Mots perduts: solfa

Sols és mot perdut en determinat sentit. Pau Quina el mostrà, en un comentari, com a sinònim de vessa, peresa…I efectivament en una de les seves accepcions es parla “lentitud excessiva”.
En Pau diu que en te un enfilall de mots perduts. Bò serà, idò, que anem alternant l’edició dels mots.
Tornant al tema, el DCVB mostra:

SOLFA f. 
|| 1. Notació musical i art de llegir-la o cantar-la; cast. solfa. Y puix, en la solfa, dels punts no’s recorden, Viudes Donz. 392. Que no escriguen, muden, borren ni ajusten paraula o solfa alguna en los libres del cor, doc. a. 1618 (BSAL, ix, 171). Va treure el paper de solfa, Massó Croq. 180. Era el mestre de solfa el Sr. Macari, Pons Com an. 195. Seia al piano mirant la solfa de números, Llor Jocs 30.
|| 2. fig. Renyada (or., men.); cast. solfa, trepe. «El mestre et clavarà una bona solfa».
|| 3. fig. Lentitud excessiva (Ross., Bal.); cast. flema, pachorra. «Tu dus massa solfa per a fer feina de profit». «No vagis amb tanta solfaEn solfa, a poc a poc, los fantasmes s’avancen, Saisset Contes de l’altre món, 15.
|| 4. pl., fig. Coses que no interessen o que entrebanquen, que dificulten l’acció; cast. solfas, cuentos. «No em vingueu amb solfes»: no em vingueu amb romanços. No anar de solfes No estar per a solfes: no estar disposat a atendre a coses insignificants o que no interessen. Estar carregat de solfes: tenir idees, projectes, intencions desballestades, poc raonables, inútils. No importen tantes solfes, Ignor. 9. Ara em ve vostè amb aquestes solfes, Ruiz Nov. Vaig pregar-los que no em sortissin amb gaires solfes, Santamaria Vida 194.
|| 5. fig. Taca (Barc.); cast. mancha, lamparón. Les calses plenes de solfes, Vilanova Obres, iv, 51.
Loc.
—a) Posar en solfa: posar en notació musical; fig., comentar jocosament una cosa o persona, fer-ne burla.—b) A punt de solfa: així com cal, en l’estat que pertoca. Hai posat ets hams a punt de solfa, Ruyra Pinya, ii,214.
Fon.: 
sɔ́ɫfə (pir-or., or.); sɔ́ɫfa (occ.); sɔ̞́ɫfa (val.); sɔ̞́ɫfə (bal.).
Etim.: 
de sol fa, nom de dues notes immediates en l’escala musical.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada