Els Xeremiers des Puig de sa Font participaren a la Gran Fira de Medina del Campo (Valladolid)

ELS XEREMIES DES PUIG DE SA FONT A LA GRAN FIRA DE MEDINA DEL CAMPO, VALLADOLID
Aquest passat mes d’agost anàrem a sonar a la ciutat de Medina del Campo, a Valladolid. Per segon any consecutiu, els Xeremiers des Puig de Sa Font, hem estat convidats a participar durant quatre dies de la gran “Feria Renacentista de Medina del Campo”.
Els medinenses recreen cada any l’atac de les tropes imperials, lleials al rei Carles I, contra els comuners que habitaven la ciutat de Medina del Campo, a l’any 1520. Tot això dins un gran ambient de recreació firal, que cada any es manté durant tot una setmana al mes d’agost, i que, a més de la gesta comunera, també vol rememorar els anys d’esplendor de les grans fires que allà es realitzaven.
Per a poder entendre aquest esdeveniment ens cal mostrar-vos una mica d’història:
Des 1421, any en què es dicten les Ordenances i Aposentaments de Firaires, fins al trasllat de la cort a Madrid, en 1606, els carrers i places de Medina es transformaven durant setmanes en un gran mercat multicolor, una torre de Babel del comerç i les finances, amb mercaders provinents de totes les grans ciutats d’arreu d’Europa, on tot es venia i es comprava. Eren les Fires Generals del Regne. Durant els segles XV i XVI va assolir una població estable de més de 30.000 habitants, població molt elevada en aquella època. En temps de fira (tres fires cada any de cinquanta dies cada una), la ciutat doblava la seva població.
La revolta de les Comunitats de Castella, també coneguda com a revolta dels Comuners, va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre 1520 i 1521, protagonitzat per les ciutats de l’interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I, qui era considerat un rei estranger rodejat de regidors forans amb interessos contraris a les necessitats del poble castellà. La revolta va ser encapçalada per diverses ciutats de l’interior de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid.
Dins el marc d’aquesta revolta, la ciutat de Medina es va decantar pel moviment comuner, i fou atacada, i cremada en part, per l’exèrcit imperial del rei.

Una recreació fresca, original, amb sentit de l’humor i que interactua amb el públic. Així es pot resumir la posada en escena del col·lectiu de “Gremios Comuneros de Medina del Campo”. Els visitants a “Imperiales i Comuneros” (és un altre nom que també rep aquesta gran fira) hi poden gaudir de multitud d’activitats, com tallers, teatrets, concerts i espectacles musicals durant els dies que dura. Així mateix, es poden veure diverses parades on els membres del col·lectiu de Gremis de Medina hi exposen els diversos treballs realitzats durant l’any.
La missió del nostre grup, amb el nom de SA XEREBANDA (nom que adopta el nostre grup quan sonem en un marc medieval), va ser animar la plaça firal als migdies i també als horabaixes.
En alguns dels mini concerts que anàrem fent per aquells indrets, animàrem al nostre públic a dansar amb les nostres cançons, explicant-los un poc com podien ballar aquelles melodies. No hi faltava mai ni l’alegria ni les bromes dels que s’animaven a ballar. Ni tampoc hi faltava el bon humor de la gent que ens contemplava. També anàrem a sonar al “Castillo de La Mota”, un castell grandiós i molt ben conservat situat al turó de la ciutat.
El moment més esperat de tots aquests dies va ser el passacarrer nocturn, en el qual hi participàrem més d’un miler de persones. La meitat dels que desfilaven pertanyien als exèrcits imperials; una autèntica recreació de vestits militars i senyorials d’aquella època. La resta de participants eren “los comuneros”, que anaven desfilant clamant la seva consigna: “¡Medina, entera, se siente comunera!”. Els comuners representaven al poble planer, i tots vestien de forma modesta en simulació als treballadors i a la gent humil d’aquell temps. El nostre grup va desfilar amb ells, animant i fent ballar els comuners.
En acabar la nostra estada en aquella bella i senyorial ciutat, on hi disfrutàrem de bons moments, i de molt bones sonades, ens despedírem d’aquella bona gent amb paraules d’estimació i promeses de retorn en un futur no gaire llunyà.
Així com ens allunyàvem per l’autopista en direcció a l’aeroport de Madrid, sentíem com la grandesa d’aquella ciutat s’anava empetitint enmig d’aquella immensa esplanada castellana, però sempre conservarà un lloc molt gran dintre la nostra memòria.
Sa Xerebanda – Xeremiers des Puig de Sa Font
Sant Llorenç des Cardassar
Agost de 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.