Xerrada amb Gabriel Fiol i Carme Garí (Voicello) sobre el seu viatge i actuacions a Los Angeles i San Diego

El duet Voicello continua amb els seus èxits internacionals. Després del seu triumfum el passat 2018 amb el Premi Enderrock al Millor Disc de Música Clàssica, Carme Garí i Gabriel Fiol, no han aturat de fer actuacions, moltes d’elles internacionals, actuant a Anglaterra, Portugal, Itàlia, Brussel·les, Luxemburg, França, Hong Kong, etc. El darrer viatge els va dur a Los Angeles i San Diego, i amb ells parlam d’aquest darrer viatge, i de la bona notícia que enguany en Gabriel Fiol amb el seu disc Cello Works 2 és finalista i opta al Premi Enderrock 2019 al millor disc de Música Clàssica.

Com va anar la gira i actuacions a Los Angeles i San Diego de Voicello, i la teva actuació de Cello Works, Gabriel?
Va ser un viatge molt interessant. Arribàrem a l’aeroport de Los Angeles el vespre del 15 d’octubre, i al matí següent vam partir en cotxe cap a Carmel-by-the-Sea, unes sis hores, i comprovàrem que allà les distàncies són gegants. Arribàrem a Hidden Valley Music Seminars, el lloc del concert, és una escola alternativa allà on hi han passat grans figures. Hidden Valley és un espai multidisciplinari allà on es fan des d’assajos musicals, concerts, activitats al camp, cuina, poesia, etc., i tenen un auditori allà on férem el nostre primer concert. Férem el primer assaig amb el cellista Georgy Gusev (rus) i el percussionista Ignacio Arimany (Madrid). Aquest va ser un concert especial amb aquest percussionista peculiar, que utilitzava un set de percussió africana amb unes carabasses i un poal d’aigua per acompanyar amb ritmes exòtics la nostra música de Voicello i Cello Works 2. L’assaig va ser molt agradable i els nostres companys ens van proposar de fer amb ells algunes improvisacions, perquè Ignacio és també compositor de música flamenca, i així ho férem.
Quin dia va ser el concert?El concert fou l’endemà, el dijous 17 a les 19.00 h. Allà els concerts solen durar 2 hores, amb una primera part i una segona part; a la primera part vam presentar una selecció de cançons populars de Mallorca i les meves obres de violoncel, i a la segona part vam presentar la improvisació tots junts i acabàrem amb una selecció d’obres de sarsuela (un repertori que presentem amb Voicello gràcies al nostre intercanvi amb els músics de Hong Kong que serà el 6 de desembre al Teatre Xesc Forteza de Palma i del que et parlarem més endavant). Va ser una mescla d’estils amb arrel espanyola i a la mitja part es va servir una tast de vins i formatges tradicionals californians, on vam poder tastar vins de més de 200 $; a més el concert estava decorat amb els quadres d’estil espanyol del pintor Michael Snodgrass, i ell ens va explicar que la seva mare era espanyola i per això té aquesta inspiració. A Califòrnia hi ha molta presència de la llengua en castellana i vam poder xerrar en castellà amb molta gent, així com practicar el nostre anglès amb molta gent que ens va dir que li havia encantat la nostra música i sobretot les obres de cello works.

Després del primer concert, on continuareu el viatge?
L’endemà viatjàrem per la costa del Pacífic, des de Carmel cap al Sud, per arribar a San Diego. Fou un camí de 9 hores de durada, el recorregut el férem amb un cotxe elèctric anomenat Tesla i que allà està molt de moda. Cada 4 hores havíem d’aturar a carregar el cotxe i aprofitàvem per berenar, dinar i sopar. Aquesta part de la costa del Pacífic s’anomena Big Sur, és enorme, vam al·lucinar de la seva grandària. Perquè ho puguis imaginar com nosaltres, heu de pensar a fer la carretera per anar a Deià durant 9 hores, amb les vistes dels penya-segats i la mar xocant contra les roques. Va ser un viatge molt llarg perquè mai havíem recorregut tanta distància en cotxe, però va valer molt la pena per conèixer aquell paisatge i per veure “elephant seals” les foques que descansen a les platges prenent el sol.
A San Diego on va ser el segon concert?
A San Diego ens vam allotjar a la casa de Gary Poon, ell és un advocat que es dedica a fer d’espònsor d’esdeveniments esportius i musicals i que presenta concerts a casa seva tres vegades a l’any. El segon concert va ser més familiar a la seva casa a la sala dedicada a la música on hi ha un gran piano Steinway. Al concert assistiren els seus convidats especials i entre ells la nostra nova amiga Carla Millicent, una mallorquina d’esperit que va viure a Mallorca durant 20 anys i que recorda el seu temps aquí amb molta nostàlgia i que encara recorda el mallorquí. Al concert tocà amb nosaltres el violoncel·lista Georgy Gusev, presentant algunes de les obres de cello works a duet amb ell, qui és tot un virtuós d’aquest instrument. Per un violoncel·lista és tot un plaer compartir escenari amb músics d’aquest nivell, perquè pots aprendre molt d’ells.

Anàreu per feina, però a més dels concerts vareu fer un poc de turisme?
Sí…el darrer dia, el dedicàrem a conèixer San Diego. Visitarem el Parc de Balboa i l’ Spanish Village Art Centre. Allà la figura històrica més important és el nostre mallorquí Fra Juníper Serra, i costa imaginar com en aquell temps va poder partir de Petra, per arribar a un lloc tan llunyà, on tot era natura salvatge. Per acabar visitàrem la platja de l’illa de Coronado, d’arena fineta que recorda les platges d’Alcúdia, Coronado és una petita illa a la qual s’hi arriba amb un pont. Allà hi ha un famòs i luxòs hotel del segle XIX, encantador com les construccions típiques d’allà totes de fusta. Va ser un viatge curt i molt intens. Després ja ens dirigirem cap a l’aeroport de Los Àngeles per tornar cap a casa, ens esperaven dotze hores d’avió, unes hores més a l’aeroport de Barcelona, i arribarem per fi a la nostra estimada terra, Mallorca.

Gabriel, Carme, moltes gràcies per compartir aquest viatge vostre tan interessant. Gabriel quan presentes el teu segon disc Cello Works 2, que ha estat nominat dins la categoria de música clàssica als premis Enderrok 2019?.
Serà el 5 de novembre, a la Sala Petita del Teatre Principal de Palma, presentaré el meu segon disc Cello Works 2. Serà un moment molt important al que espero m’acompanyaran tots els amics i familiars. Us animo a venir al concert i a votar-me com el Millor Disc de Clàssica 2019, a la web www.gabrielfiol.com.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada