Crònica de la Taula Rodona “2 anys de govern”

Ara sí, després de les primeres impressions fetes ahir en calent i el descontent pel poc públic que va assistir a la Taula Rodona, pas a resumir-vos el que va donar de si aquest esdeveniment polític (també hi ha el vídeo sencer).

La meva intenció és posar la pregunta o tema que cada associació ens va fer arribar i resumir la resposta de cada partit. Com que un servidor també feia de moderador i controlava el temps  i les intervencions, corro el perill de ser massa esquemàtic o deixar-me alguna cosa, per la qual cosa deman a cada partit que si cas enviïn una crònica des del seu propi punt de vista. Igualment insistesc al PP que ens faci arribar un comunicat oficial explicant per què no van enviar cap representant a la Taula. Així evitaríem mal interpretacions interessades.

Avaluació d’aquests dos anys de govern:

PODEM: Va fer una avaluació basada més en caire autonòmic parlant dels beneficis de l’ecotaxa, l’excés de turistes, la poca financiació   que rebem… totes les coses les quals també ens afecten com a poble.

ER: Criticà sobretot la deixadesa de l’equip de govern en molts temes: carrers bruts i poc embellits (jardineres en mal estat, barreres pel mig…); falta d’ordre circulatori; i senyalitzacions excessives i en mal estat.  També va posar en dubte la reforma de la piscina i   el tema del PAC i l’escola (no milloren  a pesar del temps passat).

PI: Va criticar el poc compliment del pacte de l’equip de govern aportant documentació gràfica que a continuació podeu consultar:

 

A continuació podeu veure la llista del que se pretenia fer, però realment, segons el PI, només s’ha fet el que està en vermell. De la resta o no s’ha fet  o no se’n tenen dades:

Facilitar la construcció d’una residència per a la Tercera Edat mitjançant l’oferiment d’un solar al Govern de les Illes Balears.
Ampliació dels horaris dels centres de dia per tal d’adaptar els serveis a les necessitats dels usuaris.
Millora de la cobertura social de les persones dependents.
Sol·licitar l’ampliació del servei de pediatria als nostres centres de salut.
Foment de les associacions.
Impulsar la formació ocupacional així com potenciar el centre d’adults.
Impulsar el pla integral turístic dins el marc del consorci de turisme.
Remodelació del passeig marítim de Cala Millor.
Donar a conèixer els mercats de Sant Llorenç, Son Carrió i Sa Coma com a elements de projecció turística.
Reactivació de l’Agenda Local 21 com a instrument de participació.
Millorar les instal·lacions educatives .
Reforma de l’estació depuradora de sa Coma. Modernització de les infraestructures.
Adequar les instal·lacions d’enllumenat públic per tal de millorar-ne el rendiment energètic.
Continuar incentivant el reciclatge ampliant els diferents serveis de recollida.
Ampliació i millora del camí des Cós i reordenació del trànsit del camí del Purgatori i millora del Camí de sa Begura-Infern.
Pla de mobilitat als diferents nuclis de població.
Millora i ampliació de les diferents infraestructures esportives del municipi.
Construcció d’un pavelló esportiu a Sa Coma.
Impulsar un pla integral de foment de l’esport.
Avaluació i millora dels serveis municipals propis i externalitzats.

GISC: Enumerà fites aconseguides aquesta legislatura com la posada en marxa de l’Espai 36 o la millora en inversions i tresoraria en general (de la qual va donar números  positius comparats amb altres anys).

PSIB: Continuà amb la seva feina feta en l’equip de govern: posada en marxa del servei energètic de sa Màniga, canvi de l’enllumenat públic, millores del centre de dia, augment de personal de la brigada, incidències que s’arreglen aviat, asfalt d’alguns camins de foravila, extinció de serps, ajudes per fer matances, subvencions per xips i castració d’animals… A més, reconegué contactes amb el Consell per la cessió de les carreters d’Artà i Son Servera i contactes per ampliar el servei de pediatria i el PAC properament.

MÉS: En la línia del PSIB, també va aportar les seves fites: realització de les diferents activitats de l’any Salvador Galmés i dels refugiats, club de lectura de Primària, bon funcionament de l’Espai 36 i sa Màniga, realització del Cala Millor  Festival, l’stage internacional de dansa… També destacà que enguany disposam de quatre policies locals més, a pesar que això costi molt a causa que el poble està enfora de Palma, que és on es fa el curset de policia,  i per això quasi tothom és d’aquella zona i li costa venir tan lluny. Per pal·liar aquest problema  i fer més atractiva la nostra destinació han apujat el sou els caps de setmana i han incorporat el quadrant matemàtic.

AMIPA: Demana reformes urgents a l’escola

EQUIP DE DE GOVERN: No poden fer segons què sense l’IBISEC, només manteniment i en aquest sentit han anat fent coses.

ER: Que pressioni equip de govern  amb AMIPA perquè se faci escola nova unificada (que també hi cabin alguns cursos de Secundària) o reclamin institut nou.

PI: Demana consens entre tots els agents educatius i prendre’n una decisió. No veu voluntat per part de l’ajuntament.

PODEM: Es va perdre l’oportunitat en el seu moment.

AMIPA: Reclama un parc infantil gros a l’estil de Son Carrió o Manacor, o almanco millor manteniment del que hi ha 

PI: Dóna la raó a l’AMIPA, troba que Sant Llorenç també ho necessita. Per què no s’aprofita el superàvit per això si tant n’hi ha?

ER: Fa falta. Més que fer parcs biosaludables, com el de devora la piscina, que tanmateix no funcionarà, seria millor obrir el miniparc de la plaça de l’Ajuntament llevant els barrerons i fent-hi una zona enjardinada i embellida.

PODEM: Cal no llevar tants de bancs dels llocs públics. Quasi no hi poden seure.

EQUIP DE GOVERN: Els parcs no són tan petits i n’hi ha a bastament. Una altra cosa són parcs verds per córrer-hi, com el de Son Carrió, però no és el mateix concepte. Cal diferenciar-lo. I en aquest cas sí que potser hi hagi una mancança.

PI: Insisteix que en tot, i en això també,  cal consens i fer moltes reunions amb les parts implicades.

En Miquel, de PODEM.

Afectats per la reforma del camí del Cos: Volen saber si s’escoltaran les seves al·legacions en les quals demanen que se soterri el torrent i, si no es pot, que  almanco llevin metres de les dues bandes i no només de la seva. 

EQUIP DE DE GOVERN: Estan pendents de les qüestions tècniques, la decisió no depenèn d’ells. Avisen, però, que per l’estructura de la zona és més difícil llevar metres de l’altra part.

PODEM: Cal estudiar-ho bé, perquè és vera que cal tenir en compte l’estructura de la zona.

ER: Prefereix no mullar-se en aquest assumpte, perquè encara no ha pogut veure el projecte.

PI: Efectivament cal confiar en el que diguin els tècnics.

En Toni, del PI, i en Serafí, d’ER.

Grup de veïns del carrer Major: Volen saber si fan comptes deixar el carrer Major com està ara i si no troben que al nucli central del poble falta dinamitzar-lo i renovar-lo

PODEM: És clar que hi falta vida, no hi ha gent. Llevaria els cotxes tota la setmana.

PI: El futur és llevar cotxes i així donar més vida al carrer. Cal fer més carrers per a vianants, però no quedar-se a mitges tintes com hem fet a Sant Llorenç.

ER: Basta comparar amb els altres pobles per veure que tenim un problema en aquest sentit. El carrer Major hauria d’estar tot a nivell, carrer del Mar estar més adequat que pareix una piscina quan plou… Cal embellir en general la zona (no precisament amb barreres), sinó no quedarà cap comerç obert.

EQUIP DE DE GOVERN: Les barreres tampoc ens agraden però és l’única manera que tenim. Xerrant de dinamitzar… precisament començam un projecte de millora del mercat dels dijous. El volem canviar, millorar-lo, fer-lo més gran, amb nous comerços i que tengui una part gastronòmica (que s’hi pugui menjar). Com no, volem implicar-hi el poble també.

ER I PI: Convendria primer fer l’embelliment i després reformar el mercat i no a la inversa.

PODEM: Amb els negocis tancats com els tenim és difícil que millorin res.

En Pep Jaume, del PSIB, i na Dolors, de MÉS.

 Card.cat: Què opinen del trenet turístic que es vol fer entre Son Carrió i Sant Llorenç? 

ER: Hi ha coses més importants, però si s’han donat els diners endavant, tampoc és res dolent.

PODEM: El que s’hauria d’impulsar per als turistes és la nostra plaça. Buidar-la un poc (com ara la pèrgola) perquè està massa carregada i impulsar-la.

PI: Ho veuen una bona promoció. Hauria de ser més llarg potser i que no afectés la via verda ni la seguretat dels vianants.

EQUIP DE DE GOVERN: Es pot combinar tot (via verda i tren turístic). Creim que dinamitzarà comerç. En Pep Jaume (PSIB) apunta que és més històric que turístic, que el nom pot dur a mal entesos. Cal aprofitar aquesta oportunitat històrica.

El moderador, Pau: el batle, Mateu Puigròs; i en Pep, del PSIB.

Card.cat: Què trobau de les crítiques a la reforma de la piscina

ER: S’han fet errors tècnics (per exemple els complicats  llums de dins la piscina) i s’hauria d’haver fet coberta.

PI: També l’hauria fet coberta i la reforma s’ha acabat massa tard.

PODEM: Falten més mesures per a minusvàlids.

EQUIP DE DE GOVERN: El retard no depenia d’ells sinó que foren temes administratius amb els quals no podien fer miracles. A més, calia fer-la bé i no malament  i a corre-cuita. El tema de la coberta ho miraren i no surt a compte.

I això és tot. Van quedar algunes preguntes a la bossa, però ja eren les 21.30 hores i, com si d’un partit de futbol, es tractàs des de la grada ja de demanaven “tiempo”, “tiempo”… així que vaig aturar (també és vera que m’hi havia compromès). Les preguntes que restaven, de totes maneres, eren de persones individuals (la majoria de membres de Card.cat) i vaig preferir donar preferència als col·lectius (que representen més gent).

No dubteu a comentar a través dels comentaris!

Per acabar us deix el vídeo de la sessió, per si el voleu repassar:

 

2 comentaris a “Crònica de la Taula Rodona “2 anys de govern”

 1. Un parell d’apunts que m’han cridat l’atenció:

  – El tema de la reforma del camí del cos és el que més unanimitat ha provocat entre tots els grups (excepte ER que desconeixia el projecte); en canvi la reforma de la piscina i el carrer Major i la plaça són els que més controvèrsia i discussió tengueren.
  – El trenet turístic que tanta polèmica va provocar a la revista sembla que no és vist amb tant mal ulls per les formacions polítiques.
  – L’equip de govern reconeix la mancança al poble d’un parc espaiós per a córrer els nins a l’estil de Son Carrió o Manacor. Això vol dir que es farà idò?
  – El tema de l’escola sembla estar lluny d’arreglar-se.
  – La bomba inforamtiva de la taula va ser l’arribada d’un nou mercat al poble. 30 anys igual, potser ja era hora. El volen engrandir i fer-lo també de caire gastronòmic per així segurament captar turistes i gent d’altres pobles. És una bona primera passa, si funciona, però la plaça encara necessita més iniciatives per revaloritzar-se. En aquest sentit tenim feina a fer com a poble.
  – No hi ha cap poble que tengui barreres als carrers de vianants però se veu que a Sant Llorenç som diferents i “no ens queda més remei”. Podríem pensar en l’autoritat de la policia, però jo veig encara una solució més fàcil: uns pilons que es puguin treure i enfonyar. No és possible?
  – Que en plena crisi uns treballadors (en aquests cas policies) no venguin a treballar al poble “perquè està massa enfora” sembla increïble. O bé la crisi és un invent de l’estat per cohibir-nos i llevar-nos drets, o no sé què pensar…
  – Amb la coberta de la piscina estic d’acord amb l’equip de govern. Ja sé que és molt golós i sembla “guai” però no és assumible. El cost és gros, i a més ja en tenim a Manacor, Artà i Son Servera, i en aquest darrer cas ja hem vist què ha passat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +4 (de 4 vots)
  • Es pardals Pau, encara no ho entens perque no volen venir els policies? Has vist mai posar una multa a un policia a Sant Llorenç? Te penses que ho fan per gust o perque hi ha algú que els obliga a no posar-ne? Si li lleves l’autoritat a un policia li lleves tot, li fermes les mans a qui no toca!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +4 (de 4 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada