Entrevista a Pere Sampol amb motiu de la xerrada “Madrid ens roba?. El finançament de les Illes Balears”

Organitzat per MÉS, es va celebrar el passat dissabte dia 14 de setembre, una interessant xerrada a càrrec de Pere Sampol titulada “MADRID ENS ROBA? El finançament de les Illes Balears”.

Pere Sampol que coneix molt bé com són les relacions econòmiques entre l’Estat i les Illes Balears i des de fa molts d’anys denuncia el dèficit a què es veuen sotmeses les nostres illes, que envien els seus doblers a la denominada “Espanya subsidiada” que resulta d’un sistema basat en una política de reequilibri social i territorial que s’ha convertit en un sistema injust. Presentà al conferenciant Tomàs Martínez, afiliat a MÉS, i president de l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç.
Pere Sampol i Mas (Montuïri, 1951) és enginyer tècnic industrial. Des de l’any 1976 és militant del Partit Socialista de Mallorca (PSM). Fou regidor de l’Ajuntament de Montuïri entre 1983 i 1993. L’any 1991 fou elegit diputat del Parlament de les Illes Balears i dos anys més tard ocupà el càrrec de portaveu del Grup Parlamentari PSM-Esquerra Nacionalista. A la legislatura 1995-1999 fou conseller del Consell Insular de Mallorca i durant la següent legislatura (1999-2003) fou vicepresident del govern i Conseller d’Economia, Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears en l’anomenat “Pacte de Progrés”. El 2006 deixà l’activitat política, però el juliol del 2007, arran del pacte subscrit entre PSIB-PSOE, Bloc per Mallorca i Unió Mallorquina per governar les institucions, fou designat senador pel Parlament de les Illes Balears i s’integrà al grup mixt fins el mes de juny de 2011, des d’on defensà els interessos de les Illes Balears.
L’any 2008 va ser el candidat al congrés dels diputats de la candidatura nacionalista Unitat a les eleccions generals.
Ha estat director de la Fundació Emili Darder.
L’any 1993, amb Sebastià Serra, publicà “En defensa d’aquest país”. L’any 2011, “Espanya no té remei. Un mallorquí al Senat”, un recull de les seves principals intervencions al Senat, i el 2013, “El fracàs d’Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a Balears”. L’any 2014, “Un nou estat, una nova societat”, i l’any passat publicà “El procés català amb ulls mallorquins”.
La xerrada va despertar l’interès de molta gent, especialment gent jove, que no van voler perdre la xerrada amb el suggerent títol “MADRID ENS ROBA? El finançament de les Illes Balears.” L’exposició i les dades presentades per Pere Sampol van durar exactament 30 minuts, però les preguntes i el col·loqui que va sorgir a continuació van ser molt interessants i van durar gairebé una hora.
Gràcies a les atencions de Pere Sampol, mitja hora abans de la seva xerrada, vaig poder entrevistar-lo, entrevista que els oferim a continuació.
Entrevista a Pere Sampol
Hola, feia estona que no havia sentit parlar d’en Pere Sampol. Què fa actualment?
Estic jubilat i faig de padrí, de tres néts que m’hos duen una feinada, en Pere de 5 anys, en Quim de 4, i en Xesc que té 1 any. Però és una feina molt agradable i puc dir que personalment és una de les etapes de la vida què em sent més realitzat.

Ha anyorat la política activa? Perquè crec que anit sentirem parlar de política…
No, bé bono jo participo amb l’agrupació estic a l’aguait de la vida del partit. Si em demanen una opinió la dono, i si no me la demanen, no. Avui en dia la política ha pres una deriva que pareix que els raonaments i els arguments no interessen, sinó que només qui diu la frase més enginyosa per atacar l’adversari.

Ho sia no l’ha anyorat la política…
No, no, veure l’estat actual no em fa anyorar la política.

Xerrant de política, a l’actual legislatura continuam tenint una dona al front de la política Balear. Què en troba de la feina que fa na Francina?
Ui, ui, m’aplegues desprevingut, no esperava aquesta pregunta.

Val, tranquil si no vol contestar cap problema!
(Ja, ja, ja) Sí val et contesto… Na Francina és una professional que té un discurs que fins i tot pot contentar a uns votants del PSM o de MÉS, però llavors hi ha el PSOE al darrera amb totes les contradiccions. Jo actualment veig que ni el govern de les Illes, ni per suposat el govern de l’Estat compleixen amb l’Estatut d’Autonomia ni la normativa que desplega tota la normalització lingüística, per no parlar ja de les inversions de l’Estat a les Balears o de la manca d’un bon finançament autonòmic, és a dir, estam exactament igual o fins i tot pitjor de quan jo estava en actiu fa 17 o 18 anys.
Parlant de l’àmbit nacional, estem i no estem, què passarà?.
Creu que hi haurà noves eleccions polítiques?

Bono, jo crec que qui realment governa o desgoverna a l’Estat són els poders fàctics, les grans corporacions que voldrien unes polítiques escorades cap a la dreta, i per suposat ni una reforma territorial de l’Estat que ens abordi una solució valenta per a Catalunya, ni polítiques que ajudin a elaborar una reforma laboral que ha duit molta precarietat, ni polítiques per combatre realment els canvis climàtics i, per tant, una transició energètica imprescindible, i els qui governen són els grans interessos econòmics que dificulten una coalició d’esquerres per governar els propers quatre anys.

Nosaltres, aquí a Balears, siguin d’esquerres o dretes els qui governen, sempre perdem. Per què creu que és això?

Per manca d’una representació política, perquè avui hi ha comunitats que són com Balears, com pot esser Extremadura, no té molt més població que aquí, o La Rioja, o Cantabria, però tenen uns polítics que reivindiquen molt més solucions per als seus territoris que no els representants de Balears. Jo crec que els representants que fins ara hem elegit a les Corts Generals del PP, PSOE, darrerament de Podemos, Ciudadanos, són totalment provincians, i per un complex d’inferioritat per no enfrontar-se a les direccions estatals no plantegen les reivindicacions justes que la ciutadania de Balears necessita. Això no es trencarà fins que no surtin elegits al Congrés i al Senat diputats i senadors independents d’aquests partits estatals. Fins que MÉS, -abans el PSM-, no aconsegueixi una representació que realment tregui els colors als dirigents estatals , no aconseguirem res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.