Entrevista a Biel Moll

Si a algú li ve bé l’etiqueta d’emprenedor, ara tant de moda, al nostre municipi és a en Biel Moll, capdavanter de l’acadèmia de llengua anglesa Portobello. Natural de Son Carrió, en Biel és un exemple d’evolució i iniciativa. El record de jove (compartírem vestuari al futbol i més d’una marxa nocturna) poc motivat per estudiar i agafant feines per anar fent. Però es veu que no estava còmode amb la seva situació i de la nit al dia es posà a estudiar i trobà el seu camí. Concretament en Biel es va apuntar a l’escola d’adults per poder accedir a la Universitat i després ja féu la carrera de Filologia Anglesa, la qual cosa li va permetre, després, obrir la mencionada acadèmia.

A Sant Llorenç, de la meva edat o propera, curiosament n’he vist més d’un cas similar (Joan Caldentey, Joan Riera, Miquel Brunet… i segur que me’n deix més), la qual cosa demostra que mai és tard per trobar el teu camí i posar-se a estudiar o cercar alguna cosa que realment et motivi (no conformar-se, en poques paraules). En aquest sentit representen un exemple a seguir…

A través d’aquesta entrevista intentarem saber un poc més, idò, d’aquest inquiet carrioner:

1 Bielet… com passa un jove de fer feina, sense cap interés pels estudis, a deixar-ho tot i posar-se a estudiar una carrera?

La decisió no és fàcil… arran d’una lesió a una espatlla me pos a estudiar anglès amb el meu veïnat Jesús Imirizaldu. Durant aquest període me vaig plantejant deixar la feina i posar-me a estudiar l’ESO, que encara no havia acabat. El suport de la meva al·lota, ara la meva dona, va ser primordial ja que ella també estava estudiant i me va animar a fer-ho. A part, la meva mare també va ser essencial ja que no només me va donar suport moralment sinó que també ho va fer econòmicament.

2 No ho veies molt lluny? No te desanimares en cap moment?

La veritat és que sí que ho veia un poc lluny, de fet, durant els darrers anys de la carrera quan li va ser diagnosticat un càncer a la meva germana vaig estar a punt de deixar-ho,  però les ganes i el suport de les persones que més estimava van fer que no ho deixàs fins a aconseguir-ho.

3 Explica als joves que poden estar en una situació similar a la teva com  es pot arribar a estudiar una carrera o una Formació Professional a pesar d’haver abandonat els estudis. 

Molta gent pensa que quan tens setze anys has de decidir el teu futur, has de decidir si vols estudiar o si per una altra banda et vols posar a fer feina. Les coses no tenen perquè ser així, molts dels adolescents no tenen les coses tan clares com per decidir-les als setze anys. Jo vaig decidir deixar els estudis i posar-me a fer feina, no m’agradava estudiar i el que volia era guanyar doblers per poder sortir amb els meus amics i comprar-me un cotxe. Això és el que pensen molts adolescents avui dia, però perquè hagis deixat els estudis als setze anys no vol dir que no serveixis per estudiar, pots haver abandonat els estudis i posar-te a estudiar en qualsevol moment de la teva vida. De fet, avui vivim a l’era de la informació, la qual cosa ens obliga a reciclar-nos constantment i afortunadament les opcions per reenganxar-se als estudis són múltiples, des de fer un mòdul presencial a fer-lo per internet o fer el batxillerat nocturn o fer la prova d’accés a la universitat per a majors de vit-i-cinc anys. Per exemple, jo ara meteix, després de deixar els estudis universitaris durant quasi deu anys, estic cursant un màster a distància amb una universitat de Madrid.

4 De la teva carrera en Llengua anglesa, amb què te quedes?

No és la carrera en si el que destacaria dels meus estudis universitaris si no l’educació acadèmica que reps a la universitat i les portes que t’obri haver passat cinc anys de la teva vida dins un ambient acadèmic. Evidentment, totes les carreres universitàries tenen els seus “pros” i els seus “contres”. La carrera de filologia anglesa, com totes les filologies, són purament teòriques, es troba a faltar la part pràctica. Tot i així, la part de la sintaxi és la que més me va agradar estudiar ja que és la part més “científica” de la llengua. La fonètica també la destacaria tot i que no en som un expert.   

5 A part d’estudiar, has residit en algun lloc a l’estranger per perfeccionar el teu anglès? Explica’ns l’experiència.

Des del primer moment que vaig decidir deixar la feina i submergir-me en el món acadèmic vaig tenir clar que per aprendre la llengua anglesa havia de viatjar i residir en el lloc d’origen de la llengua de referència. Una llengua difícilment es pot aprendre bé si no s’hi manté un contacte constant i per això el millor que es pot fer es rodejar-se d’un ambient adequat pel seu aprenentatge. Ja abans de començar el batxiller vaig passar tres mesos a Londres on vaig viure la meva primera experiència amb el món anglosaxó. York, Galway, Glasgow, Austin són alguns dels llocs on posteriorment seguiria el meu aprenentatge, a part, evidentment, de la Universitat de les Illes Balears. Si he de destacar un dels llocs on he passat els meus millors moments em quedaria amb Austin. A la universitat d’Austin és on vaig gaudir més dels meus estudis universitaris tant dels professors com de les instal·lacions com de les assignatures que hi vaig cursar.

6 Sempre he trobat que alguns punts de la gramàtica de la Llengua anglesa són menys complicats que la de les llengües romàniques (catalana, castellana, italiana…). Per no anar més enfora els accents o els temps verbals. A què es deu?

Els temps verbals de la llengua anglesa són molt més fàcils d’aprendre si els comparam amb els de les llengües romàniques, això simplement es deu que hi ha menys temps verbals. Això no vol dir que la gramàtica de la llengua anglesa sigui més simple o menys complicada que la resta de llengües, ja que no hi ha cap llengua que sigui més difícil que una altra, totes són igual de fàcils d’aprendre. El xinès pot semblar una llengua difícil per un mallorquí, però és tan fàcil d’aprendre per un xinès com ho pugui ser el català per un mallorquí o l’anglès per un britànic. Si durant el “període crític” de la nostra infantesa estam exposats a una llengua, sigui el xinès, el francès o el rus per posar alguns exemples, no hi ha cap llengua que resulti complicada per l’ésser humà.

Que la gramàtica anglesa te resulti més o menys complicada només depèn del bagatge lingüístic de cada persona i de la proximitat que hi pugui haver entre la llengua que hom parla i la llengua de referència.

7 Com el català, la llengua anglesa té les seves variants dialectals. Tu què ets… més british o americà?

Tan de bo em pogués decantar cap a una o l’altra banda, tot i que la pregunta pot semblar molt simple la resposta pot resultar molt difícil de contestar. Una de les coses  que fa de l’anglès una llengua rica és el fet de tenir múltiples variants. M’has demanat si som més british o més americà però no m’has demanat si som més canadenc o australià. La pregunta es deu al fet que una llengua va lligada a un estat polític i avui dia l’estat americà (Estats Units) i l’estat britànic són dos dels estats que tenen més poder, la qual cosa ha fet que les seves variants lingüístiques siguin vistes com a més importants que les dels altres països. De totes maneres, me decant més per les variants lingüístiques dels Estats Units per resultar-me més interessants per les mescles ètniques que han sofert.

8  Com va sorgir la idea d’obrir una acadèmia de llengua anglesa al poble?

Després d’acabar els estudis universitaris vaig necessitar un temps de reflexió durant el qual vaig viatjar per diferents països europeus i vaig fer de cambrer al bar de la meva tia Ventura, Cas Patró. Va ser quan feia de cambrer que vaig poder pensar amb perspectiva i decidir el que volia fer amb el meu futur professional. Durant l’estiu del 2012 vaig tornar a Londres a cursar un curs per professors d’idiomes i durant l’estada, entre la meva dona i jo, vàrem donar forma al que seria la Portobello English Language Shcool. Aquesta Escola d’anglès va ser el resultat de les meves vivences i experiències amb l’anglès. La meva pregunta era molt simple: Com es pot ser un bon cambrer I un bon viatger sense dominar la llengua anglesa? Doncs la resposta era clara, es necessitava un lloc on tothom que ho volgués pogués desenvolupar o millorar els seus coneixements de la llengua anglesa.

9. I per què aquest nom tan fashion de Portobello?

Aquest nom va ser el resultat de l’estada de la meva dona I jo a Londres l’estiu del 2012. Portobello és un dels vecindaris més bonics de Londres on la meva dona I jo passàrem moments esplèndids. Hi ha un mercat d’obligada visit,a a més d’una veritable varietat ètnica I riquesa cultural. A més, és el lloc on es va enregistrar la pel.lícula “Notting Hill” protagonitzada per Julia Roberts I Huhg Grant, uns dels actors preferits de la meva dona.

10 Com s’organitza l’acadèmia? Professors, cursos, horaris…

L’acadèmia ha canviat bastant des que l’obrírem. Aquest és el tercer any que tenim la sort de fer feina amb n’Amy Murray, l’au pair que ha fet possible que els meus fills dominin l’anglès. N’Amy és com una filla nostra i fa feina molt a gust amb els nostres estudiants, la qual cosa fa que ells els agradi molt fer classe amb ella. A part, hi ha una al·lota de Manacor que li diuen Xisca Palma que ens ajuda els dilluns i els dimecres amb els cursos de primària.

Les classes estan dividides entre els Toddlers, els Toddlers +, els Kids, els Juniors, els Juniors +, els Teens I els Adults. Els horaris són múltiples I diversos ja que van en funció de la demanda.

11 Tenc entès que a part de les classes hivernals, teniu preparada una sorpresa per l’estiu. Ens la contes?

De sorpresa res de res, fa quasi mig any que ho estam preparant i ho hem estat presentant a diversos pobles de l’illa com Campos, Artà, Pollença, Sa Pobla, Vila Franca, Sineu, Bunyola, etc. Aquest proper divendres dia 20 a les 20:00h toca Sant Llorenç des Cardassar. La reunió es farà a l’Espai 36.

Des de fa 3 anys durant el mes de juliol oferim l’oportunitat als joves I adolescents de poder gaudir d’unes vacances molt especials a un país de llengua anglesa. El primer any va ser Irlanda, el segon Anglaterra i aquest proper estiu tornam a Irlanda. Aquesta és una bona oportunitat per tots aquells que volen aprofitar les vacances per viure una experiència única I millorar el seu nivell d’anglès al mateix temps. Oferim una estada de 2 o 3 setmanes en residència o en família i un curs d’anglès amb adolescents d’altres indrets del món de 24h setmanals on es prioritza la comunicació verbal. Els capvespres els alumnes gaudeixen de les activitats organitzades pel centre Atlantic Language i posen en pràctica el que han après durant els curs pels matins.

M’agradaria que els joves del terme municipal de Sant Llorenç s’animassin a venir amb noltros, ja que la millor manera d’aprendre és viatjar.

12 Ara faré de policia dolent: “Està bé saber altres llengües, però aquesta obsessió exclusiva per a l’anglès de la societat és conseqüència de la globalització capitalista que es dirigeix des d’Estats Units”. 

Primer va començar amb les col.lonitzacions per part de l’Imperi Britànic I després amb la globalització per part dels Estats Units. Que la societat occidental viu dins un món totalment globalitzat és un fet més que evident. Tal I com he comentat anteriorment una llengua forma part d’un estat I si aquest estat és un estat dominant la llengua també és dominant. Que la llengua catalana es vegi constantment amenaçada no és un tret propi de la llengua si no dels estats que l’envolten o de les polítiques lingüístiques que segueixen els governadors on es parla el català. De totes maneres, no ens convé entrar en detalls ja que podríem estar discutint hores un tema on no hi ha res que discutir des del punt de vista d’un lingüista.  

13 Per acabar… un xafardeig. Fa temps que vius a Sant Llorenç. Ja te sents llorencí o Son Carrió estira massa?

Si t’he de ser honest Pau, no hem sent ni carrioner ni llorencí. La identitat no és una cosa que me preocupi gaire, el que realment me preocupa és el fanatisme en què moltes vegades es converteix el nacionalisme.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada