Per aquesta setmana dos pastissos ben bons.
PASTÍS DE COLIFLOR I CEBA CARAMEL·LITZADA
Ingredients per la pasta
- 250 g de farina
- 1 culleradeta de sal
- 125 g de mantega
- 1 ou batut
- Aigua
Preparació de la pasta
Tamisa la farina dins un bol i afegeix-hi la sal. Incorpora-hi la mantega i ves remenant fins que la mescla pareixi pa ratllat. Afegeix-hi l’ou a poc a poc i continua remenant fins que quedi tot ben integrat. Si la pasta et queda forta, afegeix-hi un poc d’aigua. Pasta-la fins formar una bolla i embolica-la amb paper film. Fica-la dins la gelera uns 30 minuts.
Pasta-la damunt una superfície amb farina i cobreix un motllo rodó i profund prèviament greixat. Punya-la tota amb una forqueta i col·loca-hi paper de forn i ciurons per damunt. Cou la pasta a 200 ⁰C uns 15 minuts, retira el paper i els ciurons i torna-la a ficar al forn 5 minuts més. Deixa-la refredar.
Ingredients pel farcit
- 400 g de branquetes de coliflor
- 3 cullerades d’oli
- Sal i pebre
- 1 ceba grossa tallada en juliana
- 2 ous
- 200 g de formatge mascarpone
- 110 ml de llet per muntar
- Una pisca de nou moscada
- 225 g de formatge (gruyer o tendre) ratllat
- 75 g de formatge parmesà ratllat
- Farigola picada
Preparació del farcit
Salpebra la coliflor, banya-la amb una cullerada d’oli i cou-la a 200⁰C durant 20 minuts, donant-li la volta a la mitat de temps. Quan hagi refredat, talla les branquetes en trossets petits.
Posa la resta d’oli dins una pella i cuina-hi la ceba a foc molt baix fins que caramel·litzi. Deixa que refredi.
Muntatge
Col·loca la coliflor i la ceba damunt la pasta. Mescla els ous, el mascarpone, la nata i la nou moscada. Afegeix-hi el formatge i el pebre bo al gust. Aboca la mescla sobre la pasta i escampa-hi el parmesà i la farigola. Cou el pastís durant 35-40 minuts a 200⁰C. Apaga el forn i obre una mica la porta, i deixa’l dedins uns 10 minuts per tal de que acabi de quallar. Després, treu-lo i deixa refredar per complet. Aquest pastís quasi que m’agrada més fet del dia abans.
PASTISSETS DE NATA
Ingredients
- 1 planxa de pasta de fulls
- 2 vermells d’ou
- 50 g de sucre
- 50 g de midó de blat de moro (Maizena®)
- 250 ml de nata per muntar
- La pell d’una llimona
- Una branca de canyella
Preparació
Col·loca la pasta de fulls dins uns motllos petits prèviament greixats i guarda’ls a la gelera.
Fica la nata dins un perol (reserva’n una mica) junt amb la pell de la llimona, la canyella i el sucre. Escalfa a foc suau fins que bulli i ves remenant fins a diluir el sucre.
Mescla el midó de blat de moro amb la nata que has reservat abans i afegeix-hi els vermells d’ou. Retira la pell de llimona i la canyella del perol i incorpora-hi la mescla de midó de blat de moro i els vermells d’ou. Apaga el foc i remena.
Farceix els motllos i cou-los a 210⁰C amb calor a dalt i a baix durant 25-30 minuts o fins que els vegis daurats.