Mots perduts: fonell

-En sé una de nova!,  -a si, i quina és!, -fonell.
Així comença la conversa matinera amb n’Antoni Pasqual (Cus). De seguida, mirant pel mòbil la meravella del Diccionari Alcover-Moll, en surten diversos significats. Ell escolta i  mostra consentiment amb la segona accepció. La que defineix la tapadora foradada del rusc.

Es un mot perdut perquè els rucs d’abelles ja no existeixen (en tot cas caseres industrialitzades), però a més, l’afecció a l’apicultura també ha minvat. La producció de mel per a l’autoconsum és avui, si mes no a la nostra contrada, ben excepcional. Si no hi ha ruscs, no hi pot haver fonells, diminutiu de fon. Vegeu els significats:

1. FONELL m.
|| 1. ant. Fon de bóta o barril; cast. témpano. Un carretell sense fonells, doc. a. 1564 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.).
|| 2. Rotlana de suro, de pedra o de fusta, que clou per davant i per darrera un rusc o casera d’abelles (Penedès, Mall.); cast. témpano. Un rusch ab un fonell, doc. a. 1550 (Aguiló Dicc.). Dues arnes sense fonell, doc. a. 1577 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.). S’aboca an es foradins des fonell de sa caera, Alcover Cont. 505.
Loc.

Passar es fonell per sa caera: espanyar-ho tot, obrar inconsideradament, sense mirar el dany que es fa (Mall.).

FON m.
|| 1. ant. Fons; cast. fondo. Diverses mals, dix, los cabuçà al fon, Febrer Inf. vi, 86.
|| 2. Cada una de les posts circulars i paral·leles que clouen els dos caps d’una bóta, barril o recipient similar (Conca de Barberà, Ribera d’Ebre, Maestr., Cast., Val., Al., Mall.); cast. témpano.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada