Si jo fos Pedro Sánchez…

És prou conegut que els partits d’esquerra tenen moltes dificultats per pactar entre ells, entre d’altres motius perquè estan carregats de complexos –promoguts per PP, Cs i VOX, a més de la caverna mediàtica del país–, mentre que els conservadors no tenen cap inconvenient en ajuntar-se amb els d’extrema dreta, potser perquè, en el fons, les diferències no són tan grans com ens volen fer creure.

Davant això, si jo fos Pedro Sánchez faria una coalició amb Podemos i distribuïria els ministeris segons els vots: dues parts per al PSOE (28% dels vots) i una part per Podemos (14% dels vots), talment com ho fan pràcticament a tot Europa. El que no sembla lògic és que amb el 28% dels vots pretengui tenir el 100% del poder.

Si jo fos Pedro Sánchez, no tendria cap inconvenient per pactar amb Bildu, primer perquè mentres ETA estava activa no s’aturaven de dir-los que si abandonaven les armes i s’integraven dins els sistema democràtic, podríen participar com els altres de la política, i ara que ho han fet no consenten ni tan sols que s’abstenguin davant la seva investidura. I segon, perquè el 4 maig de 2011, el Tribunal Constitucional va permetre la coalició Bildu –integrada per Sortu, Eusko Alkartasuna i Alternatiba– presentar-se a les eleccions, perquè no els considerà el “braç polític d’ETA”, a diferència de com ho havia sentenciat el Tribunal Suprem.

Si jo fos Pedro Sánchez, tampoc no em sabria gens de greu pactar amb Esquerra Republicana, perquè el PSOE sempre havia bravejat d’esser d’esquerres i republicà, cosa que, pel que es veu, ara sembla una utopia. I si el fet d’esser independentista els suposa un problema, que pactin un programa d’esquerres i deixin de banda el tema de la independència, talment com ho solen fer tots els que pacten: subscriuen el que els uneix i deixen de banda el que els separa.

Però jo no som Pedro Sánchez i tampoc no rep pressions de la Comunitat Europea, ni de grans empreses de l’Íbex, ni de la caverna mediàtica –El Mundo, la Razón, ABC…–, ni dels vells barons del PSOE: Felipe, Guerra, Susana, Bono, Ibarra, García-Page, Fernández Vara…, a qui els agradaria molt que pactàs amb Ciutadans.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada