Entrevista a Nicolau Bordal regidor de Turisme i Delegat zona costanera

Del 23 al 27 de setembre, Cala Millor celebrarà la XL edició de les Festes del Turista, unes festes que han canviat molt durant aquests quaranta anys. Parlam amb Nicolau Bordal, que des de l’any 2011 és regidor de Turisme de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, i que ha treballat dins el sector hoteler i coneix bé el món del turisme.

Sr. Bordal, des de l’any 2011 és regidor de Turisme de l’Ajuntament de Sant Llorenç. Quines actuacions destacaria des de que va asumir la regidoria de Turisme?

La més important i néxe de partida és la creació del Consorci de Turisme entre els dos ajuntaments de Sant Llorenç i Son Servera i l’Associació Hotelera de Cala Millor. A través del Consorci hem pogut dur a terme promoció interna amb assitència a fires de turisme, recursos i inclús ordenances conjuntes entre els dos municipis.

Quin any es va crear el Consorci Turístic?

La creació del Consorci Turístic va dur molts d’anys de preparació, estudi. Marcial Rodríguez, gerent de s´Associació Hotelera, i Antoni Sansó, anterior delegat, varen ser els precursors. L’aprovació definitiva dels estatus va ser el gener de 2013. I jo personalment com a regidor de turisme de Sant Llorenç i la regidora de turisme de Son Servera hem treballat de llavorçs ençà conjuntament i es repartim la presidència els dos municipis cada dos anys En aquesta legislatura els dos primers anys l’actual presidenta és na Marga Vives. Hem de dir que sempre la nostra gestió esta recolçada pels batles, en el meu cas és en Mateu Puigrós, al qual vull agrair públicament la seva confiança i ajuda. I en el cas de na Marga, de la batlessa Natalia Troya.

Ha estat difícil aquesta col·laboració conjunta?
No ha estat fàcil, començant peel nom de destí, unir dos ajuntaments a nivell de feina diària, web, serveis etc. No hi havia precedents ni experiència prèvia al principi. A nivell estatal vàrem ser un dels pocs casos d’aquesta unió de dos municipis. Considero que si abans els problemes eren d’un ajuntament o l’altra, inclús dels hotelers, avui en dia els problemes són de tots i intentam donar una solució a travès del funcionaments diari conjunt.
Què s’ha aconseguit amb el Consorci?
Dins el Consorci, s´han dotat a ses platges de serveis de biblioteca, jocs, animació, caixes forts, wifi, etc.; implantació de sistemes de dualitat, com Dictes, Iso, Mediambiental, banderes blaves; més serveis horaris a les Oficines d’Informació Turística , promocions de productes desestacionalitzadors com Golf-Est Mallorca, la Triatló, que la feim des fa 8 anys, Torneig futbol en el què hi participaren a la darrera edició 86 equips masculins i 30 femenins; així com també s’ha posat en marxa el camp de futbol, la Festa del Turista, que fa 8 anys era un dia i mig, i ara hem pogut consolidar una setmana amb molts actes variats i moltes més coses des del dia a dia.

El ser partit polítics diferents que formau el Consorci, ha creat problemes?
No, de fet no hi ha molts de casos que s’ajuntin Ajuntaments per treballar conjuntament, però en el nostre cas no hem tingut cap problema. L’important és que feim feina entre persones, que estimen el món turístic i la nostra zona és prioritària abans que les idees polítiques o de qualsevol altre aspecte. Però he dir que a vegades tant uns com els altres hem hagut que prioritzar els temes i ajudar-mos per aconseguir-ho. En resum, que avui en dia quan parlem del destí Cala Millor (Cala Bona-Costa dels Pins-Cala Millor-Sa Coma, S´Illot, Son Carrió, Son Servera, Sant Llorenç) ho percebem com tot un conjunti intentem el millor per a totes les zones, inclús amb les diverses mesures realitzades

Quan i per què es va crear East Mallorca, i quins municipis hi formen part?
East Mallorca, va apareixèr com una necessitat d’ajuntar-mos diferentes pobles del Llevant, pensant que com a pobles individualment no tenim una oferta variada que pugui competir amb altres destins, però sí que junts podem assolir metes més amples amb ofertes com, cultura, restauració, congressos, esports etc., i tenint l´experiència del Consorci, ampliar-la a altres pobles i que es conegui aquesta marca El seu nom és molt ubicatiu EAST MALLORCA, format per Manacor, Sant Llorenç, Son Servera,Artà i Capdepera. Tenim entre tots més del 25 % de les places hoteleres de la nostra illa, i per tant una gran importància a nivell turístic. Tot va començar amb la planificació de les rutes GR als cinc pobles que a aquest moment tenim presentades peticions de subvenció de l´ITS., també per intentar ajuntar els camps de golf, fa més d’un any que ja fan promoció amb la marca, amb molt bon resultat, hem seguit amb els tornejos de futbol internacional femení i masculí ( amb set camps dels 5 municipis) i acabam amb l´unió dels Auditòris, teatres etc., aquesta marca es va presentar a la Fira de Berlin d’aquest any.

Recordo les desfilades i carrosses de les Festes del Turista d’abans, on participaven hotels i comerços. Per què es deixaren de fer les desfilades que tant d’èxit tenien?

Sí, vaig començar a fer feina al sector hoteler el primer any que es feren les Festes del Turista, i després com a participant durant molts d’ anys, Quan varen fer peatonal l’Avinguda del carrer Colon, es va haver de cercar altres activitats. Crec que avui en dia està molt bé, ja les avingudes es fan desfilades a peu des de Cala Bona fins a Son Moro, i la zona de davant la platja ha quedat reforçada amb la Turistapa que, amb vuit anys que és fa, és tot un referent de la zona.

Enguany les Festes del Turiste de Cala Millor celebren el seu 40è aniversari. Quin són els actes programats per celebrar una fita tan important?
De tot tipus. Intentam donar a conèixer les nostres costums, tant culturals, com musicals i gastronòmiques, als turistes que ens visiten i també als residents. Desde sa Cala Millor Fashion show, Tapas Night, Els tres tenors a s´Auditòrium, un dia de concerts, i la Turistapa que enguany va per la novena edició. També hi haurà Dimonis amb correfocs, Trobada de Gigants de les Illes, activitats esportives i lúdiques a les platjes, desfilades de comparses etc. És tota una setmana de festes, a més de les activitats especials als hotels i sopars de gala. Les Festes finalitzaran amb el tradicional Castell de Focs.

Quina voloració fa de l’actual temporada turística?

Irregular, degut a com tots sabem la competència d´altres mercats. Un començament fluix, els mesos d´estiu amb alguns descomptes, però l´ocupació no ha baixat massa, i finalment també esperam sigui amb manco ocupació que l´anterior, per això la política de reforzar els començaments i finals de temporades amb activitats com la Triathló, tornetjos de futbol, golf etc.

Com a regidor de Turisme i Delegat de sa Coma, s’Illot, i Cala Millor, quin són els seus objectius per aquesta legislatura?
Seguir assolint es Consorci amb l´unificació de les Omits, segells com és de Turisme familiar, desenvolupar l’East Mallorca amb els diversos productes, i la promoció i feina del dia a dia amb la neteja, fems, jardins etc. que és la millor propaganda que podem fer, així com la remodelació de passeigs, Baladres, Avda. Palmeres, Son Moro, Cristòfol Colom i passeig marítim. També continuar amb les obres del centre esportiu de Cala Millor i acabament des poliesportiu de sa Coma, així com també reforma de zones turístiques degradades. I es nivell terciari de la depuradora. I com a punt principal és fer feina davant les diverses institucions, ja que degut el canvi climàtic i tempestes, cada vegada és més difícil de conservar l´actual platja de Cala Millor i inclús millorar-la a nivell d´arena, amb les modificacions que siguin pertinents, perque es futur turístic, degut al canvi climàtic no ens torni un problema sense solució.

Gràcies Sr. Bordal, i bones festes del Turista. Vol afegir res més?
Gràcies Magdalena. Convidar a la gent dels pobles de Mallorca a aquesta Setmana del Turista, que s’han convertit amb unes festes tant pels turistes com pels residents i tots el que vivim a la zona, i els d’ enfora que venguin a gaudir d´aquesta setmana a Cala Millor i aprofitar sa nostra gran oferta hotelera, gastronònica i cultural.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada