Cronologia 2018

Gener.- El llorencí de 12 anys, Miquel Montoro, resident a Artà, penja a Youtube un vídeo sobre les taronges que triomfa pertot arreu i es fa viral a internet, la qual cosa comporta que surti a diversos programes de TV3 i IB3 i també a tots els diaris publicats en català. Posteriorment en penjarà altres sobre temes relacionats amb el camp. Abans de l’estiu també publicarà el vídeo musical “Lo Pau de Ponts” (Card).

20 gener.- Bel Fullana, de Son Carrió, guanya el Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals, del certàmen dels Premis Ciutat de Palma (Card).

15 febrer.- El llorencí Joan Morey, guanya el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Visuals, pel projecte de vídeo “COS SOCIAL [Lliçó d’anatomia]” i la performance “Tour de Force” (Departament de Cultura gencat.cat).

7 març.- El rector de Sant Llorenç mossèn Jaume Mercant Simó, és investit Doctor en Estudis Tomístics a la Universitat Abat Oliba CEU, de Barcelona. En el transcurs de l’acte ha rebut també el Premi Extraordinari de Doctorat, per la tesi “La metafísica del conocimiento de Karl Rahner: análisis del Espíritu en el mundo”, que ha estat publicada per l’editorial Documenta Universitaria. El 27 d’abril es presentarà a l’Església Nova de Son Servera (Card).

12 abril.- Se celebra a l’Espai36 una reunió, promoguda per la Plataforma del Llevant, per informar i oposar-se a la nova línia d’alta tensió que projecta Red Eléctrica, per a la qual s’instal·laran 61 torres d’entre 30 i 56 metres d’altura entre Manacor i Artà (Card).

13 abril.- Els carrers Torre i Sol, del núcli de Sant Llorenç, s’obrin al carrer Femenies. També es doten de canalitzacions de telefonia, electricitat, empedrats, aigua i un nou asfaltat (Card).

19 abril.- L’Ajuntament concedeix la llicència urbanística a Conecta Balear per instal·lar fibra òptica en el nucli urbà de Sant Llorenç (Card).

1 maig.- Margalida Fullana guanya la Girona MTB Challenge, disputada durant tres dies per terres gironines, amb un total de 189 km i 4.600 metres de desnivell (Card).

22 maig.- La UIB publica una nota, on consta que Jeroni Galmés dirigeix un equip de la Universitat dedicat a “l’estudi de la resiliència de la tomàtiga de ramellet en un ambient d’estrès hídric i de reducció de nutrients”, inclòs en el programa Tomres, de la Unió Europea, en el qual hi participen uns 200 científics (Card).

26 maig.- L’Ajuntament de Sant Llorenç aprova la cessió de la planta baixa de l’edifici de la plaça del Pou Vell a la conselleria de Salut, amb l’objectiu d’ampliar i millorar el Centre de Salut (Card).

11 juliol.- L’Ajuntament comunica a les associacions del municipi que a partir d’aquest mes hauran de realitzar tots els tràmits a través d’internet (Card).

15 juliol.- Margalida Fullana es proclama campiona mundial del Màster de Mountain Bike World Championships, per edats compreses entre els 45 i els 49 anys, a la prova celebrada a Massana, Andorra (Card).

19 juliol.- L’Ajuntament obre un nou Centre Jove, al carrer Major, 22 de Sant Llorenç (Card).

18 setembre.- Tomàs Martínez i Felip Munar presenten la reedició del llibre “Amb paraules ben planeres”, que recull propostes didàctiques sobre la vida i l’obra de Josep Maria Llompart (Card).

9 octubre.- Es desborden simultàniament el torrent de ses Planes i els xaragalls del Pou Vell i Son Vives, provocant la torrentada més important que ha patit el terme de Sant Llorenç d’ençà que se’n conserven dades. Amb la inundació moren tretze persones, tres de les quals dins el terme d’Artà.

16 novembre.- De la mà de Joan Gomila i Esqueix Teatre, Pau Quina estrena l’obra “El garriguer d’Infern”, basada en la narració homònima de Salvador Galmés (Card).

27 novembre.- El rànquing internacional Highly Cited Researchers (HCR) 2018 d’investigadors més citats, ha destacat cinc professors de la UIB com uns dels més influents del món, entre quals hi ha el llorencí Jeroni Galmés (ARA Balears).

Isabel Rivas presenta el llibre infantil “Sa granota Carlota”, basat en l’experiència de la torrentada del 9 d’octubre (Card).

18 desembre.- Günter Demnig col·loca una stolperstein (en alemany, “pedra per ensopegar”) vora les arcades de l’Ajuntament, en recordança de Bernat Estelrich Galmés “Carbó”, president de la Comissió Gestora, assassinat pels franquistes el 18 d’agost de 1936.

22 desembre.- Bernat Font i Alejandro Valenzuela presenten el llibre “Poblat talaiòtic de s’Illot”, que recull la memòria de les excavacions que s’hi feren entre 2012 i 2016. Està il·lustrat amb fotografies d’Agustí Torres.

27 desembre.- El plenari acorda el sistema de distribució de les ajudes als afectats per la inundació, rebudes per donacions de particulars. Fins ara pugen a 2.600.000 euros (Card).

29 desembre.- Després de restar dos mesos i 18 dies amb obres per mor de la torrentada, el camp de futbol Es Moleter torna començar els entrenaments, gràcies a la donació d’un milió d’euros per part de la Caixa (Card).

31 desembre.- Mediaset, empresa que gestiona les emissions televisives de Tele5 i Cuatro, entre d’altres, emet les campanades de fi d’any des de la plaça de l’Ajuntament de Sant Llorenç, en un acte que, segons la premsa, ha concentrat unes 3.000 persones.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada