Un any passat per aigua

Com probablement no podia esser d’altra manera, l’any que acaba avui ha estat marcat, a Sant Llorenç, per la Torrentada del 9 d’octubre de l’any passat, que a hores d’ara encara no ha pogut tancar definitivament els seus efectes, tant pel que respecta a les ajudes als damnificats com a les solucions que han proposat els tècnics de cara a torrentades futures.

Així, en aquest any s’han fet públics diversos treballs centrats en la inundació: dues edicions de Terres de fang, produïdes per IB3 i Nova televisió, dirigides per Elisabeth Moll, la primera estrenada el 9 de gener i centrada en la recuperació del poble dos mesos després; i la segona estrenada el 16 de desembre, en la qual conta com ho estan vivint alguns afectats un any després.

També s’han publicat alguns llibres al respecte: Sa torrentada, elaborat per diversos investigadors llorencins i professors de les universitats de les Illes Balears i Barcelona, on s’intenta tractar el tema des de distints angles; i Hem viscut sa torrentada, un relat adreçat als menors que la visqueren, escrit per Patricia García i Rubén Ceinós.

El doctor Miquel Grimalt ha presentat els seus informes sobre els nuclis urbans de Sant Llorenç, Son Carrió i foravila, a més de fer un recorregut per dins el torrent explicant in situ les característiques dels punts que considera més perillosos.

El doctor Jeroni Galmés també ens ha explicat que hi ha diversos estudis a nivell europeu explicat la torrentada, a més de ponències a conferències internacionals.

Sabem que l’Ajuntament ha comprat alguns terrenys confrontants amb el torrent i creim que està en marxa l’expropiació d’alguns edificis que, segons els informes dels tècnics, dificulten el pas de l’aigua, tant als costats del torrent com a futurs carrers que fan comptes obrir.

Durant aquest any també hi hagut diversos reconeixements: Miquel Galmés i Miquel Montoro ha rebut dues medalles per les seves accions a l’hora de salvar una família d’holandesos, una de mans del Rei d’Espanya i l’altra de l’ambaixador d’Holanda; els voluntaris que ajudaren a netejar el poble també varen rebre la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma.

Confiem en què l’any que demà comença serveixi per tancar definitivament el tema de la torrentada: que les mesures proposades pels experts es duguin a terme abans de què les aigües es tornin enfadar i que els afectats puguin rebre les ajudes que encara no han rebut… si no és demanar massa.

Molts anys.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada