Sostenella y no enmendalla

A la pàgina d’internet que porta el títol “Xarbet”, hi ha a següent explicació de la locució Sostenella y no enmendalla: “Aquesta expressió, que ve del castellà antic, apareix a Las mocedades del Cid, obra de Guillem de Castro, del segle XVII, i es refereix a l’orgull i obstinació equivocat del pare de dona Jimena.

Defineix l’actitud de qui persisteix obstinadament en errors colossals, fins i tot sabent-ho, per orgull o per mantenir les aparences, encara que entestar-se en l’error causi un mal pitjor que rectificar. És l’actitud i el concepte de l’honor dels antics “hidalgos” que, segons alguns, si havien desembeinat l’espasa per mor d’algun agravi, encara que sabessin que s’havien equivocat, no tenien més remei que sostenir-la i usar-la fins el final, per no quedar en entredit”.

Davant l’actitud que han demostrat els sistemes judicials d’Alemanya, Bèlgica i Suïssa, en relació a Puigdemont i els altres exilitats en aquests països –que podria esser ben bé que es veiés corroborada pel d’Escòcia, pel Tribunal Europeu de Drets Humans i pel Consell de Drets Humans de l’ONU–, la Justícia espanyola i el Partit Popular poden optar per dos camins: rectificar, asseure’s i acceptar dialogar amb els polítics catalans que no opinen com ells per cercar una solució pactada al conflicte, on les dues parts renunciïn a alguna cosa per normalitzar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya; o continuar donant bufetades a tort i a dret esgrimint la idea que en el món només hi ha dues castes de persones: les que pensen com ells i les que van equivocades, i a aquestes no se’ls ha de donar ni aigua, com enemics que són.

Veient el que feren quan asseguraren que no hi hauria referèndum i n’hi va haver, i també les seves reaccions davant els resultats de les darreres eleccions catalanes, tenc la sensació que es decantaran per la segona opció, perquè aquesta gent no crec que admeti que s’ha equivocat, quant i més si els quatre grans diaris conservadors que publiquen en paper –ABC, La Razón, El País i El Mundo– s’alineen al seu costat.

 

 

2 comentaris a “Sostenella y no enmendalla

  1. Sostenella y no enmendalla:es refereix a l’orgull i a la equivocacio;ma pareix molt acertat i és pot aplicar dia si i dia també a un munt de situacions

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada