“Ser un partit de centre ens permet poder parlar amb tota la resta de partits”

Continuam amb les nostres “entrevistes polítiques”. Avui és el torn del candidat del PI, Onofre Garcia Prohens, que ens presentarà el seu projecte de poble. 

1. Per què t’hauríem de votar?

Representem una opció política de caràcter autonomista, de centre, sense extremistes, basada en la realitat de les illes, propera al ciutadà. Creiem en una política participativa, transparent que lluita per una societat del benestar, basada en la família com a marc fonamental de referència, sense oblidar els més desfavorits.

2. I si te contesten… “no tens experiència”. Què diries?

El nostre municipi sofreix una situació massa continuista actualment, i a això sumat la pèrdua d‘il·lusió política. Puc aportar l’experiència personal en l’administració d’empreses i transmetre l’èxit obtingut en l’àmbit privat a l’administració pública suposa un avantatge. El fet de ser candidat per primera vegada suposa estar lliure de compromisos adquirits i poder iniciar una nova forma de fer política.

3. Ja sé que teniu moltes propostes però avança-me’n tres de prioritàries que sí o sí fareu (i alerta que Internet té memòria):

Aquesta ha d’esser la legislatura de les persones, basar un programa electoral en grans projectes constructius forma part d’una política del final del segle XX. Manteniment, embelliment i servei al ciutadà seran els eixos de la nostra política.

Una participació ciutadana vertadera, una policia local de proximitat i un pla de suport al petit comerç són alguns dels 100 punts del nostre programa.

4. Entre les cares noves que presenta el partit…  qui destacaries a la teva llista com a “novetat política” que pot aportar qualque cosa diferent?

Quan el comitè local em va nomenar candidat i em va encarregar formar la llista de candidats, tenia clara una renovació, però també conservar l’experiència del nostre regidor electe, en Toni Aguilar.

L’ experiència professional com a periodista de na Marga Serrano, la formació acadèmica d’en Tomàs Amer i na Nuria Pascual com advocats, aporten per una banda una visió real de les necessitats del municipi i una seguretat jurídica en la presa de decisions. La resta de persones de la llista ens aporten experiència en el món empresarial, del treballador del sector turístic i del públic, del món rural.

5. Sou un partit en base a Palma. Depeneu del que vos diguin des d’allà? 

El Pi – proposta per les illes- és per primera vegada un partit 100 x 100 balear, tenim implantació a totes les illes, fins i tot a les eleccions ens presentem a l’Eurocambra a Brussel·les amb una coalició amb la resta de partits regionalistes de tot el territori nacional. Aquests 4 anys he estat vocal a la junta general del partit que sempre ha defensat l’autonomia dels comitès locals, Palma ens aporta assessorament però en la presa de decisions som autònoms, i així s’ha vist aquesta legislatura on hem governat a diferents municipis, uns amb l’esquerra i a d’altres amb la dreta.

6. Amb quin partit dels que es presenten sou més afins ideològicament i de “manera de fer”?

Estem molt lluny d’extremismes, tant per una banda com per l’altra, nosaltres estarem devora d’aquells que defensin el caire autonomista de les nostres illes, de la realitat balear i de la nostra cultura.

Ser un partit de centre ens permet poder parlar amb tota la resta de partits.

7. Posem-nos realistes. A quants de regidors aspireu?

Nosaltres ens presentem per governar, conscients que és el ciutadà i el seu vot qui tria els polítics. Aspirem a augmentar el nombre de vots i regidors.

Per nosaltres la política municipal és la més propera al ciutadà, però les decisions del Govern Balear i el Consell de Mallorca ens afecten igualment. Lluitem per governar a les 3 institucions i que el nostre municipi tingui veu i pes a Palma.

8. Fes una crítica (allò bo i dolent) de l’equip de govern actual.

Fer una valoració d’aquesta legislatura i de l’equip de govern sense tenir en compte els esdeveniments de la torrentada, no seria correcte. La legislatura ha mantingut un caire continuista, amb manca d’il·lusió, amb decisions improvisades i una falta de projecte de futur… i la gestió de la torrentada només fa 6 mesos. Hem de parlar de la torrentada que, si bé, ens vàrem posar al costat de l’equip de govern en tot moment, considerem que el repartiment de les donacions no s’ha fet de forma correcta, deixant molta gent descontenta.

9. Ara fes una autocrítica del paper de l’oposició, vosaltres inclosos. 

És difícil fer una política des de l’oposició en el nostre municipi, on no existeix un espai de debat.

És important recordar que cap membre de l’oposició pertany ni a la junta general ni al consell d’administració de Bellver S.A., empresa municipal de serveis que gestiona 6 milions d’euros anuals del pressupost municipal i no pot ser fiscalitzada per l’oposició, per tant, no el podem considerar democràtic. Hem de recordar que la Junta General, màxim òrgan de l’empresa Bellver SA equiparable al que seria el Ple per l’Ajuntament, està format per 5 membres de l’equip de govern i es reuneix, si no vaig malament, cada mig any o cada any fins i tot. En canvi, el Consell d’Administració de Bellver SA, equiparable a la Junta de Govern de l’Ajuntament, està format per tots els membres de l’equip de govern i es reuneix cada 15 dies. Això té una repercussió econòmica a simple vista a l’hora del pagament de les assistències a cada un dels seus membres, sense anomenar que, en cap cas, cap membre de l’oposició té l’oportunitat d’estar representat en cap d’aquests òrgans.

Aquests 4 anys hem votat a favor quan les propostes han estat beneficioses per a la majoria dels ciutadans i ens hem abstingut o votat en contra quan no. La nostra oposició ha estat constructiva i hem presentant nombroses mocions a l’equip de govern.

10. A part dels plens (buits la majoria de vegades) de quina altra manera intentareu apropar la política a la gent? O senzillament fareu igual? 

Ens comprometem a desenvolupar d’una vegada i per totes un reglament de Participació Ciutadana, per permetre a tots els ciutadans que ho desitgin a participar en la política municipal i que puguin fiscalitzar les actuacions de l’equip de govern, que puguin participar en els plenaris i expressar la seva opinió.

Els plenaris municipals han de ser la forma màxima d’expressió democràtica, espai a on es debati, es facin propostes, lloc a on s’exposin les necessitats dels ciutadans i trobin solucions consensuades. Ara no és més que un tràmit d’aprovació de propostes de l’equip de govern, lloc on tot arriba fet i només ens podem limitar a votar a favor o en contra.

Per descomptat, mantindrem informats als mitjans de comunicació de la nostra gestió per arribar als ciutadans de forma directa.

11. El teu partit guarda alguna proposta important per a Son Carrió i zona costanera?

El nostre programa contempla per separat les necessitats de cada un dels nuclis, la zona costanera, generadora de el 80% de l’activitat econòmica del municipi i de llocs de treball, la pressió turística que sofreixen els residents s’han de tenir en compte i no tornar a prendre decisions sense escoltar-los. Els residents de Son Carrió sofreixen altres necessitats, la falta d’habitatge, caos circulatori o els horaris del centre de dia.

12.Què exigireu per pactar amb algú?

Diàleg, consens i acords programàtics. Crec que tots els candidats estem d’acord en cercar l’estat del benestar dels ciutadans, potser no compartim el camí però si els objectius.

13. A l’actual equip de govern vos afegiríeu?

Tinc bones relacions personals amb candidats de diferents partits de l’equip de govern, sincerament crec que necessiten recuperar la il·lusió perduda. També la tinc amb la gent de l’oposició.

És el votant el que triarà l’equip de govern, nosaltres només podem acceptar o no, però mai no renunciarem als nostres fonaments ideològics, si ens toca estar a l’oposició, aquesta serà ferma, participativa i constructiva.

14. Podem, Vox, Ciutadans… són partits nous que encara no han arribat al poble. Veuríeu en bons ulls la seva aparició per “salut democràtica” o preferiu continuar la “vella guàrdia”?

Podem defensa una política extrema d’esquerres, un sistema d’igualitarisme; Vox, en particular, vol centralitzar les institucions suprimint competències autonòmiques. Tots dos estant en l’antítesis del que nosaltres defensem. Ciutadans representa l’opció mes moderada.

15. Vendreu a les dues Taules Rodones de Card.cat? Què trobau d’aquesta iniciativa de la revista? Alguna suggerència?

Per descomptat que assistirem a totes i quantes iniciatives de debat ens convidin, creiem que són una eina democràtica important.

Ens agradaria comptar amb preguntes del públic i que el debat fos constructiu amb respecte i humilitat.

16. Si voleu afegir res més

Recordar als lectors que les eleccions són la màxima oportunitat per expressar el seu desig, que ens agradaria que hi hagués una alta participació i convidar la gent a participar d’aquesta festa democràtica.

El dia 26 de maig trobarà a les taules de votació paperetes de El Pi – Proposta per les Illes per votar a les 4 urnes, Ajuntament, Consell Insular, Govern Balear i Eurocambra a tots ells tenim un projecte il·lusionant, que confiïn amb nosaltres.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada