Plaça és massa?

A rel de la revitalització que l’Ajuntament vol donar al mercat dels dijous, per tal que sigui l’encletxa per on entri una suposada dinamització del poble de Sant Llorenç, m’he plantejat alguns dubtes que m’agradaria compartir amb els lectors.

Quan me’n vaig de viatge per conèixer altres indrets, hi ha alguns aspectes de les ciutats que em solen atreure i que abans ja he investigat a través de les guies i per internet: m’agraden les pedres velles, en forma de monuments de tota casta i època, m’agraden els jardins i parcs, amb arbres antics i espectaculars, m’agrada l’art i per això solc visitar algun museu, m’agrada l’ambient de carrer, amb músics espontanis, el cosmopolitisme dels bars, la gastronomia local, el cromatisme dels mercats, etc; també m’agraden els paisatges naturals, però aquest no és el cas.

Davant això, si aquest sentiment està bastant generalitzat, amb matisos sobre quins dels esmentats aspectes passen per davant els altres, em deman què té Sant Llorenç per atreure la gent de fora? Edificis interessants no n’hi ha massa (l’església, la veritat, no és gaire espectacular, encara que els llorencins l’estimem); parcs, jardins i arbres grossos no en tenim cap, perquè bé s’han cuidat les institucions de tallar-los quan començaven a fer planta; de museus i sales d’exposicions tampoc no n’hi ha; el mobiliari urbà carrer és xerequet i no compta amb escultures, com solen tenir altres indrets; l’ambient de carrer és més aviat magre… Per això em sembla bé que es pretengui dinamitzar, però crec que no basta amb assegurar que “Plaça és massa”, ni amb què posin paradetes a disposició dels comerços locals, que, per cert, han rebutjat per manca de personal.

Si volem animar el poble i, de pas, millorar la qualitat de vida dels llorencins –i no només els dijous–, per què no es dóna una passa més i es compren els terrenys per fer un parc, per exemple, ran del torrent, entre les carreteres d’Artà i Calicant? Per què no se sembren arbres entre l’estació i el poble per tal que, si un dia arriben a posar en marxa el ditxós “tren històric”, la suposada allau de viatgers no hagin d’arribar al centre urbà per un paratge desolat? Per què no habiliten algun molí o casa tradicional per mostrar com era la vida abans? Per què no es posa en marxa una casa/museu Salvador Galmés? Perquè no es fan més exposicions importants a l’Espai36? Per què no es crea un certamen anual que propòrcioni escultures per embellir el poble? Per què, en fi, no es demana a les associacions si tenen alguna idea original i l’apliquen, en lloc de només convocar-los perquè diguin amèn a allò que ja ha decidit l’Ajuntament?

En una paraula, estic d’acord amb el projecte Gastro Market, però crec que si no es fa alguna cosa més, després de l’impuls inicial tot quedarà com abans.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada