Conferència sobre present i futur de les pensions

PRESENT I FUTUR DE LES PENSIONS. EN DEFENSA DEL SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS

Dimecres dia 6 de juny, a les set de l’horabaixa,a la Llar-IMAS del carrer Nou, núm. 46 de Manacor, Jaume Bonet Moll, mestre jubilat i activista, i Àngels Cardona Palmer, escriptora i jubilada, parlaran del «Present i futur de les pensions» des de la perspectiva generalista, però també des de la perspectiva de les dones. D’uns anys ençà, la societat ha hagut d’encaixar les conseqüències d’una crisi que ha estat aprofitada per argumentar la necessitat de les retallades en l’estat del benestar. Quines veritats són defensables? Quines mentides són difícils de descobrir? Hem de creure que l’envelliment demogràfic acabarà amb el sistema públic de pensions? Realment hem d’acceptar la visió negativa sobre l’envelliment demogràfic que ens han venut aquests darrers anys? És el gran perill l’augment de persones velles per garantir el pagament de les pensions? Quina serà la qualitat de vida de la gent de més edat? L’evolució de l’esperança de vida, amb un creixement de dos anys i mig per dècada, és un problema? O… més aviat és tot un èxit?

Aquesta xerrada, però també col·loqui, organitzada per la secció de persones jubilades de l’STEI, és possible gràcies a la col·laboració de Miquel Cladera, director de la LLAR-IMAS de Manacor. També hi participen l’OCB Manacor, les Dones de Llevant, l’Associació de Dones Educadores i l’Associació Educativa de les Illes. És un acte pensat per al públic en general, pensionista o no, i per tal de promoure la reflexió i el debat entorn del sistema de pensions i la seva viabilitat. A tall de cloenda, l’STEI de Manacor convidarà al públic assistent a un petit refresc.

Un del dos conductors és Jaume Bonet Moll, qui va ser mestre a Palma durant prop de quaranta anys i ara és membre de l’Associació Jubilats per Mallorca i de la secció de persones jubilades de l’STEI, associacions aquestes que pretenen oferir als jubilats i assimilables, propostes i àmbits de feina voluntària en defensa de la llengua, de la cultura, del territori i també en favor del reconeixement ple de la nostra dignitat i dels nostres drets socials, culturals, econòmics… Cada dijous dirigeix el programa Es jai de sa barraqueta a Ona Mediterrània on ell i altres representants d’associacions parlen dels temes més actuals relacionats amb qüestions que afecten directament o indirecta els jubilats. Va ser el promotor de la conferència que el professor de la UPF Vicenç Navarro va fer al Consell de Mallorca sobre el tema de les pensions. Durant la seva intervenció en l’acte, Bonet tractarà de desmuntar la por generada sobre el futur de les pensions amb el guiatge del professor Navarro, així com també donarà pautes per a la defensa i la viabilitat de les pensions públiques, cosa que és possible amb lleis adequades que respectin i desenvolupin l’article 50 de la Constitució espanyola, que no protegeixin ni fomentin els plans de pensions privats. I respondrà qüestions com quines garanties ofereixen els plans privats de pensions? Quina garantia de qualitat demostren els plans de pensions privats als estats on s’ha potenciat aquesta opció?

La segona part de la xerrada estarà conduïda per Àngels Cardona Palmer, filla, mare i padrina, però també escriptora i jubilada. Ella es defineix com una activista poètica, cultural i social. Ha estat la responsable de la Secretaria de la dona de l’STEI Intersindical. Va triar escriure poesia perquè com diu, “és per a mi l’essencialitat, la síntesi de la veritat que roman oculta en la vida quotidiana.” Ha publicat els poemaris Poètica corporal (1999); Illadefoc (2000); Tres camins, un viatge (2003); Cicle del carboni, primer premi de poesia Rosa d’or d’Algaida; Funció púb(l)ica (2006); Dones d’ahir, dones de demà (2007). «Una mirada als reptes del segle XXI» (2007), relat breu. Ha estat inclosa en les antologies Eròtiques i despentinades, Erato bajo la piel del deseo, Set de nou i Amb accent a la neutra. Com a dona i preocupada per les desigualtats entre homes i dones, Àngels Cardona enfocarà  la seva intervenció entorn del fet de ser dona i de com afecta això a les pensions de les dones. Es pregunta i preguntarà si les pensions tenen gènere, si el fet de ser d’un sexe o de l’altre influeix en les condicions i quantia de les pensions i durant la xerrada intentarà explicar com afecta el tema del gènere a les pensions de jubilació, les causes que provoquen la bretxa i les possibles solucions.

Les entitats organitzadores conviden a totes les persones, jubilades o no, a parlar del sistema públic de pensions i a veure la importància de generar col·laboració entre joves i grans per salvaguardar els drets de treballadors i jubilats. Dia 6 de juny a les 19 h a IMAS Manacor del carrer Nou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.