Crònica i fotos de la mort a la platja de Cala Millor d’una jove balena de 15 metres

El passat dissabte dia 26, a les 22.30h persones que es trobaven a la platja de Cala Millor, es van adonar de la presència d’un gran exemplar de balena que va aparèixer i van avisar a la Policia Local i la Guàrdia Civil, que es personaren de manera immediata, avisant a emergències i al personal tècnic del Palma Aquàrium.

Segons ens va explicar el diumenge, Deborah Morrisson, directora de Conservació de Palma Aquàrium i responsable del Centre de Rescat de Fauna Marina, quan arribaren el dissabte vespre la balena respirava amb dificultat i san-grava abundantment, les respiracions eren cada 30 segons, llavors de cada vegada eren menys profundes, i ja cada 8 segons, estava pràcticament moribunda, degut a les ferides que presentava i la pèrdua de pes, duia ja dies ferida. Finalment va morir a les 4 de la matinada.
«És molt estrany va declarar Morrissón, que una balena s’apropi a un vaixell amb les hèlixs en moviment. Potser estava malalta o va tenir la mala fortuna de passar per sota d’un vaixell que en aquell moment va encendre els motors. Es tractava d’una espècia rorqual comú, un exemplar sub adult, és a dir, un juvenil d’uns 15 metres, l’espècie més gran després de la balena blava».

El diumenge responsables de la conselleria de Medi Ambient intentaren traslladar la balena morta fins a unes instal·lacions, on poder practicar l’autòpsia. Els treballs van ser de gran dificultat i es requerien maquinaries més grosses, que tampoc heu aconseguiren, davant la gran expectació de veïns i visitants per veure el gran cetaci. Al final es va decidir que l’equip operatiu d’entre sis i set persones entre, biòlegs, veterinaris i tècnics juntament amb , Deborah Morrisson, actuarien per realitzar l’exploració del cos de la balena «in situ» i determinar las causes de la mort i procedir a la necròpsia. Finalment el dilluns es va confirmar que les dues greus ferides podien esser produïdes per corts d’hèlix molts profunds a la part de la cua i la gran quantitat de sang que va perdre foren, a més de possibles infeccions les causes de la mort. El mateix dilluns es va instal·lar una gran carpa i es va procedir a l’especejament de la balena, les parts toves i vísceres varen decidir que serien enviades a Son Reus, i l’esquelet seria enterrat a Cala Millor, per si en un futur pogués ser útil per a la ciència i investigació.

No és la primera vegada que apareix una balena moribunda a les platges de Cala Millor, fa uns anys va aparèixer un exemplar d’uns 10 metres en aquella ocasió va poder ser retirat per Agustí Rosselló, bon coneixedor de les platges de la zona costanera de Sant Llorenç des Cardassar.

És d’agrair el treball de les nombroses persones que han intervengut i a tot el personal del Centre de Rescat del Palma Aquàrium, als biòlegs, veterinaris, tècnics, agents de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, tècnics del COFIB, especialistes de les maquinaries, Protecció Civil, etc.

Menció especial als components de la Policia Local, Guardia Civil, Serveis Municipals i al balte i regidors de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, que sempre estan presents i no escatimen hores i esforç quan és necessari.
Fotos: Bartomeu Riera

Un comentari a “Crònica i fotos de la mort a la platja de Cala Millor d’una jove balena de 15 metres

  1. No és la primera vegada que apareix una balena moribunda a les platges de Cala Millor, fa uns anys va aparèixer un exemplar d’uns 10 metres en aquella ocasió va poder ser retirat per Agustí Rosselló, bon coneixedor de les platges de la zona costanera de Sant Llorenç des Cardassar.
    Era un cachalot

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: +2 (de 2 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada