Mots perduts: xumordo

En el nostre entorn familiar era un mot inexistent, utilitzàvem altres mots per definir aquesta llum difosa, fluixa derivada de la interposició de núvols prims, de les boires o de les bombetes de baixa intensitat. D’aquelles coses que són però que no mostren tota la seva brillantor.
D’altra banda paraula manacorina, ben nostra, i  del moment en aquests dies boirosos..

Mostra el DCVB:

XUMORDO-ORDA adj.

Somordo (Manacor).

 

SOMORDO-ORDA adj.
Somort (Tortosa, País Valencià); cast. mortecino, apagado. Aquell so fosch i somordo que del caragol eixia, J. Pascual Tirado (BSCC, v, 62). Una bonior somorda sols perceptible per a ell, Adlert Salze 57. Trons somordos: trons llunyans, que a penes se senten (Ribagorça). Foc somordo: foc ofegat, gairebé apagat (val.). Temps sumordo: temps de sol tapat, emboirat, trist (mall.).
Fon.: 
somóɾðo (occ., val.); sumɔ̞́ɾðo (mall.).
Etim.: 
de somort amb contaminació de sord o de sordo.

Aportació de Bel Alemany

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada