TDP: Traductor de discursos polítics

L’altre dia, rebostejant per dins calaixos, vaig trobar el TDP, aquell aparatet que havia comprat al basar xinès el 2016, que serveix per traduir els discursos dels polítics i que no l’havia tornat emprar d’ençà que vaig decidir fer dieta informativa. Les piles estaven gastades i vaig haver de rascar amb un ganivet aquell líquid verdós que sol desbordar, però encara es va encendre el llumet verd i sembla que funcionava. Com que, amb l’excusa de la sentència del cas Gürtel, en Pedro Sánchez ha presentat una moció de censura a M. Rajoy (la tercera en quaranta anys i les altres dues no prosperaren), he cregut que podria esser interessant tornar-lo posar en marxa. Vet-aquí el que va respondre.

La primera frase era de Mariano Rajoy, que va dir: “La moción de censura va contra la estabilidad, perjudica la recuperación, es mala para España y lesiva para los ciudadanos”. L’aparell tot d’una va fer el renou típic de les ràdios mal sintonitzades, però al poc temps va traduir: “Amb el ridícul que estam fent per tot el món amb el procés i la llibertat d’expressió, les queixes dels jubilats i el milenar d’imputats per corrupció que tenim –i els que probablement vendran quan acabin els processos pendents–, és molt probable que perdem el govern, que se’ns haurà acabat la mamella i que per ventura estarem estona a tornar governar”.

Després vaig introduir-hi una frase de Carmen Calvo, la secretària d’Igualtat del PSOE, que ahir va dir: “Si ganamos la moción de censura, iremos a las urnas cuando se recupere un ambiente de normalidad y tranquilidad”. L’aparell no s’ho va pensar dues vegades –si és que els aparell pensen– i va traduir: “Anirem a les urnes quan les enquestes assenyalin que s’ha aturat la caiguda en picat del PSOE i en Pedro Sánchez surti de la imatge d’irrellevància en què s’ha instal·lat darrerament, perquè si hi anam ara l’esclat que pegarem ens deixarà definitivament sense barram”.

José Manuel Villegas, el número dos de Ciudadanos, també ha volgut dir-hi la seva: “La moción de censura es irresponsable, porque pueden formar un gobierno Frankenstein en manos de quienes quieren romper España. Sería mejor una moción instrumental sin Albert Rivera ni Pedro Sánchez y con un único programa: convocar elecciones”. Aquesta vegada el TDP es torbar un poc més, perquè les declaracions d’aquest partit canvien cada dos per tres i tant els és repicar com tocar de mort, però al final se’n va sortir: “Les eleccions s’haurien de convocar ara mateix, però sense gens de protagonisme de Pedro Sánchez, perquè les enquestes ens són molt favorables i, se esperam un temps, podria esser que el PSOE i Podemos es recuperassin i nosaltres tenguéssim uns resultats més xerecs, com ha passat altres vegades”.

Com que segurament els polítics seguiran fent declaracions, un altre dia tornarem posar en marxa el TDP.

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada