Pregó de les Fires i Festes de Manacor a càrrec de la Banda Municipal de Música de Manacor

El divendres dia 25 de maig, el claustre de Sant Vicent Ferrer presentava un ple total de veïns que no es van voler perdre el pregó d’enguany a càrrec de la Banda Municipal de Música de Manacor. La comitiva de les autoritats i pregoners de la banda va entrar a l’interior del claustre precedits pels balls dels Cossiers, que en honor dels pregoners ballaren les seves millors danses.Seguidament presentà l’acta l’actriu manacorina Bàrbara Nicolau, que dona la paraula en primer lloc al Delegat de Ciutadania, Mateu Juan, el qual va dir que l’elecció dels pregoners d’aquest any havia estat recolzada per tots els components del consistori.
El pregó (que publiquem) va començar amb un fragment musical de la banda sonora de la pel·lícula Gladiador, els músics, de Mateu Riera, Antònia Galmés, i Antònia Bassa, en representació dels components de la banda i del seu director Eduard Bernabéu, s’encarregaren de pronunciar el pregó. Parlar en primer lloc com a músic veterà de la banda Mateu Riera, que va agrair a les autoritats el haver convidat a la banda per fer el Pregó 2018, i va anar parlant de les activitats que du a terme la banda, seguidament la banda va interpretar el pasdoble “El Baquetero” ; en representació del joves va parlar, Antònia Galmés, que explica amb simpatia els que suposa pels joves la banda formar part de la mateixa, i finalment una emocionada Antònia Bassa, va pronunciar la tercera part del pregó destacant (entre altres) la satisfacció de tots els músics per formar part de la banda, i va desitjar unes bones Festes de Primavera 2018. La banda va tocar la cançó “Colors al vent”, de la pel·lícula Pocahontas (Alan Menken) i fragments de “El fantasma de l’opera”. De bis varen tocar “De Cai” de Pasqual Piquieras, on els percussionistes passaren a tocar al davant de la banda. Una gran encert la música elegida per acompanyar el pregó, on l’acústica del pati i la màgia de la banda va acompanyar un bon Pregó que sens dubte passara a formar part de la història de la banda
La batlessa de Manacor Catalina Riera, tancà l’acta anomenant alguns dels elements festius que més identifiquen els manacorins i manacorines, i que quan hi ha banda i va dir (entre altres paraules) que ens sentim orgullosos de ser manacorins i manacorines”. Seguidament va entregar un obsequi a la Banda de Música de Manacor com a record del pregó, és tracta d’un plat elaborat en els tallers d’Aproscom, a més, cada membre de la banda va rebre una planta dins un tes, elaborat pels usuaris d’Estel de Llevant en el viver de l’entitat.

Pregó Fires i Festes de Manacor, divendres 25 de maig 2018
Claustre de Sant Vicenç Ferrer. Pregoner: Banda Municipal de Música de Manacor
Introducció i repàs de les funcions fetes a l’any

Digníssimes autoritats, manacorins, manacorines, veïnats, amics, bon vespre a tothom

Avui capvespre han sortit els Cossiers, que han omplit els carrers de Manacor de balls i colors per convidar la gent a festa, i han arribat fins a aquest Claustre tan engalanat on ens hem reunit per donar el sus a les fires i festes de primavera.

Enguany, la Banda de Música de Manacor ha estat l’elegida per fer el pregó; tots els membres de la banda n’estam molt contents i agraïts! No direm que varen haver d’insistir i que mos ho pensàrem molt, perquè no és vera: superada la sorpresa inicial, mos va fer molta il·lusió, ja que entenem aquesta elecció com un reconeixement a la nostra tasca. Estar al mateix lloc que altres pregoners artistes com Guillem d’Efak, Tomeu Matamalas o Toni Gomila, per citar-ne alguns, mos omple de goig.

No és gaire habitual que una banda de música faci un pregó de festes: a allò que estam acostumats els que en formam part és a fer música, no a fer discursos, però, davant la responsabilitat encomanada, farem el que podrem.

No vos contarem la història de la banda d’ençà allà per l’any 1932 l’Ajuntament la va organitzar com a Banda Municipal, perquè aquesta història la podeu trobar a diversos estudis que s’han fet i s’han publicat. El que vos contarem és allò que feim pel municipi i com mos sentim fent música.

Amb el vostre permís, farem un repàs a les diferents festes de Manacor, en les quals la banda hi és present.

La banda participa a la desfilada de carrosses i comparses que tanca les festes que avui començam. En ple estiu, acompanyam la mare de déu del Carme, a Porto Cristo; des de fa uns anys, la banda és present a l’encamisada i les corregudes de les festes de Sant Jaume.

Amb molta il·lusió, i també molt de fred, encetam les festes de Nadal amb el concertet d’encesa de llums a Sa Bassa i pocs dies després acompanyam l’arribada de ses majestats els Reis d’Orient .

Com a bons manacorins sabem que tot just acaben les festes de nadal comencen les de Sant Antoni. Aquests són uns dies que els músics de la banda vivim amb molta emoció: ens sentim afortunats de poder ser protagonistes quan el director, a les Completes, dóna l’entrada per començar a cantar els goigs.

I per acabar el repàs de l’any, una de les funcions més arrelades de la banda és la participació a la setmana santa tancant les processons. Aquestes són les més solemnes, on posam més esment a l’hora de dur el pas. Segurament per això qualque vegada el Sant Crist ens deixa darrera.

A part de les desfilades i passa carrers, la banda també se fa sentir a les festes de les barriades de Manacor, fent concerts com són el de cloenda de les festes de Sant Domingo, Sa Torre i Crist Rei, el concert de l’acte inaugural de la Setmana Santa, i els concerts d’estiu a Porto Cristo, S’illot i Son Macià.

Fixau-vos si n’hem anomenades de festes! Ningú no pot dir que no siguem un poble ben festós, maldament siguin festes de barriada i de veinadejar, si voleu. I en totes elles la banda i la música sempre hi és present.

Ja fa un anys, també, la Banda va rompre una mica els esquemes i va començar a fer uns concerts diferents, com la rondalla musicada “Es pou de sa lluna”, amb la direcció de Miquel Bauzà; i l’espectacle Siau qui sou, rapsòdia de Guillem d’Efak, sota la batuta de Pere Siquier, i que varen servir de fonament per a les temporades de concerts a l’Auditori que realitzam actualment.

Com veis, hem fet un petit repàs de l’any musical. No hem comentat gens el repertori que tocam. Simateix se faria molt llarg: marxes, cançons, bandes sonores, música simfònica, sarsuela, pasdobles…

Joves

Si realment voleu saber de festes mos ho heu de demanar a noltros, els joves de la banda. Noltros sí que sabem fer festa: qualsevol excusa és bona per fer gresca: que si un sopar, que si un passa carrers, o la volta pel poble acompanyant els dimonis, moretons, nanets o indis… sempre estam a punt!!

Si us hi fixau, la majoria de membres de la banda, tenim menys de 25 anys. Quasi tots els que som aquí avui hem començat a l’escola de música, des de fa dos anys conservatori, de Manacor. El fet d’entrar a la banda ens ha suposat una motivació i ens ha convidat a estudiar més. A la banda hi estam bàsicament per fer música, però, a part d’això, la banda és el club social on hem conegut altra gent i on hem trobat amics. L’ambient és tan bo que crea addicció: són molts els companys que, estudiant a fora, aprofiten les vacances per venir a tocar amb noltros. Però no vos penseu que els majors no hi tenguin cabuda. En aquest club són ells, els majors, els que duen tota la part organitzativa i ens recorden les normes de protocol: que si els calcetins han de ser negres, que si el nu de la corbata ha d’estar ben fet, que si els calçons no poden ser texans, que si i la falda, sempre per davall els genolls… saps que ho són de pesats!! Però al cap i a la fi sabem que tot això és necessari i vos estimam molt.

Des de fa dos anys, juntament amb el conservatori, tenim la Banda Jove, i enguany ha començat la Infantil. La idea que hi ha darrera aquestes agrupacions, és que els alumnes que comencen amb algun instrument puguin tocar en conjunt i es vagin familiaritzant amb aquest món. Haureu pogut comprovar que hi ha concerts en els quals la banda jove fa una primera part abans de la banda gran; fins i tot ja ha fet algun concert tota sola. Si no van vius, aquests de la banda gran, aviat els hi prendrem el lloc.

Si analitzam la composició de la banda veurem que està formada per gent molt diversa, com diversa ho és la mateixa societat manacorina. A part de manacorins, hi trobam també gent de Porto Cristo, d’Artà, de Sineu, de Sant Joan, de Sant Llorenç, de Capdepera, de Palma i fins i tot gent de València que actualment viu a Mallorca.Com veis la banda està oberta a que qualsevol persona que estimi la música i sàpiga tocar un instrument pugui formar-ne part.
Des d’aquí volem animar-vos, joves i no tan joves, perquè aprengueu a tocar algun instrument musical per poder venir a la banda: Vos asseguram que l’experiència val la pena.

Conclusió i convidada a festes

A la part final d’aquest pregó, m’agradaria explicar-vos una mica la vessant més social i familiar de la banda:

Manacor és un poble farcit d’associacions que amb la seva tasca fan el poble millor. La banda ha estat i està encantada de col·laborar amb aquestes entitats: hem fet concerts per a Aprop, Estel de Llevant, la Fundació Trobada, associacions de veïnats, el Patronat de Sant Antoni, les Serenates a l’Auba, Hospital de Manacor… en aquests moments estam preparant un altre concert a benefici d’Aproscom i seguirem col·laborant sempre que sigui possible.

Els membres de la banda , a més d’un grup de músics, som una gran família: els joves amb la seva empenta, els majors amb l’experiència, el que sempre arriba tard, el que sempre té una paraula amable, el que no pensa a arraconar mai la cadira… Un col·lectiu de persones de diferents edats, maneres de ser, ideologies… però que tenim una cosa en comú que ens uneix, una cosa que ens marca el camí: la música!, la música que ens fa viure sentiments i emocions que ens eduquen i ens fan créixer com a persones. En aquesta gran família, com heu escoltat abans, tenen un paper molt important els joves. Aquests joves, estudiants al conservatori de Manacor o al conservatori superior de Palma, són els que duen el pes de la part musical i fan que es puguin muntar nous repertoris amb molt poc temps. Ells són el futur de la banda; ells hauran d’agafar-ne les regnes un dia o l’altre i prendre les decisions que assegurin, no ho dubteu, un futur més exitós encara.

La seva empenta i el coratge que ens ha transmès a tots el nostre director Edu Bernabéu, ha estat el que ha animat a la banda a participar en els certàmens internacionals de Lleida i de València.

La participació en aquests certàmens ha estat molt important per a la banda. El fet d’aconseguir un premi o no, fou intranscendent. El grup va guanyar altres coses que difícilment es poden quantificar: el nivell musical de la banda va pujar enormement, l’emoció que es podia veure a les cares dels companys quan acabàrem el concert i l’orgull de pertànyer a la banda de Manacor era més viu que mai.

Tot i la satisfacció de la feina ben feta, no hem d’oblidar que darrera cada concert, sigui on sigui, hi ha una feina que no es veu: hores d’assajos, preparació de partitures, transport d’instruments, coordinació amb altres entitats, estudi individual, amb moments de tensió, de nervis, d’estrès, alguns moments de males cares, de mals entesos. Aquests moments més durs són els que es superen gràcies al granet d’arena que aporta cada músic i es converteixen en moments de somriures i alegries que uneixen més el grup. Tots portam la música a dins i perseguim el mateix objectiu.

I sí, anar a tocar a fora és gratificant i et fa sentir important, però podeu estar ben segurs, que el que ens agrada realment i allò que més ens fa disfrutar és tocar per a la nostra gent. Si som la banda de Manacor és perquè volem tocar per a la gent de Manacor. No hi ha res més agradable que sentir-te valorat pels teus veïnats, i en aquests moments mos hi sentim MOLT. No té preu que quan vas pel carrer la gent t’aturi i et doni l’enhorabona pel concert de l’altre dia, o et demani; i quan serà el pròxim?

Ens sentim orgullosos d’ésser manacorins. Som un poble, que des de sempre hem tingut una gran activitat musical: Corals, grups de música tradicional, compositors, concertistes, cantautors, grups de rock, grups de jazz, ximbombistes, xeremiers, glosadors… Dins aquest món la banda té el seu petit espai.

L’activitat musical de Manacor va rebre un impuls molt gran quan es va decidir fer l’auditori. La seva construcció va suposar un esforç institucional i econòmic important. Si Manacor ja era un referent a nivell de teatre, ara, creim que s’està convertint, també, en un referent musical a nivell de tota l’illa. L’oferta musical ha augmentat molt, duent l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears a Manacor unes quantes vegades a l’any, (cosa abans impensable), o altres orquestres de cambra, corals de tota la comarca, fent concerts de grups amb gran repercussió, musicals, gales líriques…. Per al poble és un privilegi poder gaudir de tan bones instal·lacions. La banda té la sort de poder fer una temporada de quatre concerts cada any. Des d’aquí volem donar les gràcies a l’Ajuntament i a la Fundació del Teatre per les facilitats que ens donen. Tot i que l’exigència de tocar davant l’auditori ple imposa molt, la satisfacció és molt gran. Recordau les sarsueles interpretades, la banda dirigida per Luis Cobos o, més recentment, el concert amb Serafín Zubiri cantant cançons de Nino Bravo.

Però els èxits de la banda serien inviables sense el suport del públic; tots els músics li estam enormement agraïts; la comunió que s’ha anat establint entre Manacor i la seva banda ha de sustentar el nostre futur.

Som conscients que si la banda fa festa és perquè el poble de Manacor vol festa.

Amb aquestes ganes de fer festa, vos volem animar a agafar un programa, a consultar la gran oferta d’activitats que se proposen, i apuntar-vos a tots els actes que vos facin ganes.

Manacorins i Manacorines, gaudiu de les fires i festes de primavera, sortiu al carrer, feis festa i que la música sempre hi sigui present.

Feim banda, feim poble, feim Manacor!!!! Moltes gràcies i molts anys!!!!Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada