Ignorant artístic

I jo que me pensava que amb na Bel Fullana i en Guillem Nadal anàvem més que servits al municipi d’artistes visuals “actuals” i ara resulta que en dos dies n’he descobert dos més, i per més inri de renom (i estic segur que la llista encara es pot eixamplar més). Això diu molt poc de la meva cultura artística (de ver, m’ha quedat cara de llosco), encara que també me du a reflexionar sobre si  en feim suficient promoció (tant des de les institucions com dels propis mitjans de comunicació locals) i per això no arriba la informació a la gent.

Per una part visitant l’altre dia una exposició al museu d’art contemporani des Baluard vaig descobrir un artista que té el taller al nostre municipi. L’exposició anava de la relació dels pintors amb el seu taller de creació i devora Barceló, a Àfrica,  o Julian Schnabel, a Nova York, vaig descobrir un artista desconegut per mi que tenia el seu taller a    dins “la nostra  vall ignorada” (mai millor dit).  Sorprès, vaig fer ús del meu telèfon mòbil (en aquest cas ben útil) per cercar-ne informació: resultava que era José Manuel Broto Giménez, un artista saragossà de primer nivell, guanyador entre d’altres del Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya al 1995 i Premi Nacional d’Art Gràfic al 2017, que va venir a instal·lar els seu taller aquí ja fa una partida d’anys (per a més informació aquí).

Jose Manuel Broto

Aquí teniu un vídeo d’IB3 on es pot veure el seu taller:

I per rematar l’altre dia a la feina un company me va esmentar un tal Joan Morey, llorencí,  que havia guanyat el premi Ciutat de Barcelona 2017 d’Arts Visuals. Quasi res! I jo que venia ferit des Baluard…  Tot d’una en vaig cercar informació i resulta que només és vuit a anys més gran que jo (del 1972) i és un artista avantguardista de performances de gran anomenada dins el seu camp. La meva cara d’incredulitat, idò, podeu suposar que era un poema. Me sentia un ignorant del meu propi poble…

Però com deia, no crec que sigui només un mal meu. Ni una sola menció d’aquest prestigiós premi ha sortit des de la premsa local (ens hi incloem)  ni des de l’Ajuntament (o almanco no he estat capaç de trobar-ho). Potser sigui hora d’espavilar com a societat en aquest aspecte i fer promoció d’aquestes bones notícies culturals que potser no venguin tant com els esports o els successos, però que ens haurien d’omplir d’orgull com a poble. De fet això  em du a pensar que potser sigui hora de revisar el llistat de “Persones singulars” del nostre municipi on hi falten quasi tots els pintors esmentats (Bel Fullana, Toni Nadal, Joan Morey…).

Un comentari a “Ignorant artístic

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada