Entrevista a José Ignacio Blesa Llull, músic, director, i compositor

La Banda de Música de Sant Llorenç estrena diumenge dia 11, al Concert de Santa Cecília dues obres seves.
José Ignacio Blesa Llull, va néixer l’any 1984 a Llíria (València), un poble on la tradició musical està molt arrelada. El proper diumenge dia 11 de novembre, la Banda de Música de Sant Llorenç, al Concert Extraordinari de Santa Cecília tocarà dues obres seves. El director de la banda llorencina Pere Siquier, amic del compositor em va facilitar el seu contacte. Actualment Blesa resideix als Estats Unit, i amb ell hem contactat per saber un poc més de la seva vida i les seves composicions.

José Ignacio, tens antecedents familiars dins el món de la música. A quina edat començares els teus estudis musicals, i amb quins mestres?
No tenc antecedents familiars directes, però sí familiars llunyans que si dediquen, dos cosins del meu pare toquen a l’Orquestra de València. Si no recorde mal vaig començar als vuit anys amb el clarinet a la banda juvenil del meu poble, La Primitiva de Llíria, i després ja amb la banda gran (però jo volia tocar l’oboè) . Vaig tenir molts de mestres en aquella època, però per a mi el meu «mestre» (parlant de clarinet) és Paco Alegre Torrijos, que va ser solista de la Banda Municipal de València durant molts d’anys. Després vaig passar pel Conservatori de Llíria, i més tard vaig anar al Conservatori Superior de Castelló, primer vaig cursar els estudis de Clarinet i Composició (amb Ferrer Ferran i César Cano), després vaig continuar al Conservatori Superior de València on vaig cursar altres tres especialitats: Direcció, Pedagogia i Musicologia.
Has fet música amb d’altres bandes?

Sí, he col·laborat amb d’altres bandes però de manera molt puntual. Per suposat he tocat amb les bandes dels conservatoris on he estudiat, el clarinet de manera professional i piano a nivell elemental, també la composició i ara la direcció, s’han convertit amb la manera principal de fer música.

O sia que els teus estudis de composició els feres a Espanya?
Sí, els estudis de composició els vaig cursar íntegrament a Espanya. Ara estic residint als Estats Units, concretament a la ciutat d’Amherst (Massachusetts) on estic cursant un Màster en Wind Conducting (Direcció de Bandes) a la Universitat de Massachusetts.
Quina va ser la primera obra que vas compondre?
Una de les primeres obres que vaig compondre és La Leyenda de Bavorah, per a grup de metalls i percussió.
Heu tenies clar que volies dedicar-te a la composició?
La meua decisió de dedicar-m’he a la música va ser prou tardana (volia ser biòleg), però finalment quasi finalitzant 2on de Batxillerat vaig decidir estudiar música, i aquí si tenia clar que la composició seria més important que la vesant d’instrumentista. Més tard, vaig trobar a faltar el contacte amb la interpretació i és quan em vaig iniciar al món de la direcció.
Amb què t’inspires a l’hora de fer una nova obra?
Tinc obres inspirades en paisatges (Mare Tenebrosum, Amazonia), en tinc inspirades en altres músiques (Sinfonietta das Cantigas, Arieñium, Lamentatio, Metamorhoses from the Lake), a més tinc moltissima música inspirada en literatura ( The Composer of Sotrms, Finis Mudi, La Balada de la Triana), i el que podríem anomenar música pura com les meues últimes estrenes ( A young Symphony i Concerto for Wids).
On s’han estrenat les teves obres?
Afortunadament la meua música ha sonat arreu del món i algunes d’eixes voltes per bandes de molta qualitat ( bandes municipals de València, Barcelona, Palma, Bilbao, Pontevedra). Per ficar un exemple en les últimes setmanes la meua música ha sonat en Filipines EUA, al Certamen Autonòmic de la Comunitat Valenciana, i en uns dies la Banda Simfònica Metropolitana de Quito (una de les millors d’Amèrica del Sud) interpretarà una de les meues obres.
A quins compositors admires?
Aquesta és una pregunta complicada. Hi ha molts de compositors que m’agraden, però si tinguera que triar un, per proximitat, qualitat i dedicació a les bandes de música destacaria a Amando Blanqueo Ponsoda.
Quina relació has tingut amb la Banda Municipal de Música de Palma de Mallorca?
La Banda Municipal de Palma, va estrenar dues de les meues obres en el 2013, Amazonia, i l’any 2015 vaig dedicar la meua segona simfonia (The Great Mystic) a la banda i aleshores al seu director titular, Salvador Sebastià. Va ser per a commemorar l’aniversari de Ramon Llull.
El director de la Banda de Música Pere Siquier, és un músic al que admiro des de fa anys. Quan el conegueres tu?
Vaig conèixer a Pere en el 2013 qual la Banda Municipal de Música de Palma va estrenar una de les meues obres. Va ser en febrer de 2016 quan em va convidar a dirigir la Banda de Felanitx (ell n’era el director), per a fer un concert monogràfic amb la meua música. Va ser molt divertit passar tot el cap de setmana al poble amb els músics assajant i compartint molt bons moments.
Actualment és el director de la Banda de Música de Sant Llorenç, i el concert de Santa Cecília la banda tocaran dues obres teves, Abrantine Overture (OP,39 Maltesia Suiete (OP. 41) Parlem de les obres?
Són dues obres prou recents, del 2017 i 2018 respectivament i ambdues són escrites per encàrrec. Abrantine Overture va ser escrita per a la ciutat de Abrantes (Portugal), i Maltesia Suite va ser composta per a la ciutat de Heitersheim (Alemanya) i s’inspira en alguns dels monuments i paisatges de la zona. Especialment aquesta última, crec que suposa un repte per a una banda com la Llorencina, per dificultat i pel colorisme instrumental de l’obra. Però segur que Pere, ha fet un gran treball. Sempre és una satisfacció quan es programa la meua música i encara més quan ho fan amics com Pere.
En què estàs treballant actualment?
Ara estic centrat als meus estudis de direcció a la Universitat de Massachusetts, que no em deixen molt de temps per a com-posar. Però sempre tinc projectes interessants a la vista, com la finalització d’una quarta simfonia, varies peticions de solistes, etc. A més la meua tasca ací a Massachusetts, a més d’estudiar és servir com a director assistent a les 4 formacions de bandes que té la Universitat.
Quins són els teus projectes i somnis a curt i llarg plaç?
Per a un músic no hi ha més somni que seguir fent el que li agrada, seguir aprenent, seguir millorant, i que se li presentin oportunitats com les que afortunadament se m’han presentat a mi fins ara.

Apunts biogràfics José Ignació Blesa Llull, músic, director, i compositor
José Ignacio Blesa Llull, neix a Llíria 1984 (València), estudia en els conservatoris superiors de València i Castelló, on es llicencia en les especialitats de Composició, Direcció, Pedagogia, Musicologia i Clarinet, obtenint el Premi Extraordinari fi de carrera en Composició, tenint com a professor al compositor Ferrer Ferran, entre d’altres.

Realitza cursos de perfeccionament tant de composició com de direcció, amb diversos professors: Johan de Meij, Gregory Fritze, Franco Cesarini, Leonardo Balada, Alfredo Aracil, César Cano, Kevin Sedatole, Salvador Sebastià, José Rafael Pascual Vilaplana, Rafael Sanz Espert, Andrés Valero-Castells, Antón García abril, etc.

Ha rebut nombrosos premis de composició entre els quals cal destacar: Premi Internacional de composició per a banda i solista “Ciutat de Llíria”, primer premi al V Concurs Galego de Composició per a Banda, Premi Internacional de Composició de música de cambra “Salvador Seguí” , Beca Fernando Rebla en el VI Concurs de Composició de la Coral de Cambra de Pamplona, 2 on Premi en el III Concurs Iberoamericà de Composició de Banda “Vila d’Ortigueira”, Premi València al X certamen “València Crea”, etc. Les seves obres han estat publicades per les editorials GTE Música i Omnes Bands, assumint en 2015 la publicació de les seves obres sota el seu propi segell. Va ser nominat als Premis Euterpe en 2016 en la categoria de creació musical simfònica per la seva segona simfonia per a banda “The Great Mystic”. Les seves composicions han estat interpretades en gran part d’Espanya, així com a USA, Taiwan, Hong Kong, Singapur, Japó, Bèlgica, Alemanya, Portugal, França, Itàlia, Brasil, Colòmbia, Argentina o Mèxic. Prestigiosos conjunts, solistes i directors han interpretat la seva música, com ara José Franch-Ballester, Spanish Brass Luur Metals, Dario Sotelo, Alberto Roque, Manuel Galduf, Salvador Sebastià, José Miguel Martínez Falomir, Bandes Municipals de València, Barcelona, Palma de Mallorca , Bilbao i Santiago de Compostel·la, Orquestra de Sopros dóna ESM de Lisboa, Banda del Conservatori de Tatuí (Sao Paulo, Brasil), Banda Simfònica de l’Estat de Sao Paulo (Brasil), Banda Simfònica de la Municipalitat de Còrdova (Argentina), Banda primitiva de Llíria, etc.

Recentment, ha estat requerit per dirigir la seva música per Tainan Wind Ensemble (Taiwan), Drexel University Concert Band (Filadèlfia-USA), Banda de Música de Pontevedra (Galícia-Espanya), Banda de Música de Felanitx (Balears-Espanya), Orquestra de Sopros do Mig Tejo (Prendre-Portugal), Acadèmia de Músics d’Abrantes (Portugal), Pihalni Orkester Zelezarjev (Ravne-Eslovènia) o Musikverein Heitersheim (Alemanya).

Ha exercit com a docent en els Conservatoris Professionals de Música de València, Llíria, Cullera, Castelló i Utiel. Ha estat director de la Unió Musical Musical “Sant Roc” de Villargordo del Cabriel, amb la qual va obtenir un 2n premi en el LXII Certamen Provincial de Bandes de València.

En 2018 es trasllada als Estats Units per estudiar un Màster en direcció de banda, becat per la University of Massachusetts, sota la tutela del Dr. Matthew Westgate.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.