Mots perduts: grenyal

També hi ha mots que per l’ús habitual tenen cert caràcter personal o familiar. No faig referència a les repeticions -que fins i tot poden arribar a atorgar el malnom- sinó a aquells mots que la gent d’edat va aprendre de jove i encara conserva malgrat les modes i els nous usos.
Un exemple és el cas que es presenta avui. Per a la majoria el blant que encara no és madur serà verd. Per alguns altres, pocs, serà grenyal.

El DCVB mostra:

GRENYAL adj. 
|| 1. Verdós, encara no ben madur o no acabat de granar (mall.); cast. cerollo. «Aquestes figues són un poc grenyals». La gent, en vèurer el blat farit, el segan grañal y verdós, Fontanet Conró 28. Les galtes tenien el rubor de les magranes grenyals, Vidal Mem. 122.
|| 2. (Arròs o llegum) cuit incompletament, que encara dureja una mica (Empordà, Vallès, Barc., Camp de Tarr.).
|| 3. (Suro) mancat de consistència i finor (St. Feliu de G.).
|| 4. fig. Primerenc, encara no arribat a plenitud; cast. primerizo. La tardor… se’n ve coronada de boires grenyals,Colom Juven. 18. Esperava l’amor ab l’ardència del cos grenyal, S. Galmés (Catalana, ix, 6).
Fon.: 
gɾəɲáɫ (or., bal.).

Fixi’s que la darrera accepció, la que s’assenyala en sentit figurat és de S.Galmés
Imatge: Espigues de blat grenyal entre cugula

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada