Visita del Banc de Sang i Teixits a CEIP Punta de N’Amer

Visita del Banc de Sang i Teixits a CEIP Punta de N’Amer. Per Claudia Romero de 5èA CEIP Punta de n’Amer.

Els alumnes de 5è i 6è continuen formant-se amb la temàtica d’enguany ‘The Big Red Bus’. Divendres 12 de gener, vengué na Maria Vanrell i en Nadal i ens explicaren la importància de la seva feina per a tots nosaltres quan necessitam una transfusió, el tipus de sang més comú entre els illencs (A+ I 0+); així com que el col.lectiu de malalts de càncer són els que necessiten més sang. Un any més continuam donant suport a aquesta temàtica, tot i que davant la crida de sang, que és un bé per a tots, no ens hem pogut negar a col.laborar i juntarem forces! Alguns dels nostres companys explicaren pròpies anècdotes on en algun moment hagueren de rébrer sang per malalties o accidents.
Què ens han explicat?

  • Han estat molt contents de participar amb nosaltres de la festa que realitzarem dia 30 d’aquest mes a la nostra escola: Punta de n’Amer, Sa Coma. De fet els férem entrega d’imans i xapes que hem dissenyat nosaltres mateixos i que podreu trobar a la diada.

  • Segons sembla, els hospitals de totes les Illes Balears necessiten tenir sang. Tenen un petit banc on la guarden en cas d’emergència. Per lo vist, la que fan servir en un primer moment, és l’0-; ja que no poden esperar als resultats del tipus de sang i amb aquest s’asseguren la compatibilitat. Una vegada tot amb més calma i resultats en mà, ja li poden donar del seu grup sanguini (A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-).

  • Ens han mostrat un vídeo colombià on han explicat tot el procés de la donació. Sabieu que amb una donació es poden salvar 3 vides? La fiquen dins una espècie de centrifugadora on es separen les plaquetes, els glòbuls vermells i plasma. El plasma és molt divertit, no ho diríeu mai, però ha d’estar en constant moviment, si s’atura de moure s’ajunta i forma una bolla.

  • Jugam a endevinar? Ens feren un problema de matemàtiques a partir del número d’alumnes del nostre centre. Posem per cas que som 300 alumnes i que poguéssim donar (que no podem), sabríeu dir quants d’alumnes serien donants si parléssim del món real???? 6!! Només 6 alumnes!! Vos ho podeu creure? De 100 persones que podrien donar-ne, només 2 en donen. Això és molt poc i ens hem compromès a donar-se quan siguem més grans. A banda, dues mestres nostres ens han explicat que un no sempre pot donar tot i voler.

El viatjar a països exòtics, vacunes, estar constipat, i altres factors fa que s’hagi d’esperar un temps prudencial, ja que de la qualitat de la mateixa depèn que els malalts es curin abans. Segons ens explicà na Maria, passa per uns controls i filtres molt prims.
Volem donar les gràcies a na Maria i a n’en Nadal per la xerrada i per deixar-nos pujar al camió, fou molt divertit i ens ha encantat la visita.

Dia 30 de gener de 2018 serà amb nosaltres el BUS de donació (16:00 – 19:30)
Vos hi esperam a tots!
(18 – 65 anys + 50 kg) i no oblideu el vostres DNI.
Claudia Romero C.
5èA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.