Sabíeu que … (Calendari)

Avui és el dijous “jarder”. El dijous llarder és una festivitat mòbil que es celebra el dijous anterior al Dimecres de Cendra que dóna inici a la Quaresma, per tant set dijous abans del Dijous Sant i 52 dies abans de Pasqua. En ser una festa mòbil pot caure entre el 29 de gener i el 4 de març, tot depén de la data en que cau Pasqua, que ja sabeu que se celebra el primer diumenge que segueix a l’equinocci de primavera de l’hemisferi nord (entre el 20 i el 21 de març).

Enguany la primera lluna plena de primavera serà el dia 31 de març, dissabte, per tant Pasqua scaurà l’endemà, diumenge, 1 d’abril.

Diuen que aquesta festivitat rep el nom de “llarder”, derivat de la paraula llard que significa greix o gras; per això també a aquest dia se’l coneix amb el nom de dijous gras perquè la menjua d’aquest dia solia esser molt greixosa,  brou d’ossos de porc o  fava pelada amb cornes, carot i morro de porc o greixonera de porc, o bullit d’ossos de porc amb patates i col borratxona. Tampoc no hi mancava un bon postre: coca amb tallades (botifarró, sobrassada i xulla) o la coca de raïssons o grescos.

Amb el Dijous Larder comencen els Darrers Dies que arribaran fins al dimarts de Carnaval, just abans del Dimecres de Cendra.

Antigament les fresses o desfresses, fetes a casa amb vestits o robes velles o manllevades a algú, sortien al carrer acompanyades dels sonadors i de la ximbomba, fins que durant la dictadura del general Franco fou prohibida qualsevol manifestació d’aquest tipus.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada