Quaranta anys de democràcia municipal (IV)

Una vegada decidida la candidatura definitiva, calia fer feina en el programa electoral i, com que volíem sebre quines eren les prioritats de la gent, acordàrem fer una enquesta a tot el nucli urbà de Sant Llorenç, així que el dividírem en quatre sectors, que serien visitats pels candidats: El primer comprenia la carretera d’Artà i totes les cases que queien a la seva esquerra, anant cap al Llevant; els encarregats d’aquest sector foren en Mateu Girart, en Guillem Soler i en Pep “Treufoc”. El segon, el tram comprès entre la carretera d’Artà i els carrers Verge Trobada i Major, que anàren a càrrec d’en Guillem Quina, en Joan Tous i n’Antònia Servera. El tercer, comprenia el triangle entre els carrers Major, Sant Llorenç i la carretera de Son Servera, del qual se’n cuidaren n’Antònia Garcia, en Tomeu “de ses Sitgetes” i n’Antoni Sansó. Finalment, el quart integraria el tram que va del carrer de Sant Llorenç fins el de la Verge Trobada, anant de cap al Llevant, que agafaren en Joan Riera, na Margalida Jaume i n’Andreu Amer.

L’enquesta era curta i, amb els ulls d’avui, consider alguna pregunta més aviat retòrica i manipuladora, però hem de tenir en compte que estrenàvem una nova època i que la immensa majoria dels llorencins no havia pogut votar mai. Alguns dies més tard, férem una segona visita a les mateixes cases i amb els mateixos candidats, entregant els resultats de l’enquesta i el nostre programa electoral, del qual en parlarem en una propera entrega. Només tenia set preguntes, per a les quals es donaven diverses opcions:

1 Qui creis que ha de dur el maneig de l’Ajuntament?
-El mateix poble (83’73%)
-Els partits polítics (0’3%
-Altres opcions (15’97%)

2 A l’hora de prendre una decisió, què creis que s’ha de fer?
-Consultar la gent (89’45%)
-El que considerin els partits (0%)
-Altres opcions (10’55%)

3 Sabem que molta gent no paga els imposts. Què creis que cal fer?
-Que tothom pagui segons el que té o guanya (90%)
-Fer els ulls grossos (4’21%)
-Altres opcions (5’79%)

4 Què considerau millor, per a la recollida dels fems?
-Comprar un camió (48’19%)
-Muntar el servei conjuntament amb altres pobles (13’55%)
-Altres opcions (38’26%)

5 Quines són les vostres prioritats, que pot solucionar l’Ajuntament?
-Comprar una ambulància (25’89%)
-Canalització de les aigües (24’94%)
-Comprar un cotxe per transportar els morts (17’26%)
-Muntar una guarderia infantil (14’62%)
-Altres opcions (17’29%)

6 Quines són les vostres prioritats, que depenen d’altres institucions?
-Ambulatori (40’22%)
-Transport i menjador escolar (11’73%)
-Llocs de feina (11’45%)
-Altres opcions (36’60%)

7 Què considerau que es podria millorar?
-El manteniment de l’escola (41’48%)
-La neteja dels carrers (23’40%)
-Els telèfons públics (15’15%)
-Altres opcions (19’97%)

Observant-ho des de la distància, veiem que durant la dictadura franquista, l’any 1979 el poble no comptava amb la canalització de les aigües, amb guarderia infantil pública, amb transport i menjadors escolars, ni amb ambulatori.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada