Cronologia (I)

Fa una partida de mesos, alguns membres de la delegació llorencina de l’Obra Cultural Balear –en Tomàs, en Guillem i jo– ens reunírem per veure si organitzàvem alguna cosa en motiu dels 125 anys de la independència municipal i, després de pensar-nos-ho, sorgiren tres propostes, que traslladàrem a l’Ajuntament: celebració d’un acte institucional per part de l’Ajuntament, el dia 3 de juliol; organització de diverses conferències sobre el que han estat aquests darrers 25 anys; i edició d’un llibre amb un extracte de les esmentades conferències, que vendria a esser una espècie de continuació del Llibre del Centenari. Entre els possibles temes a tractar, entre d’altres, pensàrem en els següents: Com s’ha resolt el tema de l’urbanisme (embelliments dels cascs urbans, mobilitat, normatives…); els efectes de la multiculturalitat (immigrants, estrangers, relacions amb els llorencins tradicionals…); com ens ha afectat la integració a la Unió Europea (1985) i la implantació de l’euro (2002); què ha suposat la creació de la col·lecció de llibres Es Pou Vell; pros i contres de l’estabilitat municipal, amb 22 anys del mateix batle i amb un equip de govern semblant; el turisme rural com a complement/alternativa als hotels tradicionals; el paper de l’auditòrium Sa Màniga com a dinamització de la cultura; la relació entre els pares i les escoles; la toponímia del municipi; com ens agradaria que fos Sant Llorenç d’aquí a 25 anys més; etc. El llibre es complementaria amb una enquesta entre la població, que tractaria sobre diversos temes d’interès general.

Començàrem a fer passes i parlàrem amb el doctor Joan Miralles, que va acceptar tractar del tema de la toponímia, que havia d’encetar les conferències als voltants del 3 de juliol, quan s’havia de fer l’acte institucional, coincidint en la data en què Sant Llorenç se separà de Manacor, però ni l’Ajuntament va voler fer un ple commemoratiu ni s’ha tornat parlar més de conferències ni de publicacions.

Així que, com que ja tenia la feina feta, he trobat oportú anar publicant a Card.cat la continuació del llibre “Cronologia”, que acaba l’any 2007, i si més envant es reprèn la proposta que us he comentat, ja veurem què en feim.

2007

Gener.- S’Inaugura un parc infantil a la plaça de l’Ajuntament (Arxiu Municipal, en endavant, AM).
24 febrer.- Flor de Card imposa el Card d’Or al Club de Bàsquet femení de Sant Llorenç, representat pel seu president Joan Planas (Flor de Card, en endavant, FC).
4 març.- Margalida Fullana guanya la prova de l’Open d’Espanya celebrada a Sant Andreu. També guanyarà la que se celebrarà a Sant Gregori i la carrera de la Copa del Món a Champery, Suïssa (FC).
27 maig.- Eleccions municipals, que donen els següents resultats: GISC, 4 regidors (Mateu Puigròs, Joan Planas, Montserrat Rosselló i Mateu Frau); PP, 4 (Manuela Meseguer, Aina Maria Vaquer, Antoni Aguilar i Jaume Riera); PSOE, 2 (Maria Galmés i Pep Jaume); UM, 1 (Pasqual Soler); PSM, 1 (Antoni Sansó); AGIN, 1 (Joan Santandreu) (FC).
16 juny.- Mateu Puigròs és reelegit per quarta vegada batle de Sant Llorenç, amb el suport del seu partit –GISC–, el PSOE, el PSM i AGIN (AM).
7 juliol.- Es constitueix a Sant Llorenç una delegació de l’Obra Cultural Balear. El president serà Tomàs Martínez Miró (FC).
7 juliol.- La llorencina Naomi Galmés es proclama campiona d’Espanya de gimnàstica artística, modalitat aleví, en les categories de salt i paral·leles (FC).
30 juliol.- L’Ajuntament acorda l’aprovació inicial del Catàleg del Patrimoni Històric de Sant Llorenç, provocant una forta polèmica entre els afectats (AM i FC). A dia d’avui –setembre de 2017– encara no s’ha fet l’aprovació definitiva.
Agost.- Per tal de poder cursar la carrera eclesiàstica a Roma, Àngel Reigadas deixa d’esser el rector de Sant Llorenç (FC).
31 agost.- El grup anomenat “Sant Llorenç solidari” organitza un sopar per recollir fons, que seran destinats a un centre de salut de Tavapy, Paraguai (FC).
8 setembre.- Jeroni Llambias pren possessió del càrrec de rector de les esglésies de Sant Llorenç, Son Carrió, sa Coma i s’Illot (FC).
10 setembre.- L’Ajuntament suspèn les llicències d’obra dels edificis plurifamiliars (AM).
26 octubre.- S’inaugura la segona fase del Parc verd (AM).

Un comentari a “Cronologia (I)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada