Entrevista a Voicello amb motiu de la presentació del seu disc Crossover Opera Pop a l’Espai 36

El dissabte dia 5 de maig, Carme Garí i Gabriel Fiol, coneguts amb el nom artístic VOICELLO, van presentar a l’Espai 36 de Sant Llorenç en concert el seu primer disc «Crossover Opera Pop». El disc va ser enregistrat a finals dels passat any a l’estudi de Bunyola, «Ona Edicions Musicals» de Miquel Brunet ( músic i pianista). Inclou vuit versions i dos temes propis Isidra, música de Gabriel Fiol, i lletra de Carme Gari, i que amb poques paraules explica com només la mort pot distanciar dos amants, però ni tan sols la mort pot acabar amb el seu amor. El segon tema «Una mar d’arrels» és un tema propi del primer disc en solitari d’en Biel «Celo Works» que va presentar el 2014.

Entre els altres temes hi ha dues versions del mític grup, Els Valldemosa, Morta d’Amor, i Cartes d’amor i vi. Tres àries d’òpera versionades per a veu i violoncel, que van acompanyades a la bateria per Miquel Marquès, que li dóna un toc de modernitat són: Summertime, Barcarolla, i Lascia Ch’io Pianga, amb uns especials arranjaments i estil que han anomenat «Crosssover Opera Pop». A més, han volgut incloure al seu primer disc, cançons populars de les tradicions mallorquines com: El cant de la Sibil·la, i com a cançó popular catalana, El Cant del Ocells, molt representativa del violoncel. A més d’una cançó pop anglesa «You Raise Me Up».

Enhorabona pel concert va ser molt especial?

Moltes gràcies, per a nosaltres va ser un concert on ens vam sentir molt a gust. Aquests darrers mesos hem fet molts de concert i hem anat agafant molta seguretat amb aquest repertori. Ens varem sentir molt bé a l’Espai 36, aquesta confiança va fer que poguéssim presentar el concert com ens agrada.

No sembla fàcil ajuntar la música popular amb la música clàssica. Pareix que vos sentiu a gust.
La veritat és que ens sentim molt a gust i molt lliures amb aquest concert Crossover Opera Pop, hem aconseguit crear una música amb la qual ens sentim molt a gust i molt lliures a l’hora d’interpretar-la, perquè tot i presentar algunes obres de música clàssica, les presentem amb una certa llibertat creativa i variacions noves que anam incorporant i que ens donen bons resultats. Les cançons populars també ens fan sentir molt plens perquè la música popular permet una llibertat creadora i nosaltres la interpretem amb molt de sentiment i creient molt en la seva qualitat. Per això hem apostat per ajuntar la música clàssica amb la música popular i hem volgut defensar la música clàssica amb la música popular i hem volgut defensar la música de Mallorca i dels compositors d’aquí.

Què són per vosaltres els concerts?

Per a nosaltres un concert no és només un moment de creació musical per complaure les orelles dels oients, sinó que també és el moment en què podem mantenir un contacte amb el públic que ens ve a escoltar. Per això ens agrada molt anar explicant les cançons que interpretam i d’allà on sorgixen. Cap a la meitat del concert en Biel toca un tema propi que li dóna peu a explicar la pedalera de loops que fa servir durant tot el concert.

Biel, em va agradar molt escoltar el dia del concert com funciona la pedalera. Ho podries explicar per als lector de card.cat?

Bé, el que explico és que interpretaré un tema propi que es diu «Aina» que em serveix per explicar com funciona la pedalera de loops. Aquest aparell normalment ho fan servir els guitarristes en la música pop i rock. Jo he volgut innovar i mesclar aquesta pedalera amb un instrument clàssic com és el violoncel. Quan jo prem per primera vegada el botó del pedal, es va enregistrant en directe tot el que vaig tocant amb el violoncel, quan torno a trepitjar-lo per segona vegada el mateix botó es reprodueix exactament tot el que he tocat durant aquest moment. com és el violoncel. Cal remarcar que tot el que sona és gravat en directe, que no hi ha res pregravat. Per tant he d’estar ben concentrat perquè si comet alguna errada, després es repeteix.

Aina és un tema que em va agradar molt. Com va néixer aquest tema?
Aquest tema «Aina» és un regal d’aniversari, una amiga em va convidar a la seva festa, i el que més il·lusió em va fer regalar va ser una composició especialment per a ella. No esperava que aquesta obra agradàs tant i per això la vaig incorporar al concert de Sant Llorenç, i em va perfecte per explicar la pedalera de loops.

Totes les obres que presentareu al concert són del disc, exceptuant la darrera. «El fantasma de l’òpera». Va ser impressionant.
Moltes gràcies Magdalena. Feim «El fantasma de l’òpera» amb una versió creada per en Biel que en aquesta ocasió estava arranjada per veu, violoncel, piano i bateria. Al piano ens acompanyà la germana petita d’en Biel, na Marina Fiol, i a la bateria el gran músic i amic, Miquel Marqués. És una obra que representa molt bé l’estil òpera pop i és molt efectista perquè és una obra a on tots dos ens podem lluir molt, en Biel presenta un estil interpretatiu molt rítmic i rocker sobretot al final de la peça.

I tant, Carme que et vares lluir. La teva veu és meravellosa i arribes a unes notes molt agudes amb un finals impressionants. Bé, tu saps que des de la primera vegada que et vaig escoltar cantar la cançó «Somos música» d’en Luis Cobos i dirigida per ell a l’Auditori de Manacor, vaig quedar encisada per la teva veu.
Moltes gràcies Magdalena.

Quins són els propers concerts a Mallorca?

Els nostres dos propers concerts a Mallorca, ja seran a finals de juny el primer dijous 28 de junt dins les Festes Patronals de Son Servera a l’Església Nova, un espai on ens fa veritablement molta il·lusió actuar, per la seva bellesa arquitectònica. I el segon dia 30 de juny a Alaró, i aquest serà un concert molt especial perquè per primera vegada comptarem amb la participació de dues corals, l’Orfeó d’Alaró i una coral convidada que ve de Menorca especialment per aquest concert: la Coral s’Estel. Esperem que sigui un concert molt ric interpretativament on tindrem a na Bel Maria Perdigón, treballant amb nosaltres per crear una bella posada en escena.

I els projectes que teniu en marxa?

A meitat de maig, viatjam a Classical:netx 2018 a Rotterdam per donar-nos a conèixer en aquesta què és la fira de música clàssica més important de tot el món, i on viatjam amb el patrocini de l’Institut d’Estudis Baleàrics. A on esperam fer molts contactes i si tenim sort trobar algun concert a l’estranger.

Carme, Gabriel, que els vostres projectes i il·lusions es compleixin, que el disc sigui un èxit i el duet Voicello conegut a nivell nacional i internacional.

Moltes gràcies Magdalena, volem fer extensiu el nostre agraïment a les revistes digitals de Sant Llorenç i Manacor i a les xarxes socials i als que assistiu als nostres concerts. Sou molt especials per a nosaltres, perquè sense vosaltres el públic, no tendria sentit el que feim.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada