Entrevista a Toni Sansó “Cuc”

Continuam amb les nostres entrevistes a llorencins i llorencines que estan d’actualitat per una raó o altra. I qui millor que el nou i flamant director de Turisme del Govern de les Illes Balears, Toni Sansó, per continuar endavant aquesta secció?

I és que cada dia no tenim un director general al nostre poble i en Toni, després de molts anys en política local, molts més relacionat en Turisme, i just després d’haver ajudat a parir la transcendental nova Llei Turística (i que es va molestar a explicar, en exclusiva, a Card.cat), li toca estar al capdamunt de Turisme després de la crisi oberta per Pilar Carbonell que va provocar la seva destitució.

Comprovem com afronta aquesta nova aventura política el bo d’en Toni:

  1. T’ha arribat l’hora: ni més ni manco que director general de Turisme. T’ho esperaves a aquestes alçades?

En el seu moment vaig meditar molt tornar a la política activa després d’uns anys a l’empresa privada com a gerent de l’Associació Hotelera de Cala Millor-Sa Coma, però dins els pactes de govern que signaren el PSOE, Més i Podemos, la Conselleria de Turisme va quedar incorporada a una Vicepresidència molt més ampla que va recaure en Biel Barceló, el qual me va demanar que m’incorporàs al seu equip com el seu assessor de Turisme. Degut a les circumsàancies posteriors ara m’ha demanat un esforç més i he acceptat ser el Director General de Turisme.

  1. Què creus que pots aportar diferent a la resta de directors que hi ha hagut?

En el cas d’aquesta legislatura, vull dir que hem fet feina amb equip i que he estat molt lligat al que anava fent la Direcció General de Turisme, inclús com assessor del Vicepresident he anat assumint competències de la mateixa Direcció General. Per tant, avui el que puc aportar és continuïtat amb la feina feta i seguir amb la que queda per fer que és molta. Tal vegada afegir la meva experiència de molts anys, tant en política com en turisme.

  1. Quines seran les teves línies mestres?

Com te deia hi ha hagut molta feina feta amb equip i gràcies a aquesta feina hem aprovat dues normatives importantíssimes, com són la Llei de l’impost turístic que a més acabam d’augmentar de cara al 2018 i la Llei del lloguer turístic en vigor des del passat 1 d’agost, a més de derogar una normativa desenvolupista del Govern anterior, aplicar uns Plans d’inspecció que no existien, augmentant les quanties de les sancions als infractors, realitzant una promoció centrada exclusivament en l’hivern «Better in Winter» que ens ha permés millorar les dades de l’hivern i primavera i allargar la temprada i els mesos de feina dels treballadors del sector… i ara volem aprovar unes modificacions a la Llei General turística i seguir amb la política iniciada, que no és altra que la que signaren els partits que donen suport al Govern i que es varen definir dins els «Acords pel canvi».

  1. Com veus els teus companys de Govern? Perquè segons  la darrera enquesta de Gadeso els ciutadans suspenen Armengol i tots els seus consellers. Ho veus amb preocupació?

Avui no tenc gaire confiança amb les enquestes ja que normalment es fan per acontentar qui les paga. Així i tot no podem estar mai satisfets ja que sempre hi ha coses a millorar, vull dir també que una legislatura passa volant i mai hem tingut la possibilitat d’enllaçar almanco dues legislatures i poder desenvolupar una política a més llarg plaç. Entenc que pugui haver gent que troba que no feim el suficient, però jo vull dir que feim el que podem i el que és possible, no oblidem que estam subjectes a unes lleis estatals i europees que fan difícil canviar certes polítiques.

  1. I com duis governar amb un altre partit, com el PSIB? Hi ha sintonia?

Si recordam els altres dos Governs progressistes jo diria que hi ha una certa diferència amb l’actual, ja que hi ha més consciència  que tots remam amb la mateixa direcció i que sols serà possible repetir, almanco, una altra legislatura si els partits que formam aquesta majoria ens entenem i podem continuar la política iniciada. Per tant sí puc afirmar que hi ha més sintonia.

  1. Sigues sincer… com paeix un partit com Més, sempre tan crític a l’oposició amb la corrupció, aquesta casos polèmics que ha tengut?

Seguim essent crítics amb la corrupció però no podem generalitzar i posar el ventilador com si tots els casos fossin iguals, això és el que desitjarien certs partits emmerdats fins a d’alt de corrupció. Pens que els casos que ens ocupen no haurien d’haver arribat mai als jutjats ja que són problemes administratius que si hi ha hagut qualque error, la política és completament suficient per criticar aquests errors. Pens que hem judicialitzat la política i hem polititzat la justícia i això no és bo per la confiança que hem de tenir en una societat democràtica amb la política i amb la justícia.

Més ja ha tingut casos de polítics amb una trajectòria honesta i que per denúncies sense fonaments han quedat fora de la política, pens que estam davant d’alguns d’aquests casos que estic segur que acabaran en no res i així com altres imputacions infundades confiam que en aquests casos també es demostrarà que no es va fer res mal fet, però que malauradament ara estan en mans de la justícia. Totes les administracions de l’Estat fan contractes com els que ha fet Turisme i ho fan perquè la llei així ho permet. En el nostre cas la feina està feta i aquesta era necessària.

  1. El teu cap, Biel Barceló, és molt criticat per aquests afers. Com el defensaries?

Puc enllaçar amb el que deia abans, els directors generals i els gerents de les empreses tenen potestat per dur a terme certs tipus de contractes, en el cas del que ens afecta, són dos contractes realitzats per l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), contractes que passaren per la seva Junta i que passaren tots els informes tècnics pertinents i on el seu gerent va signar i pels quals està investigat. Sabem que les polítiques que duim a terme no agraden a tothom i que hi ha sectors molt poderosos que s’hi oposen.

  1. Sembla que us uneix una bona relació. Ens la pots descriure, a més de dir d’on vos ve?

Amb en Biel hi ha una bona sintonia des de fa molts anys, pensa que ell era dels joves que vingueren al PSM quan jo ja en duia anys i que ha anat ocupant càrrecs i desenvolupant una política de la qual sempre he estat corresponsable inclús en moments on el PSM ha patit crisis considerables. Vull remarcar que amb el lideratge d’en Biel, el PSM i Més han aconseguit els millors resultats electorals pel nacionalisme a les nostres illes i això cal tenir-ho molt present per entendre la crítica a la seva persona i pel que representa. En el cas que ens ocupa, des del moment que va acceptar la Vicepresidència amb Turisme inclòs, vàrem tenir clar que no seria una tasca fàcil però que no podíem deixar passar l’oportunitat de demostrar que des de Més es podien dur a terme unes polítiques turístiques diferents. Estic segur que sense en Biel i sense Més dins Turisme avui no tindríem l’impost turístic ni els canvis tan importants que estam introduint com pugui ser l’establiment d’un límit de places turístiques, l’aprovació d’una normativa que posa ordre al lloguer turístic, l’aplicació de plans d’inspecció que no existien, la política de promoció centrada exclusivament en hivern, la reorientació dels fons europeus destinats a innovació…

  1. Tu has estat un dels guies, juntament amb ell,  d’aquesta nova llei turística. Com et defensaries dels que diuen que hem tornat enrere i que els beneficis del turisme, com abans, tornaran a ser només per als mateixos (hotelers) i, en canvi, així estava més repartit?

Això és el que diuen certs grups que només veuen una part de les modificacions que hem fet a la Llei i es queden només amb el tema del lloguer turístic, a més, oblidant que abans aquest estava prohibit dins pisos i ara després d’una zonificació urbanística estaran permesos. Dir clarament que el que hem fet és posar ordre dins el desgavell que hi havia i que el govern del PP no es va atrevir a fer-ho ignorant una realitat que ja existia. Vull dir aquí, per posar uns exemples de la Llei aprovada que aquesta ha derogat els articles més desenvolupistes i desreguladors de la Llei del PP, prohibint per exemple la construcció de camps de golf amb hotels en sòl rústic o posant fi al procés de regularització de places turístiques als hotels. Hem establit per primera vegada un sostre de places turístiques i hem eliminat l’excepció de molta oferta a l’intercanvi de places fent que avui sigui impossible donar una nova plaça d’alta sense presentar-ne una de baixa.

  1. Per acabar…des de la distància com veus la política del nostre poble?

Com tu dius ho veig des de la distància, però també és cert que no veig ni desig una alternativa que no passi pels partits que ens governen, amb encerts i errors, però molt més lligada a la meva ideologia i a la meva trajectòria.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada