Mots perduts: delit

A vegades l’havia sentit en el seu sentit negatiu “no te delit”, “ha perdut el delit”, en referència a persona desganada, sense ànim… establint-se una certa confusió amb “desig”. Però no. no és el mateix, delit implica intensitat…

El DCVB mostra:

1. DELITm. 
|| 1. Viu plaer de l’ànim o dels sentits; cast. deleite. Pream e amam aquelles coses d’on avem riquees e honraments e delits en aquest món, Llull Cont. 29, 5. Ara és Fèlix en peccat, car… en desir de carnal delit és cahut, Llull Felix, pt. i, c. 7. Despeses… volentàries són aquelles que són feytes a delit et no a profit, Cost. Tort. III, ix, 1. Trobe gran delit en viandes delicades, Eximenis Conf. 23. Com viure vull, la mort tench en delit, Auzias March xxvii. Lo delit ronda la flor més bella, Orlandis Poes. 45. Xuclant amb delit els fruits més saborosos, Víct. Cat., Ombr. 53.
|| 2. Vigor i plaer de l’esperit per a obrar; cast. ánimo, brío. Tirant… caualcaua un cauall sicilià, e ab lo delit que tenia anant saltant per lo camí és caygut en una gran céquia, Tirant, c. 221. Tenint hostatge | en lo meu lit, | prou envellit | … | ja consumit | ab poch delit, | desficiós, Spill 182. Amb més coratge rema i més delit, Atlàntida, introd. Ab les aygues crestallines | jugava ple de delit,Costa Agre terra, 65. Li va semblar que li donava dalit i lleugeresa, Massó Croq. 166. I he perdut aquell delit | dels meus dies lluminosos, Maragall Enllà 43. Cosa de poc delit: cosa de poca importància. «He robat qualque cosa.—¿És cosa poca?—Sí, és cosa de poc delit» (Palma).
Refr.

—«Qui no té delit, no canta» (o «no té cantera»): vol dir que el qui no té alegria o salut, no pot manifestar-ne (Mallorca, Menorca).
Fon.: 
dəlít (Empordà, Plana de Vic, Vallès, Camp de Tarr., Bal.); dalít (Ll.).
Etim.: 
del llatí delĕctu, mat. sign.

Proposta: Jerònia Mesquida
Imatge de Google/Deleite

2 comentaris a “Mots perduts: delit

 1. es el mateix “delit” que surt a la lletra de La Sibil.la??
  …Gran foc del cel davallarà,
  mar, fonts i rius, tot cremarà.
  Los peixos donaran gran crit,
  perdent son natural delit.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Entenc que si; seria una cosa així com “hi haurà tal desastre que els peixos cridaran i perdran la seva vitalitat”.
   Es un mot perdut en la parla habitual, però encara viu en les velles cançons.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada