Pèrdues a la tercera edat

No saber on he deixat les claus o que desaparegui el meu cinturó són coses que ens passen a tots, però li prestem especial atenció quan formen part del procés d’envelliment, ja que ho relacionem amb la pèrdua d’habilitats intel·lectuals.

Els adults majors afronten en l’última etapa de la seva vida una gran varietat de pèrdues. Un dels principals desafiaments que hem de fer front és la pèrdua del cos jove. Aquest procés representa des de la disminució de capacitats físiques com la vista o l’oïda, fins a pèrdues d’amics, del cònjuge, d’ingressos econòmics o del rol laboral, passant per suposat per la reducció de l’autonomia, la memòria i la concentració. Tenen lloc nombrosos canvis que en conjunt constitueixen una important font d’estrès però que formen part de la vellesa en sí. En aquesta etapa vital, resulta bàsic acceptar aquesta sèrie de canvis mitjançant el desplegament d’un procés d’adaptació i d’amor cap a un mateix per així sentir-nos millor, realitzats i satisfets amb la vida.

Per una persona en edat avançada, el repte és reconèixer-se com el mateix individu malgrat que han passat els anys. En algunes ocasions el procés d’adaptació ens pot resultar més costós i es genera angoixa i temors. Per ajudar-nos a fer-ho mes lleuger, és important separar el que ens passa degut a l’edat o el que li podria passar a qualsevol: no ens alarmem perquè ens hem deixat les claus ja que a tothom li ha passat.

Què m’ajudarà a adaptar-me amb èxit a aquesta etapa vital?

És cert que ens toparem amb pèrdues de diferents tipus, però tornem més savis i aprenem a gaudir d’altres coses. És un moment clau de la nostra vida on creem nous vincles i ens sorgeixen noves necessitats.

Amb el fi de mantenir les nostres capacitats intel·lectuals intactes el major temps possible, és imprescindible mantenir la ment activa. Això es pot fer de forma molt senzilla en el nostre dia a dia. A continuació t’explic alguns exemples:

  • Quan haguem de fer un compte, esforçar-nos en fer-ho de cap.
  • Quan es planteja una situació, com per exemple que el nostre net hagi decidit deixar els estudis per treballar, veure-la des de diferents punts de vista.
  • Podem generar noves idees sobre una qüestió determinada i pensar com es poden millorar diferents situacions.
  • Entretenir-nos a inventar noves maneres d’usar les mateixes coses (una corda pot servir per tancar un paquet però també per marcar la línia on he plantat les tomàtigues).
  • Sentir curiositat i cercar a entendre el funcionament dels processos.
  • Evitar fer les coses sempre de la mateixa manera i intentar variar, com per exemple innovar cuinant provant una nova espècie o una cocció diferent.

A més, per assegurar una bona qualitat de vida durant la tercera edat, posa en pràctica aquests hàbits:

  • Realitzar alguna tasca que ens faci sentir útil, creatiu i productiu. Contribuir al benestar social ens ajudarà a sentir-nos realitzats.
  • Realitzar exercicis físics regularment, preferentment en grup.
  • Adoptar una actitud positiu enfront del món i les persones, i fer-ho veure portant a terme valors com l’esforç i del treball.
  • Compartir amb les noves generacions la nostra saviesa que hem adquirit a través de totes les experiències que hem viscut.

Així i tot, si aquesta sensació de decadència ens fa sentir tristos, frustrats o angoixats, ens hem de plantejar l’opció de consultar un terapeuta de la psicologia. Lo cert és que quan s’assimilen aquestes experiències es converteixen en una saviesa de vida.

 Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada