant Llorenç.

La resposta del Director General va ser que no, que no ho tenien previst, que amb l’oferta educativa que hi havia a la nostra zona ja cobria totes les necessitats. Davant d’aquesta negativa la nostra resposta va ser si, com a mínim, podien oferir als nostres fills la possibilitat de cursar els estudis de secundària (ESO) al nostre municipi, com de fet ja es feia a les escoles concertades de municipis veïns. La resposta també va ser negativa, “La llei no ho permet”. Però ara sembla que això ha canviat.

La Conselleria d’Educació i Universitat ha posat en marxa el procés d’incorporació del cicle d’Educació Secundària Obligatòria a col·legis públics d’educació infantil i primària. Així, aquests centres, anomenats “integrats” oferiran l’educació infantil i tota l’escolarització obligatòria -Primària i ESO- sense la necessitat que l’alumne canviï de centre. De fet, ja hi ha un centre a Palma, que a partir del curs 2018-2019 gaudirà d’aquest avantatge a Palma.

Tot i que jo ja no form part de l’AMIPA del CEIP Mestre Guillem Galmés pens que la direcció actual i l’ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar haurien de reunir-se el més aviat possible per fer aquesta sol·licitud a l’actual Director General de Planificació de Centres, Antoni Morante.

Entre d’altres raons, es podria exposar que Sant Llorenç és dels pocs municipis a on els nostres alumnes s’han de desplaçar a un altre municipi, molts d’ells quan encara no tenen ni 12 anys, amb la conseqüent penalització  de temps i hores de dormir. S’ha de tenir en compte que 11 o 12 anys a un institut a on conviuen amb altres alumnes de fins a 18, no és una condició adequada i molt manco a una de les etapes més delicades de la vida d’una persona a on pens que l’estabilitat emocional és imprescindible.

Si no record malament, quan anàrem a fer la visita allà per l’any 2009-2010 a la Conselleria, l’ajuntament de Sant Llorenç oferí la possibilitat que si la resposta hagués estat positiva, el nou edifici educatiu es construís a uns terrenys de la seva propietat, seria bo saber també la predisposició de l’ajuntament a dia d’avui.

Esperem que aviat els alumnes del nostre municipi puguin, com fan la major part dels alumnes d’altres municipis de Mallorca, acabar els estudis de secundària a prop de les seves famílies.

4 comentaris a “És possible estudiar la secundària al municipi de Sant Llorenç?

 1. El format que proposes però no és el mateix que al centre Joan Miró. Al centre de Palma els estudis de secundària segueixen dins el mateix centre (recinte) de primària. Deu ser que els sobra molt de lloc!!!. No és el nostre cas. Si continuàssim amb 1r d’ESO, 2n… hauriem de fer lloc. O ens farien un centre integrat nou? Potser aquesta opció seria més interessant ja que així solventaríem les deficiències, cada vegada més acusades, de l’edifici antic: mala salubritat, estructura ressentida, energeticament insostenible i amb una arquitectura amb molts d’espais que no es poden utilitzar per quedar sempre a l’ exterior.
  Però això ja són figues d’un altre paner

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 2. Això dóna raó a tota la colla de professors i mestres que quan es va implantar el sistema d’ESO no vèiem amb bons ulls que tan petits passassin ja a l’institut (pensau que en temps de BUP el bot ja era gros i teníem dos anys més!!!). Els fan tornar grans massa aviat en conviure amb gent de fins a 18 anys. Però com que sempre fan i no demanen res…
  Jo sempre dic el mateix: el primer any entren innocents i encara nins, i quan acaba el curs la majoria ja marxen adolescents i ben grandots.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada