Sabíeu que … (Calendari)

Avui és Dimecres de Cendra. És la data que dóna inici a la Quaresma. L’església catòlica recorda als seus fidels, que venen de la pols i a la pols retornaran, “Pulvus eris et pulvus reverteris”. Per aquest motiu es fa la cerimònia d’imposició de la cendra.

Comença el període quaresmal, temps de penitència que s’allarga durant quaranta dies, aquest és el significat de quadragèsima, d’on prové la paraula quaresma.

La Quaresma té els seus inicis en els primitius cristians que habitaven les catacumbes al segle II. Instituïren un dejuni d’unes set setmanes que servia de temps de preparació pels qui havien de ser batejats el Dissabte Sant. La Quaresma comença el dimecres de cendra i acaba la vesprada del Dijous Sant.

Entram en el cicle de Pasqua. Són sis setmanes i quatre dies fins a arribar al dia de Pasqua, dels quals llevam sis diumenges que no són de dejuni: total quaranta dies.

“Si vols que te diga es nom

d’un homo que té set fies

sa major té quatre dies

i ses altres, set perhom”.

La quaresma era un període mal de passar pels nostres avantpassats, pensau que era temps de dejuni, d’abstinència de menjar carn, de nul·les diversions. Així ho reflecteix aquesta cançoneta:

“Ara venen set setmanes

totes de menjar llegum

i llavors ve el costum

que es qui te xot fa panades”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.