Mots perduts: fletxes

Quan vaig demanar, a diverses persones de la pagesia, com s’anomenaven aquestes arestes que, quan passeges per foravila i gairebé sense adonarte’n, amb un tres i no res s’embotxen en els calcetins, fins arribar a la punta del peu (si fa no fa a 20 cm de la part superior de la llengua de sa sabata) em varen amollar un lacònic: no ho sé, en aquest temps n’hi ha diverses d’herbes aferradisses! Una és moixò, però n’hi ha d’altres.. 

I pel moixò va començar la investigació, primer en el DCVB.
MOIXÓ m. || 3. Aferradissos, planta gramínia (Petra, Ariany, St. Joan de S., Vilafr. de Bonany). 

El que és cerca és una altra cosa… es tresca la Flora de Mallorca i a l’Herbari Virtual. El Pare Bonafè mostra::
Hordeum murinum.
Mallorca: Fletxes, Mallorca, Catalunya;: Margall. Menorca: Coa d’egua. Castellà: Espiguilla, Espigadilla
“Vol dir ordi de rata. A Mallorca en deim fletxes. Els nins, per jugar, se solen posar una espica dins la màniga o dins la cama dels calçons, i quan caminen o remenen el braç l’espiga va pujant empesa per les arestes fins arribar al coll o a la cintura”.

Tornant al DCVB:

FLETXAf.: cast. flecha. 
|| 1. Arma llançadissa, que es tira amb un arc o ballesta i consisteix en una tija de fusta que a un extrem té una punta de metall i en l’altre, a vegades, unes aletes de plomes o de metall. Ordena lo senyor rey que tot hom… haja a tenir jubet o espatleres, lança, espasa…, ballesta e troch e LXX passadors, o arch et XL fletxes, doc. segle XIV (Col. Bof. vi, 73). Lo rey moro portaua un arch de fletxa, spasa e al cap una ceruellera, Tirant, c. 19. Maleïda la fletxa que m’ha ferit!, Canigó v. a) Tija de fusta amb punta metàl·lica a un cap i una aleta de paper a l’altre, que els nois empren per joc per a llançar i clavar a les portes; cast. rehilete. 
|| 2. Objecte de forma igual o molt semblant a l’arma dessusdita, o sia, format per una fija recta amb una punta triangular a un extrem. a) Les fletxes d’una reixa o barrera: les barres de ferro acabades amb punta triangular que formen una reixa. Artística baraneta de ferro composta amb rastelleres de fletxes, Pons Com an., 148.—b) Figura de fletxa emprada per a indicar un punt cardinal, una direcció de moviment, etc.—c) pl. Planta gramínia de l’espècie Hordeum murinum, de canyes ascendents i fasciculades, fulles blanes, planes i rasposes, i espiga comprimida amb el raquis flexuós i trencadís; es fa per les voreres de camins (Mallorca). 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada