Toni Galmés: “Aquesta afició et permet menjar mel de qualitat i és un bon entreteniment”

L’altre dia amb mon pare, Guillem Quina, anàrem a Son Carrió a veure el meu amic i company, Toni Galmés Vicento, un mestre en això de les obres i també, en el cas que ens ocupa, de les abelles.

Per això, després d’una grata estona explicant-nos i mostrant-nos com era el món de les abelles, no m’he pogut estar de fer-li un parell de preguntes per compartir amb tots vosaltres aquesta màgic món meler. Aquí la teniu:

1. Primer de tot… conta’ns com vas entrar en aquest curós món de les abelles. 
Un veïnat meu, en Sebastià “Jaques”, en tenia i me n’havia xerrat. Llavors, quan es va retirar, me va donar el seu material i ses caseres.

El fumador. un dels instruments típics que maneja l’apicultor

2. Quantes caseres tens i més o manco quants de quilos de mel te treuen? 
En tenc unes vint i fan uns dos-cents quilos l’any.

En el fons de la imatge, algunes de les caseres d’en Toni

3. Du molta feina?
A jo no me’n du molta perquè no tenc gaire temps per dedicar-m’hi. Però si un s’hi vol dedicar bé sí que pot arribar a dur-ne bastant.
4. Tenc entès que hi ha tres tipus d’abelles en un eixam. És així?
Així és, hi ha abelles obreres, abellots i una sola abella reina.

Les abelles obreres tornen de la seva recol·lecta de pol·len

5. Sempre m’ha cridat l’atenció la seva estructura organitzativa tan fixada, a part de matriarcal i monàrquica. Ens l’expliques?
L’abella reina només es dedica a pondre ous, les obreres més joves a donar menjar a les cries i les obreres adultes són les encarregades de portar nèctar, pol·len i pròpolis per fer la mel i la cera. En canvi, els abellots bàsicament només es dediquen a fecundar la reina.
6. Quins beneficis creus que aporta fer mel pròpia i tenir caseres?
Menjar mel de qualitat i un bon entreteniment.
7. Animaries la gent a provar-ho? Què és el primer què han de fer?
Per suposat, de fet, si molts ho provassin estic segur que els hi agradaria. El primer que han de fer és formar-se i amb l’experiència n’arribes a aprendre.
8. Record que l’any passat te vaig cridar perquè venguessis a cercar un eixam de Son Vives. Quin és el procediment en aquests casos per endur-te’l?
S’ha de posar l’eixam dins un caixó i a entrada de fosca, quan totes les abelles són a dins (com que hi ha la “reina” la resta l’han seguida), el pots tapar i retirar-lo.
9. Quins tipus de mel diferent se pot treure i quina sols treure tu?
Allò normal a Mallorca és per maig de “mil flors” i per la tardor treus la de Tots Sants, de garrover. Entre altres coses, això és a causa que a Mallorca hi ha poca extensió de monocultius, de manera que és complicat fer mel d’un sol tipus de floració.

D’aquí es treu la mel

10. Per acabar… no té res a veure la mel de compra amb la casolana. Quin és el motiu?
La mel casolana no té cap tipus d’additiu ni passa per cap processament. S’extreu de la casera i es consumeix talment.

Un pensament a “Toni Galmés: “Aquesta afició et permet menjar mel de qualitat i és un bon entreteniment”

  1. Molt interessant.

    M’han entrat ganes de tastar aquesta mel!

    Esperem que no es perdi mai aquesta afició.

    Enhorabona per l’article!

Respon a Tòfol de Ca'n Queto. Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.