Toni Galmés: “Aquesta afició et permet menjar mel de qualitat i és un bon entreteniment”

L’altre dia amb mon pare, Guillem Quina, anàrem a Son Carrió a veure el meu amic i company, Toni Galmés Vicento, un mestre en això de les obres i també, en el cas que ens ocupa, de les abelles.

Per això, després d’una grata estona explicant-nos i mostrant-nos com era el món de les abelles, no m’he pogut estar de fer-li un parell de preguntes per compartir amb tots vosaltres aquesta màgic món meler. Aquí la teniu:

1. Primer de tot… conta’ns com vas entrar en aquest curós món de les abelles. 
Un veïnat meu, en Sebastià “Jaques”, en tenia i me n’havia xerrat. Llavors, quan es va retirar, me va donar el seu material i ses caseres.

El fumador. un dels instruments típics que maneja l’apicultor

2. Quantes caseres tens i més o manco quants de quilos de mel te treuen? 
En tenc unes vint i fan uns dos-cents quilos l’any.

En el fons de la imatge, algunes de les caseres d’en Toni

3. Du molta feina?
A jo no me’n du molta perquè no tenc gaire temps per dedicar-m’hi. Però si un s’hi vol dedicar bé sí que pot arribar a dur-ne bastant.
4. Tenc entès que hi ha tres tipus d’abelles en un eixam. És així?
Així és, hi ha abelles obreres, abellots i una sola abella reina.

Les abelles obreres tornen de la seva recol·lecta de pol·len

5. Sempre m’ha cridat l’atenció la seva estructura organitzativa tan fixada, a part de matriarcal i monàrquica. Ens l’expliques?
L’abella reina només es dedica a pondre ous, les obreres més joves a donar menjar a les cries i les obreres adultes són les encarregades de portar nèctar, pol·len i pròpolis per fer la mel i la cera. En canvi, els abellots bàsicament només es dediquen a fecundar la reina.
6. Quins beneficis creus que aporta fer mel pròpia i tenir caseres?
Menjar mel de qualitat i un bon entreteniment.
7. Animaries la gent a provar-ho? Què és el primer què han de fer?
Per suposat, de fet, si molts ho provassin estic segur que els hi agradaria. El primer que han de fer és formar-se i amb l’experiència n’arribes a aprendre.
8. Record que l’any passat te vaig cridar perquè venguessis a cercar un eixam de Son Vives. Quin és el procediment en aquests casos per endur-te’l?
S’ha de posar l’eixam dins un caixó i a entrada de fosca, quan totes les abelles són a dins (com que hi ha la “reina” la resta l’han seguida), el pots tapar i retirar-lo.
9. Quins tipus de mel diferent se pot treure i quina sols treure tu?
Allò normal a Mallorca és per maig de “mil flors” i per la tardor treus la de Tots Sants, de garrover. Entre altres coses, això és a causa que a Mallorca hi ha poca extensió de monocultius, de manera que és complicat fer mel d’un sol tipus de floració.

D’aquí es treu la mel

10. Per acabar… no té res a veure la mel de compra amb la casolana. Quin és el motiu?
La mel casolana no té cap tipus d’additiu ni passa per cap processament. S’extreu de la casera i es consumeix talment.

Un pensament a “Toni Galmés: “Aquesta afició et permet menjar mel de qualitat i és un bon entreteniment”

  1. Molt interessant.

    M’han entrat ganes de tastar aquesta mel!

    Esperem que no es perdi mai aquesta afició.

    Enhorabona per l’article!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.