Mots perduts: A tanta distància…del banyat

Què és un torrent?. Fins on arriba la seva amplada?… Segurament son preguntes que es respondran avui mateix a la reunió prevista a l’Espai 36.

Parlant de torrents amb persones de certa edat, al comentar l’amplada, assenyalen que ,temps passats, venia determinada per certa distància “del banyat”. N’Antoni, informador habitual dels mots perduts, no recordà la distància, però si que el banyat era el que determinava el punt central del domini públic.

En el DCVB, no hi he sabut trobar cap referència al banyat com a delimitador d’espai. Es deixa, idò, com a simple anècdota.

1. BANYAT-ADA 
|| 1. adj. (part. pass. de banyar): mullat; cast. mojado. Ab un poch de pan torrat banyat ab vinagre, Flos medic. 263 vo.
|| 2. adj., met. Embriac (Morella). «Aquell home va banyat».
|| 3. m. Terreny mullat de pluja (Mall.).
Loc.
—a) Ploure damunt banyat: afegir-se alguna cosa allà on ja n’hi ha molta, per exemple succeir una desgràcia a un qui n’ha sofertes fa poc temps (Mall.).—b) Afegir an es banyat: recaure o sofrir recàrrec en una malaltia, minva de capital o altra dissort (Mall.).—c) Esser o parèixer una gallina banyada: esser tímid, curt de coratge (Mall.).—d) Dur es papers banyats: estar mal informat (Mall., Men.).
Refr.
—a) «Carrer banyat, calaix eixut» (Men.).—b) «Qui està banyat, que vaja a dur aigo» (Mall.).—c) «Banyat fa blat, eixut fa brut» (Men.).
Intens.: 
banyadet, -eta; banyadot, -ota.

2. BANYAT, -ADA adj. 
Que té banyes. «Un bou ben banyat», o «mal banyat» (Vic, Mall.).

3. BANYAT m. 
Conjunt de les banyes d’un animal (Ripoll, Mall.); cast. cornamenta. Els que n’han de comprar [de vaques], trien les de banyat igualat i tirat per amunt,Scriptorium, abril 1925.

2 pensaments a “Mots perduts: A tanta distància…del banyat

  1. Pel que he pogut entendre a la reunió d’avui, i puc anar errat, el torrent te una amplada variable determinada pel llit i, a vegades delimitat per parets. De banda el domini públic, hi ha a banda i banda una reserva de 5 metres que, sense trastocar propietat, s’han de deixar lliures i nets de parets i reixes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.