Parlam amb Conectabalear. Situació actual del desplegament de fibra òptica a Sant Llorenç

Per posar llum damunt de l’actual situació del desplegament de la xarxa de fibra òptica a Sant Llorenç, que millorarà notablement la situació de les telecomuniacions a Sant Llorenç però que resta aturada per ordre de l’equip de l’equip de govern, he anat avui migdia a aclarir alguns dubtes amb els responsables d’aquests desplegament, l’empresa mallorquina amb seu a Manacor ConectaBalear, que molt amablement m’han atés i han contestat una per una i sense embuts a totes les qüestions que els hi he anat plantejant:

Ens podríeu explicar quins han sigut els tempos d’execució que heu seguit per a la implementació del vostre projecte?
Després d’una primera reunió informal amb l’ajuntament, dia 17 de març de 2017 la nostra empresa feia entrega del preceptiu Pla de Desplegament a l’ajuntament de Sant Llorenç. Després d’esperar 7 mesos (molt més del que marca la llei) i sense tenir cap resposta per part del consistori, però amb el silenci administratiu en favor nostre, dia 20 d’octubre iniciàrem el desplegament de fibra arreu de Sant Llorenç, fet del que tothom en tenia evidència des del primer dia a causa de la visibilitat dels nostres operaris.

Aquest desplegament continuà amb total normalitat fins que dia 3 de novembre un veï del poble ens tallà el fil de fibra òptica i anà a queixar-se a l’ajuntament.

Fou a partir d’aquell moment i mai abans quan l’ajuntament començar a posar traves a la nostra feina, tant és així que només cinc dies després (8 de novermbre de 2017) rebíem la notificació de la paralització de les obres, i al cap d’uns altres cinc dies (13 de novembre de 2017) una notificació desfavorable al nostre pla.

L’endemà mateix (16 de novembre de 2017) entràrem un recurs en contra d’aquesta notificació, i dia 17 de novembre, notificàrem per escrit a l’ajuntament, i com és preceptiu, l’ús de les infraestructures municipals.

El més següent, dia 21 de desembre, l’ajuntament ens notificà el desestiment (que rebérem dia 28 de desembre) sense cap motiu aparent.

Dia 26 de gener de 2018 entrarem el recurs en contra d’aquest desestiment i dia 9 de febrer, entrarem l’informe de modificació dels armaris i el projecte d’obra civil.

Així doncs aturàreu el desplegament de la fibra òptica a causa de la notificació de l’ajuntament?
No, ens aturàrem de bona fe perquè la nostra intenció ha sigut des del primer moment no crear conflictes innecessàris, i anar sol·licitant tots els permisos que se’ns anaven demanant per part de l’ajuntament. De fet, una llei estatal (a on l’ajuntament no hi té cap competència) empara a les empreses per passar la fibra per les façanes si a aquestes façanes ja hi existeix qualsevol altra classe de fil, ja sigui de corrent, telecomunicacions… per l’únic que estam pendents de l’ajuntament és per l’atorgament (o no) de la llicència d’obra civil per a la instal·lació d’uns “armaris” a on s’hi fan les connexions pertinents per arribar a les zones a on no és possible l’estesa del cable per façana. De fet la nostra intenció si se’ns denega aquest permís és posar en funcionament el servei de fibra òptica allà a on ja tenguem passat el fil, i obligats per l’actitut inexplicable de l’ajuntament, deixar les zones a on no hi podem arribar a causa de no poder instal·lar aquests “armaris” sense connexió de fibra fins que l’ajuntament ens atorgui el permís.

Parlem d’aquests “armaris”. És certa la xifra de 50 que ha fet pública l’ajuntament?
No. Mai en cap cas la nostra empresa ha dit tal quantitat. D’un principi hi havia planificats 12 armaris i finalment es va presentar el projecte d’obra civil per 6 armaris. No entenem per quina raó l’ajuntament dona aquesta xifra.

Sembla que hi ha una altra companyia interessada en la instal·lació de fibra a Sant Llorenç a la que el batlle diu que també li ha denegat el permís, en sabeu res?
Pareix que l’altra empresa interessada és Movistar, i no, no se’ls pot aturar els peus en cap sentit perquè també, com nosaltres, estàn en el seu dret.

Des de l’ajuntament us informen que el projecte no està complet, és així? En quin punt es troba?
Fins al dia d’avui s’ha presentat tota la documentació adicional que sens ha anat demanant i creiem que la intenció de les dues parts es desbloquetjar la situació i poder oferir el més prest possible la fibra al poble.

Pel que deis sembla com si l’ajuntament estigués desinformat al voltant de les seves competències pel que fa a aquest cas.
Això pareix. De fet, després de sentir-los fer algunes afirmacions fora de lloc, els hi recomanàrem que es posassin en contacte amb Antoni Vaquer, cap del DGTIC del Govern de les Illes Balears, i màxima autoritat a les nostres illes en aquest aspecte.

Per acabar d’arrodonir la informació, els responsables de ConectaBalear m’han fet avinent un document a on s’hi detallen una serie d’articles legals, que podeu consultar clicant aquí.

Seu de l’empresa de telecomunicacions Conectabalear

8 comentaris a “Parlam amb Conectabalear. Situació actual del desplegament de fibra òptica a Sant Llorenç

 1. Aaaaaaaaaaaamigo! Haver dit abans que als sobres dels alemanys s’hi havien sumat els de Vomistar. No m’estranya que l’ajuntament ho vulgui aturar per donar preferència a Vomistar, els hi deu caure una bona pagueta!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 4 vots)
  • M’han comentat que en acabar de posar-la a Sant Llorenç feien comptes posar-la també a Son Carrió i a la costa llorencina, però vegent la incongrüència i l’arbitrarietat de les actuacions de l’equip de govern, s’ho estan pensant.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +2 (de 4 vots)
 2. Des d’aqui vull donar les gràcies a tot l’equip de govern per fer del municipi de Sant Llorenç uns del municipis més endarrerits d’Europa a nivell d’infraestructures de Telecomunicació.
  Tot plegat es vergonyòs i ridicul.
  Després ens queixarem de que no podem veure Netflix, pero seguirem votant als mateixos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 4 vots)
 3. Una de les grans incongruències és que l’ajuntament parli en tot moment d’una cinquantena d’armaris quan realment, jo ho vaig poder veure, tan sols són sis. Hauríem de saber si aquesta desinformació és intencionada o una errada

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 4. L’entrevista diu que el Toni Vaquer, Cap de Servei de Telecomunicacions del GOIB, és la màxima autoritat en telecomunicacions a les Illes Balears.

  No es així.

  El Servei del Vaquer rep i aprova projectes, però només a foravila. Ho diu la Llei de Telecomunicacions.

  Les instal·lacions de fibra a zones urbanes són un acord entre l’ajuntament i l’operadora que només necessiten una declaració responsable i els ajuntaments han de dir que sí. Ho diu també la Llei General de Telecomunicacions.

  Per tal d’accelerar les coses, des de la DGDT s’ha informat i recordat als ajuntaments sobre les seves obligacions: http://vd.caib.es/viewdoc?hash=1443093797656-140535859-2351031741941859690 (carta oberta a l’atzar, totes són idèntiques)

  Ens van demanar mediació entre ajuntament i alguna operadora. No tenim les competències legals per a mediar res. L’ajuntament té competències, obligacions i responsabilitats legals: són dir que sí a les instal·lacions de telecomunicacions quan algú presenta una declaració responsable.

  Si un ajuntament no compleix les seves obligacions, aleshores només la justícia ho pot desencallar via contenciós administratiu contra l’ajuntament.

  Cas que l’operadora vulgui instal·lar caixes, aleshores cal un permís especial d’obra civil. És una altra competència de l’ajuntament.

  Ara mateix sembla que hi ha tres operadores intentant posar fibra a Sant Llorenç i no aconsegueixen moure l’ajuntament. Ho hem vist a Manacor (s’ha desencallat fa poc) i a Formentera, que no volien cables vistos. També han arribat a un acord amb els ajuntaments i Consell Insular de Formentera.

  És una llàstima perquè la partida pressupostària anirà a un altre lloc de les Illes (operadores locals) o l’estat (les tres estatals).

  La Llei ho posa molt fàcil per a incentivar el desplegament: basta una declaració responsable; ho declara d’interès i no permet els ‘no’; hem fet canvis en la mateixa línia al nostre Pla Director de Telecomunicacions de les Illes Balears. Quan algú no compleix la Llei, només queden els tribunals. No té sentit arribar-hi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +5 (de 5 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada