Entrevista a Fra Pere Vallespir, nou Prior del Convent dels Franciscans d’Artà

Fra Pere Vallespir, actual rector de les parròquies de Cala Millor, S’Illot i sa Coma va ser elegit nou Prior del Convent dels frares Franciscans d’Artà, en substitució de Fra Tomeu Pastor.


Primer de tot, enhorabona Fra Pere, per la vostre designació com a nou Prior del Convent dels Franciscans d’Artà. Con funcionen les eleccions de Prior?
Per constitucions internes. Els mandats ordinaris són de 4 anys, prorrogables només per un altre quadrienni. Això ja ens ve des del temps de Sant Francesc d’Assís, és a dir, des de fa uns 800 anys. És curiós que una normativa que ja fa tants de segles està instaurada dins l’Església Catòlica, ara, la part civil, la mos volen copiar. El bo d’aquesta norma és que tot aquell que puja al més alt, al cap de vuit anys torna a ser un frare més, sense cap prerrogativa.

Aquesta normativa s’hauria d’aplicar als polítics, ja que n’hi ha que es perpetuen en el càrrec.
Tu heu has dit, però és sa realitat.

Quan va ser elegit nou Prior del Convent d’Artà?
Se me va nombrar el passat dia 15 de juliol. Ho va fer «la congregació» és a dir, l’equip dels nostres responsables.

Què responsabilitat comporta el càrrec de Prior?

La missió del, així dit, «superior», és la d’estar al servici dels altres tres frares i del poble.

Ha substituït a Fra Tomeu Pastor, i ja no estarà al convent d’Artà. On l’han destinat?
Segons els papers, Fra Tomeu, continuarà residint al nostre convent, sempre que no el requeresquin per altres tasques a la Casa General (Roma).

Quina és la seva tasca tant al convent, com a la resta de parròquies, baix la seva responsabilitat?

Seguiré tenint la mateixa responsabilitat de les parròquies , a nivell pastoral i litúrgic. I quant al convent, duré la responsabilitat de l’església del convent, Col·legi de Son Bonaventura, de la pastoral i de les obres de misericòrdia, especialment Dignitat i Feina.

Una gran obra, Dignitat i Feina que va fundar Fra Tomeu. A quantes persones seguiu ajudant actualment?
A través dels voluntaris i personal de l’associació, es solen ajudar a unes 35 persones a l’any i a les seves famílies.

Parlant de famílies, com van les primeres comunions a les seves parròquies?
Enguany hem augmentat un 12% les primers comunions. Com sabeu, en aquestes parròquies no feim torns, per que l’espai és molt reduït. El màxim poden esser tres nins cada vegada, No hem d’oblidar que a partir de l’u de octubre és quan hi ha més primeres comunions, ja que acaba la temporada turística i les famílies es poden reunir. Passa igual amb gran part de la feligresia: quasi durant mig any la major part de la feligresia està composta per visitants turistes; i l’altre mig any, acabada la feina a l’hostaleria, s’integren novament els treballadors.

Què és el més difícil a l’hora d’organitzar la seva tasca del dia a dia?
Cercar hores, per poder fer el que un ha de fer…i sempre falten hores. A més, hem de trobar igualment temps per la reflexió i oració de cada dia.

Quins actes heu celebrat enguany amb motiu de les festes de la Patrona de la parròquia de Cala Millor la Mare de Déu del Àngels?
Dissabte dia 29 de juliol, a les 8 del vespre sopar solidari. Diumenge 30, també a les 8 de l’horabaixa a la Plaça Eureka (devora de la mar) missa en honor de Santa Marta, patrona dels treballadors de l’hostaleria. El diumenge dia 6 d’agost, també a les 8 del vespre, missa solemne en honor de la Mare de Déu dels Àngels, seguida de la processó dels fanalets.

Tornant al tema de les ajudes, és la parròquia de Cala Millor la que té més peticions d’aliments i altres necessitats?
Dins la comarca del Llevant, especialment fora de temporada turística, rebem moltíssimes peticions d’ajudes, tant per aliments com per altres necessitats econòmiques i educatives.

És solidària la comunitat?
Pel temps que duc de vida parroquial, i seguint la tradició del Pare Tomeu, en acabar la missa, normalment feim el diem el «telediario», on comptam els esdeveniments i necessitats de la gent que s’acosta a la parròquia. En aquest moment és quan demanam quins aliments són necessaris.

Perquè llogareu les rectories de s’Illot i sa Coma?

Com a frare, jo visc al convent d’Artà. Les rectories estaven buides. Amb el permís del bisbat i de les nostres comunitats, es varen acordar poder-les llogar a persones que venen a fer feina a l’hostaleria i a altres serveis, amb una finalitat social.
No hem d’oblidar que el manteniment de les nostres parròquies, especialment les de sa Coma i s’Illot, són deficitàries. Les aportacions voluntàries que rebem (bacines i donatius) són totalment insuficients per mantenir-les, i l’aportació del lloguer de les seves rectories fa que puguin funcionar.

Amb els lloguers turístics tant de moda avui en dia, es guanya més. Ho vareu pensar?
No, per un motiu molt clar: les rectories estan aferrades a les esglésies. Pens que a cap feligrès li agradaria que en aquestes rectories no es guardés el degut respecte. El negoci no és la finalitat. La labor social, si.

Teniu col·laboració per part dels respectius ajuntaments de les parròquies de Cala Millor, sa Coma, i s’Illot, que estan baix la vostre responsabilitat?
L’Objectiu de l’Església catòlica és anar aconseguint l’autofinançament «econòmic». Dins aquesta línia, es pot dir que les nostres parròquies posen els medis per fer-ho ja realitat. Per això, no rebem cap col·laboració «econòmica» dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç i Son Servera.

Darrerament heu estat notícia a la premsa ja que han regalat un pis a la parròquia de Cala Millor. Quin ús li heu donat a aquest pis?
Vull agrair profundament aquesta donació a una senyora italiana, que ha volgut mantenir el seu anonimat. D’acord en les recomanacions d’aquesta senyora, s’ha llogat a una família treballadora a l’hostaleria, que pertany a un col·lectiu que sol tenir dificultats per trobar pisos econòmics.

D’on va partir la idea de fer la primera processó en honor de la Verge del Carme a Cala Millor. Donat que des de sempre s’havia fet només a Cala Bona…
A petició de la feligresia, que com a comunitat de vorera de mar senten vivament la devoció a la Verge del Carme, per tant, es va veure adient no només una processó marítima a Cala Bona, sinó afegir-hi també una terrestre a Cala Millor que arribes fins a la mar.

Què trobau de les pintades que sovint pateixen les parròquies?

En primer lloc hem de dir que són obra de joves, entre els quals està de moda, pintar de qualsevol manera les parets, encara que sigui de manera ofensiva. El que em sap greu és la poca cultura i educació cívica que demostren alguns dels nostres joves. Al mateix temps ens hauríem de demanar quina part de responsabilitat tenim nosaltres al no haver saber-los transmetre una bona educació cívica.

Teniu enllestit el programa de les darreres festes de l’estiu. Les de la parròquia de s’Illot?
Sí, dimarts dia 15 d’agost és la festivitat de la Patrona de la parròquia de s’Illot. A les 18.00h tenim Missa en honor a la Mare de Déu de l’Assumpta. Seguidament devers les 18.30 h trasllat de la Mare de Déu de l’Assumpta al moll acompanyada de la banda de cornetes i tambors de la Salle de Manacor. Itinerari: carrer del Vell Marí, av. dels Pins, carrer del Pagell i esplanada del moll 19.30 h. seguidament Processó Marítima Processó i trasllat de la Mare de Déu fins a la parròquia Itinerari: esplanada del moll, carrer del Pagell, av. dels Pins i carrer del Vell Marí.

Molt bones festes i moltes gràcies Fra Pere.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada