Memòria històrica

A rel de la informació que ha publicat avui mateix na Marina Velasco, sobre el projecte que l’artista Gunter Demnig ha presentat al Consell de Mallorca, consistent en la instal·lació de 19 pedres en memòria dels batles republicans assassinats l’any 36, havia pensat fer-hi un comentari, però per la seva extensió he considerat millor redactar-ne un petit article.

D’entrada, he de dir que tot el que sigui recordar aquells fets i dignificar les víctimes em sembla bé, però també he de dir que consider que el projecte no els està sortint gaire rodó. M’explicaré.

En primer lloc, per què només s’homenatgen els batles? A Sant Llorenç hi va haver tretze assassinats: dos, en sentència de consell de guerra, deu, afusellats al cementiri de Manacor o a Son Coletes i un que trobaren penjat (probablement, el penjaren els propis feixistes). Segons les informacions que he pogut esbrinar, és precisament aquest, en Jaume Carrió Bauzà, Fontpella, el que fan comptes homenatjar, vull pensar que en representació de tots els altres.

Però –i en segon lloc–, els representa? Si només volen que a les pedres que farà Gunter Demnig hi hagi els batles, en Jaume Carrió no era el batle, càrrec que va ocupar Antoni Sureda Salas, Lucio, des del 18 de març fins el 20 de juliol de 1936, i que no fou assassinat: va estar tancat a la presó de Manacor durant un poc més de tres anys. En Jaume, carrioner, era zelador i potser ni tan sols va esser regidor, perquè no va formar part de la comissió gestora que es va formar entre febrer/març i juliol de 1936: el representant de Son Carrió era Jaume Genovart Rosselló, Confit, que tenia el càrrec oficiós de batle de Son Carrió. Llavors, per què en Jaume i no en Bernat Estelrich, Carbó, que sí era regidor i també va esser afusellat?

En tercer lloc, si és ver que arriben a posar en Jaume Carrió, esper que rectifiquin el seu malnom, que segons m’ha assegurat en Jaume Miró, li han posat “Pompeia”, en lloc de “Fontpella”.

Per acabar, si en el Govern Balear ja hi ha na Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports, amb un director general de Participació i Memòria històrica, Manel Santana, que gestionen tot el que està relacionat amb les fosses comunes, no seria lògic no envair les seves competències i acordar una proposta conjunta?

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada