Els xeremiers Sa Xerebanda a Medina del Campo

“Nobles gentes de Medina del Campo.

Permítannos presentarnos ante vuestras mercedes, nobles castellanos.

Somos un grupo de ministriles, llegados allende los mares,

Henos aquí, buenos gentiles, musicando en vuestros lares.

40 días y 40 noches ha, que de Mallorca salimos para arribar a Tierras de Medina.

Mares i tierras surcamos, buscando la Castilla genuina.

Nos somos “Sa Xerebanda”, música con estilo renacentista y medieval.

Canción de zarabanda, de un cancionero informal.”

 

El passat 16 d’agost una bona part del grup dels xeremiers de la Xerebanda (Xeremiers del Puig de Sa Font) vam partir de bon matí camí a una nova aventura: la Setmana Renaixentista de Medina del Campo (Valladolid).

Els dies van transcórrer entre sonades, visites… i descansos. I també entre alçades i baixades d’una temperatura un tant voluble.

El mateix dia que arribàrem ja vam tenir la possibilitat de visitar el Castell de la Mota, un gran edifici medieval del segle XII, i escoltar les explicacions d’un guia local sobre la construcció i la història d’aquella immensa estructura.

A la nit ja ens va tocar fer la primera actuació, i ja vam poder degustar els canvis de temperaturaque hi  ha entre el dia la nit per aquells paratges. Així, enmig del fred del carreri de la calor del públic, vam gaudir del primer contacte amb la fira.

Divendres dia 17, amb un guia de luxe tot vestit amb indumentària renaixentista, vam visitar el “Museo de la Feria” i el “Palacio de Medina”. En aquest darrer edifici  foua on hi va morir Isabel la Catòlica després d’una llarga malaltia. El poble encara guarda un fort lligamamb  els esdeveniments i vivències dels reis a Medina.

A migdia anàrem a sonar per la gran fira, on hi haviauna gran afluència de públic. I al capvespre visitàrem una bodega de vi i una altra de producció d’oli, incloent-hi un tast d’aquells excel·lents productes.

A la nit, a sonar al Castell de la Mota. Allà hi havia una gran quantitat de gent fent cua per a sopar a l’explanada del castell. Mentre la gent esperava per a seure, nosaltres anàvem sonant, i  en poc temps, ja hi va haver un bon grapat de gent dansant al ritme de les nostres  cançons. Com a particularitat, hem de dir que se’ns atracà una senyora molt endiumenjada fent-nos  fotos (i semblava que també vídeos) per a donar-nos l’enhorabona, ens va dir que no havia sentit mai res igual. Va resultar ser la presidenta de la Federació de Fires Medievals de tot Europa!

El tercer dia, per nosaltres va ser un dia memorable, vam tenir el gust de participar en una cercavila de molta expectació. Fou la que es realitzà a la nit arreu de tota la fira. Es commemorava la crema del poble per part de l’exèrcit imperial durant la batalla contra els comuners (els  habitants de Medina) . Concretament es commemoraven i recreaven els successos de les revoltes comuneres del 21 d’agost de 1521, quan les forces imperialistes van assaltar el poble per prendre’ls els seus canons i així poder atacar als seus amics, els habitants de Segovia, a la qual cosa els habitants de Medina s’hi oposaren amb ràbia, i  foren derrotats. El nostre grup va tenir l’honor de poder desfilar amb els comuners enmig de tota aquella festa.

Per acabar el diumenge 19 ens va tocar una sortida més tranquil·la arreu del mercat i així poder-nos acomiadar del poble i de les amistats que allà ens creàrem. Ja al capvespre agafàrem el camí de tornada cap a Mallorca. Una nova experiència que confiem que es pugui repetir.

“Para nosotros ha sido un placer y un honor el poder participar en esta maravillosa feria de Medina Campo. Muchas gracias a todas las aldeanas y aldeanos aquí presentes. Os deseamos paz y amor para un futuro mejor.”

 

Un comentari a “Els xeremiers Sa Xerebanda a Medina del Campo

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada