A Son Carrió fan maig (o era matx?)

És ben ver que cada dia, si un s’hi fixa, pot aprendre coses noves! En el programa de les festes de Son Carrió d’enguany, en Mateu Frau, que signa la presentació, diu que l’expressió “fer maig” probablement és d’origen carrioner i que fa referència a “fer festa”, “gaudir”, perquè és en aquest mes quan se celebren les festes del seu poble i la gent surt al carrer per celebrar-ho.

Seguint la mateixa argumentació, per ventura podríem aventurar que l’expressió “fer l’agost” és d’origen llorencí, perquè és quan solem celebrar les festes de Sant Llorenç, encara que els filòlegs assenyalin que fa referència a la recol·lecció dels fruits del camp durant l’estiu i, en assegurar que un “ha fet l’agost”, volen dir que ha pres part d’un negoci molt productiu.

Esper de tot cor que en Mateu Frau tengui raó, perquè si hem de fer cas al Diccionari Alcover-Moll, “fer matx” és sinònim de destrossa, de molt de mal i, com exemple, recomana que “no deixeu entrar ses cabres dins es sembrat, perquè és segur que faran matx”. Posats a triar, em sembla molt més atractiu fer festa durant el mes de maig que exposar-me a algun desastre que em faci matx la collita!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada