RME – Acordar

Recreació de mots esencials: acordar

Quintana i Cisternas situen l’acordar en el cim del triangle que s’assenta sobre demanar i oferir, en el que anomenen “triangle de l’acció” que, a més, té dos reguladors relacionals: escoltar i reconèixer.
L’acord és, idò, la clau de l’acció relacional.
Resulta un exercici potent i transformador demanar a persones de confiança, a persones que saps que t’estimen la seva opinió sobre les teves capacitats d’escoltar, oferir, demanar, reconèixer i acordar. Acordar és la conseqüència que se’n deriva, se’n pot derivar, del joc de negociació entre l’oferir i el demanar.

Sobre el tema negociació -de llatí negotiare, ajustar el preu d’alguna cosa- hi ha molta literatura. Si es posa la paraula a Google surten 54 milions de resultats. A més ja tractàrem el tema a “lectures referides”. És així que ens centrarem en l’acord.

Prové del llatí acordare, juntar cors, avenir-se de pensament (ad/ac, juntar i cordis, cor).
El DCVB ens mostra clarament i en diverses accepcions el que podria ser acordar:
-Posar diverses persones en unitat de pensament o de sentiment envers d’una cosa determinada. -Resoldre una cosa algunes persones col·lectivament.
-Consentir, avenir-se a alguna cosa.
-Posar diverses coses en harmonia establint una relació exacta entre elles.
-Posar en la deguda correspondència els diversos sons d’un instrument o els diversos instruments o veus d’un aplec musical, a fi que en resulti harmonia.

En tot cas, i tornant a Quintana i Cisternas, un acord sempre implica promesa compartida, compromís; assumir responsabilitats en unes determinades condicions i terminis temporals.
Un festeig, per exemple, no deixa de ser un procés de negociació on s’arriben a determinats acords, com ho és una barrina, qualsevol tracte o qualsevol relació entre dues o més persones.

Després d’unes elecions municipals, com les que ara toca viure, s’obre un singular procés de negociació i acords on s’hi donen múltiples interessos i no sempre de forma transparent.
Però tanmateix la solidesa i eficàcia dels acords dependrà del compromís personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.