El Bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull, presidirà dijous dia 12 de setembre la missa en honor de Santa Maria de sa Coma

El dijous dia 12 de setembre, festivitat de Santa Maria, l’actual Bisbe de Mallorca Monsenyor Sebastià Tatlavull, presidirà enguany a les 19 hores, la missa en honor de Santa Maria de sa Coma. Sembla que va ser ahir quan es va col·locar la primera pedra del futur temple, i han passat quasi vint anys.

Va ser el diumenge dia 17 de setembre de l’any 2000, quan tingué lloc a sa Coma la benedicció i col·locació simbòlica de la primera pedra de la futura església. Presidí l’acte el batle de Sant Llorenç, Sr. Mateu Puigrós, acompanyat pel l’aleshores delegat de sa Coma, Joan Santandreu, i components de l’equip de govern. En representació de la família Caldentey Alzina (que cedí el solar pel temple), hi va assisir Donya Antònia Maria Llinàs Caldentey.
En un dia tan especial com va ser per mossèn Francesc Munar, la celebració de la primera missa com a rector de sa Coma, i la col·locació de la primera pedra va comptar amb l’assistència dels Vicaris Episcopals, mossèn Jaume Alemany i mossèn Joan Servera, els rectors de Sant Llorenç, Felanitx, Son Servera, i el vicari de Cala Millor mossèn Antoni Lliteres.
A les set de l’horabaixa la comissió per les obres de l’església, donà la benvinguda als assistens. El rector mossèn Francesc Munar, va llegir el document que donava fe de l’acte, que fou signat per l’arquitecte autor del projecte Joan Blanes, (si bé unes reformes i ampliacions al projecte inicial, i el seguiment de les obres van anar a càrrec de l’arquitecte municipal, Agustí Buades, i l’aparelladora Maria Antònia Soler), fou signat a més, en nom de la família que va regalà el solar, Antònia Maria Llinàs, pel batle Mateu Puigrós, el aleshores delegat de sa Coma, Joan Santandreu, en representació del Bisbat els Vicaris Episcopals mossèn Jaume Alemany, i mossèn Joan Servera, el rector mossèn Francesc Ramis, i en representació dels veïns de sa Coma, Magdalena Ordinas.
A continuació s’introduí dins una arqueta de ferro juntament amb la premsa del dia, la revista Perlas y Cuevas, un mapa de sa Coma, monedes de curs legal, un programa de les Festes organtizades per l’Associació de Veïnats i l’Ajuntament, una felicitació de la Delegació Balear de l’Associació de Porfíria de sa Coma, i una tarjeta que introduí el batle Sr. Mateu Puigrós, sense fer-ne públic el seu contingut. Tot seguit es va soterrar la caixeta de metall baix de la primera pedra, procedint a la benedicció als sons dels Xeremiers que acompanyaren l’acte. Es va cedir l’honor de col·locar la primera palada de formigó a la família Caldentey, seguidament les nombroses persones assistents que volguern participar a l’acte també posaren la seva palada de formigó, a continuació celebararen la missa a exterior del futur temple. El dia 15 de maig de l’any 2002, varen començar les obres de la futura església de sa Coma. Un any després, el 13 d’abril, els veinats de sa Coma assistírem amb molta alegria a la primera missa dins la nova església, que va celebrar el rector Francesc Munar. Era el diumenge del Ram. Onze mesos d’intensos treballs i la col·laboració de moltes persones feren possible el miracle.
No seria fins el dia 12 de setembre de l’any 2003, que es procederia a la benedicció del nou temple dedicat a Santa Maria. Va celebrar la benedicció el aleshores Administrador Diocesà, mossèn Andreu Genovart, (acompanyat del rector i catorze capellans) i estava previst que efectuàs la benedicció del temple el bisbe de Mallorca D. Teodor Ubeda, i així ho tenia anotat a la seva agenda ( tal com va explicar mossèn Andreu Genovart) però no va ser possible ja que va morí el 18 de maig.
El 11 de setembre de l’any 2004, en el marc de les festes el nou Bisbe de Mallorca, Mons. Jesús Murgui, va presidir la consagració de l’Església de Santa Maria de sa Coma, acompanyat pel Vicari General mossèn Andreu Genovart, el Vicari Episcopal per Assumptes Econòmics mossén Joan Servera, (el qual fou l’encarregat de tot el seguiment de les obres de construcció del temple), el Vicari Episcopal de Palma mossèn Bartomeu Tauler, el delegat de litúrgia mossèn Joan Torres, mossèn Àngel Reigades, mossèn Antoni Lliteres, i naturalment el rector de sa Coma, mossèn Francesc Munar.
Antigament la benedicció d’una església era freqüent, però no la Consagració que estava reservada exclusivament per a les catedrals. En quedà testimoni de la Consagració una placa colocada a interior de l’església que diu així: “Església Dedicada per Mons. Jesús Murgui i Soriano Bisbe de Mallorca, 11 de setembre de 2004”.
Les obres de construcció de l’església tingueren un cost de 643.000 euros, i a primer de gener de 2004 quedaven pendents 400.000 euros.
El 12 de setembre de l’any 2005, els veinats de sa Coma s’acomiadaren del rector Francesc Munar, que va presidir la missa concelebrada pel Vicari General, mossèn Rafel Umbert, mossèn Antoni Lliteres, i el nou rector mossèn Àngel Reigades, el vicari mossèn Artur Boardman, i mossèn Llorenç Miquel. Acabava així la gran tasca que va a dur a terme durant cinc anys el primer rector de sa Coma, mossèn Francesc Ramis, que a més tenia al seu càrrec les parròquies de Son Carrió i S’Illot.
El 9 de setembre de l’any 2007, Mossèn Jeroni Llambies va ser anomenat rector de l’Esglèsia de Santa Maria de sa Coma, i també de Sant Llorenç, Son Carrió, i s’Illot, i el 12 de setembre va dir la seva primera missa a sa Coma. Davant la mancança de capellans no va comptar amb l’ajuda de cap vicari i es va haver de fer càrrec de la Unitat Pastoral de les esmentades parròquies mossèn Jeroni, en va ser el rector fins a la seva sobtada mort el 15 de juny de l’any 2014.
El 9 d’agost de l’any 2014, a la parròquia de s’Illot amb una missa solemne presidida pel Vicari General D. Antoni Vera, acompanyat de l’Arxiprestre de Llevant, Mn. Joan Servera, que va ser l’encarregat de llegir el nomenament del Bisbe, Mons. Javier Salinas, del nou rector de la Parròquia de S’Illot, i de l’església de Santa Maria de sa Coma, Fra Pere Vallespir Escandell, TOR, que va haver acceptar davant la sobtada mort de Mn. Jeroni Llambies, i que a la vegada era i és rector de la Parròquia Nostra Senyora del Àngels de Cala Millor, a més actualment és el Prior del Convent dels Franciscans d’Artà.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada